Στοιχεία του πληθυσμού στο Νότιο Αιγαίο στο πλαίσιο της Περιφερειακής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης

Η Πάρος στα υψηλά ποσοστά φτώχειας

Ένα σημαντικό ποσοστό πληθυσμού στο Νότιο Αιγαίο ζει στο όριο της φτώχειας όπως αποδεικνύεται μέσω των στοιχείων στο περιεχόμενο της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη, με την κατάσταση από το 2012 έως και σήμερα να εκτιμάται ότι έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Η παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποιήθηκε αναλυτικά στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου εκ μέρους του προϊσταμένου ΕΥΔ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Βουτσίνου με την αναφορά στις συνθήκες που επικρατούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα συνολικά, να παρουσιάζει ιδιαίτερη εντύπωση, με τα υψηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας να καταγράφονται στις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου αλλά και Πάρου.

Η κατάσταση του πληθυσμού με νούμερα και ποσοστά

Ανάμεσα στα βασικά σημεία της Στρατηγικής, η οποία αποτελεί μία εκ των προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση της δράσης “Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης” στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβάνονται οι γενικές κατηγορίες του πληθυσμού ανάλογα με το εισόδημα των φορολογούμενων πολιτών.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση ή σε κίνδυνο φτώχειας βάσει των φορολογικών δεδομένων κατανέμονται στις κατηγορίες που ακολουθούν, έχουν ως εξής: 12.601 φορολογούμενοι (5% του συνόλου) είχαν εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ (9.889 δηλώσεις νοικοκυριών), 31.529 φορολογούμενοι (13% του συνόλου) είχαν εισόδημα μεταξύ 3.000 και 6.000 ευρώ (29.992 δηλώσεις νοικοκυριών) και 20.098 φορολογούμενοι σε ζευγάρια είχαν εισόδημα μεταξύ 6.000 και 9.000 ευρώ (10.049 δηλώσεις νοικοκυριών).

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε τρεις περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα της Καρπάθου, της Καλύμνου αλλά και της Πάρου, με τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις να εστιάζονται στις περιφερειακές ενότητες Ρόδου, Καλύμνου, Πάρου και Νάξου. Τονίζεται τέλος, ότι τα τελευταία τρία έτη, “η κατάσταση εκτιμάται ότι έχει επιδεινωθεί έτι περαιτέρω”.

Ετικέτες: