Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική έκθεση “Tour Natur”

Τουρισμός στο φυσικό περιβάλλον

Στην έκθεση εναλλακτικού τουρισμού «Tour Natur» στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας συμμετείχε με δικό της περίπτερο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπροσωπούμενη από πέντε νησιά των Κυκλάδων και πέντε προορισμούς της Δωδεκανήσου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2015, αποτελώντας για μία ακόμη χρονιά σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την κεντρική Ευρώπη που αγαπούν τον τουρισμό στο φυσικό περιβάλλον.

Ανάμεσα σε 5.000 προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού, η Ελλάδα παρουσίασε τη δική της μεγάλη ποικιλία προορισμών με εξαιρετικές προτάσεις. Απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες της τουριστικής αγοράς, περισσότεροι από 30 Έλληνες εκθέτες έδωσαν ιδέες για το πού αλλού μπορεί κάποιος την ίδια μέρα να κάνει ορειβασία, rafting και μετά να απολαύσει ένα μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά βραβευμένων θαλασσών;

Στόχος η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Γενικότερα, η Tour Natur απευθύνεται στον καταναλωτή ο οποίος στον ελεύθερο χρόνο και στις διακοπές του, του αρέσει να μετακινείται στην φύση με τα πόδια, το ποδήλατο, πάνω στο νερό, με το άλογο, με σκι.

Σημειώνεται, ότι ο εναλλακτικός τουρισμός αποτελεί την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή τουρισμού παγκοσμίως. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοργανωτή της ελληνικής συμμετοχής και εκπροσώπου της Messe Düsseldorf στην Ελλάδα Πέτρου Μιχελιδάκη, οι Γερμανοί ξοδεύουν ετησίως περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στόχος της Ελλάδας είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η επιλογή της Ελλάδας ως βασικού προορισμού εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

10 συμμετοχές από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Για τη συμμετοχή της στην Tour Natur, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενοικίασε 50 τ.μ στο Messe Düsseldorf Exhibition Center και κατασκεύασε ειδικό εκθεσιακό περίπτερο και επιπρόσθετες οργανωτικές υπηρεσίες στην εταιρεία Messe Düsseldorf GmbH, συνολικού ποσού 19.996,61 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Στο περίπτερο φιλοξενήθηκαν εκθέτες από την Αμοργό, την Άνδρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σίφνο, τη Ρόδο, την Αστυπάλαια, την Πάτμο, τη Νίσυρο και την Κάλυμνο.

Οι επόμενες συμμετοχές

Επόμενος σταθμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η τουριστική έκθεση του Λονδίνου (2 – 5 Νοεμβρίου) για την οποία έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

Επιπλέον, κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Τουρισμού Κυκλάδων, εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας στη διεθνή τουριστική έκθεση Fhiloxenia, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Το κόστος της συμμετοχής δεν θα ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας στη διεθνή τουριστική έκθεση DUBAI AIR SHOW από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι, με κόστος που δεν θα ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.

Τέλος, εγκρίθηκε η συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα Τουρισμός Παιδεία και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. για τη προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας. Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τον προσεχή Οκτώβριο. Το κόστος των δαπανών για την Περιφέρεια θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ.