Το έργο της Κοινωνικής Μέριμνας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τον μήνα Σεπτέμβριο

  • Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, 2015 - 12:25

Τις δράσεις κοινωνικής μέριμνας που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ανακοινώνει το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Ζωγραφίδη, σημειώνοντας ότι συνεχίζει αθόρυβα, αλλά εντατικά το πολύτιμο έργο του.

Επισκέψεις στις Κυκλάδες

Στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα νησιά του Αιγαίου, ο κ. Ζωγραφίδης επισκέφθηκε το τριήμερο, 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2015 τα νησιά της Νάξου, της Πάρου και της Σύρου.

Στην Νάξο στις 23 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη, συνάντησε στο Επαρχείο Νάξου τον Έπαρχο Νάξου, κ. Ιωάννη Μαργαρίτη με τον οποίο συζήτησε θέματα κοινωνικής μέριμνας του Επαρχείου Νάξου. Έπειτα, μαζί με τον Έπαρχο Νάξου , συνάντησε το Δήμαρχο της Νάξου, κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτη και το δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Νάξου και πρόεδρο του νομικού προσώπου πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας, πρόνοιας, περιβάλλοντος και αλληλεγγύης, κ. Γιάννη Τσολάκη στο Δημαρχείο Νάξου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε για τις δράσεις του Δήμου Νάξου, έγινε γνωστό το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Νάξου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επισημαίοντάς τους ταυτόχρονα ότι  περιμένει προτάσεις και ιδέες σχετικά με την κατεύθυνση της κοινωνικής μέριμνας στο νησί της Νάξου.

Εν συνεχεία ο κ. Ηλίας Ζωγραφίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Στήριξης Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου, κ. Λάζαρο Θεόφιλο και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Νάξου, κ. Στέλιο Βλησίδη.

Στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας ο Αντιπεριφερειάρχης με τον Έπαρχο Νάξου είχε την τιμή να συναντήσει το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Πατέρα Κωνσταντίνο Κύλη, με τον οποίο είχε εγκάρδια συνάντηση κατά την διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για το θεάρεστο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και μοιράστηκε μαζί του σκέψεις για την στήριξη των αναξιοπαθούντων κατοίκων του νησιού.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην περιοχή του Αγίου Θαλλελαίου και συγκεκριμένα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νάξου όπου ο Αντιπεριφερειάρχης μαζί με τον Έπαρχο Ν ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽νσταντι.......

μοτικ και πρ........                                             άξου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, και έπειτα στην Ένωση Πολυτέκνων Νάξου, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ρούσσος Νικόλαος.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα Πέμπτη, ο Αντιπεριφερειάρχης μετέβη στην Πάρο όπου στο λιμάνι τον υποδέχθηκε ο Έπαρχος Πάρου, κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς και μαζί επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής όπου τους καλωσόρισε θερμά ο πατήρ Στυλιανός Μπιζάς. Προτού αποχωρήσουν από το χώρο του Ιερού Ναού συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Διοικούσας Επιτροπής του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής και συγκεκριμένα με τη Γραμματέα, κυρία Διαλεκτή Αργουζή και το μέλος, κ. Ιορδάνη Νικόλαο, καθώς επίσης συνομίλησαν με τον πρώην Δήμαρχο Πάροου, κ. Αργουζή Κωνσταντίνο. Έπειτα, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου ΑΜΕΑΙ Πάρου όπου τους υποδέχθηκε η Πρόεδρος του Συλλόγου, κυρία Άννα Πολυκανδριώτη με την οποία συζήτησαν σχετικά με το έργο του Συλλόγου και τα περιθώρια στήριξής του από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και έπειτα συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κυκλάδων, κ. Μπαρμπαρήγο – Παπαδάκη Γιώργο, ο οποίος μαζί με τα λοιπά μέλη της ομάδας του προσφέρουν άκοπα πολύτιμες εθελοντικές διασωστικές υπηρεσίες.

Πριν την αναχώρησή του ο Αντιπεριφερειάρχης επισκέφθηκε το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας και Οίκο Ευγηρίας – Ποιμαντικής Μέριμνας με τον διακριτικό τίτλο «Παναγία Εκατονταπυλιανή» Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Μ.Κ. όπου συναντήθηκε με τον κ. Μελανίτη Γιώργο, Διευθυντή της Μονάδας, ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους της δομής ενημερώνοντάς τον ταυτόχρονα για ζητήματα λειτουργίας της.

Την ίδια ημέρα στη Σύρο ο κ. Ζωγραφίδης Ηλίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκ του σύνεγγυς με το νέο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων, κ. Δημήτριο Αλουμανή.

Οι δράσεις στα Δωδεκάνησα

Όσον αφορά στα Δωδεκάνησα, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η δωρεάν διανομή και διάθεση 22.934 κιλών  ροδακίνων στους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου σε συγκεκριμένες κατηγορίες αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας με τη βοήθεια όλων των Επάρχων και των υπηρεσιακών παραγόντων.

Συνεχίστηκε η προετοιμασία υλοποίησης του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ / FEAD).

Τελείωσε η διαδικασία της αναθεώρησης του δικαιώματος παροχής τροφίμων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρόδου για 291 οικογένειες, επικαιροποιήθηκαν οι συνεργασίες με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και με το Σύλλογο Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών Ρόδου για τη δωρεάν παρακολούθηση μαθημάτων από τα παιδιά των οικογενειών που είναι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Απευθυνθήκαμε στις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειάς μας ζητώντας τους να μας χορηγήσουν τρόφιμα τα οποία μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου θα έμεναν στις αποθήκες τους αδιάθετα και δεν θα μπορούσαν να τα διαθέσουν κατά την επόμενη τουριστική περίοδο, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι τα τρόφιμα αυτά είναι κατάλληλα και ασφαλή προς βρώση, προκειμένου να διανεμηθούν σε απόρους συνανθρώπους μας και περιμένουμε με προσμονή την απάντησή τους.

Απευθυνθήκαμε στους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων της Ρόδου προκειμένου να προσφερθούν δωρεάν εισιτήρια στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου.

Δεχθήκαμε χορηγία από τους Προσκόπους Ρόδου και από το βιβλιοπωλείο με τον διακριτικό τίτλο «ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΩΛΙΑ» σχολικών ειδών προκειμένου να διανεμηθούν στα παιδιά των οικογενειών του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου.

Άρχισε η διαδικασία προμήθειας ειδών του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σύρου.

Ξεχωριστή μνεία οφείλουμε να κάνουμε στους χορηγούς του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εντός του μηνός Σεπτεμβρίου 2015 και συγκεκριμένα :

1.         Στη μεγάλη χορηγία της κυρίας Σοφίας Μανιά, η οποία αθόρυβα και με πολλή αγάπη βοηθάει διαχρονικά τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Αυτή τη φορά χορήγησε δωρεάν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 100 τηλεοράσεις, οι οποίες διανέμονται σε απόρους συνανθρώπους μας.

2.         Στη Λέσχη LIONS Ρόδου η οποία προσέφερε τριακόσια (300) κοτόπουλα. Η λέσχη LIONS Ρόδου με μεγάλη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της, κ. Παύλο Μπακίρη, το Γραμματέα της, κ. Ευαγόρα Νικολάου, την Β΄ Αντιπρόεδρό της, κυρία Τσάρπα Ιωάννα, την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής της για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, κυρία Δημητριάδου Κορνηλία και το Μέλος της, κυρία Αλεξανδρίδη Ευαγγελία, τίμησαν με την παρουσία τους το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρόδου στις 7.9.2015 προβαίνοντας στην ανωτέρω χορηγία.

3.         Στην εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο “ΦΟΥΡΝΟΙ ΡΟΔΟΥ”.

4.         Στο Σύλλογο Φίλων Χορού Ρόδου ο οποίος προσέφερε ποσότητα τριακοσίων (300) λίτρων γάλακτος και τριακόσιες είκοσι μία (321) συσκευασίες μακαρόνια - κριθαράκι. Ο Σύλλογος Φίλων Χορού Ρόδου με μεγάλη αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την Πρόεδρό του, κυρία Μπάκη Αναστασία, το Γραμματέα του, κ. Κωττάκη Σάββα, τον ταμία του, κ. Βαρβαρέσο Νίκο και την Υπεύθυνη Εκδηλώσεων & Ειδική Ταμία, κυρία Τσιάρτα Αθηνά, τίμησαν με την παρουσία τους το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ρόδου στις 11.9.2015.

5.         Στον κ. Κωνσταντινίδη Φιλήμονα.

6.         Στην εταιρεία με την επωνυμία “Γ. ΦΡΟΝΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ”

7.         Στo ξενοδοχείο με τον διακριτικό τίτλο «ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΛΑΣ» και προσωπικά στον κ. Αντώνη Καμπουράκη, καθώς και στη νορβηγική εταιρεία τροφίμων «ΚΜΗ» και στην εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίου με τον διακριτικό τίτλο “KOMON STAGEWAY” που προσέφεραν μεγάλη ποσότητα τροφίμων, καθώς και στις ροδίτικες επιχειρήσεις ηχοσυστημάτων των κ.κ. Χρήστου Φωτούδη και Πάρη Κατσέλα.

8.         Σε συμπολίτη μας στη Ρόδο ο οποίος προσέφερε τρόφιμα ποσότητας 2 ΤΟΝΩΝ, αλλά ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Εκτός των ανωτέρω επισημαίνουμε ότι η άοκνη, αθόρυβη, διακριτική πλην όμως πολύτιμη εργασία των κοινωνικών λειτουργών της Περιφέρειάς μας εκτελείται καθημερινά με γνώμονα την στήριξη και συμπαράσταση των ανήμπορων συνανθρώπων μας. Συμβουλευτική προσέγγιση σε όσους την έχουν ανάγκη γίνεται καθημερινά, όπως καθημερινά διεξάγονται αφ’ ενός κοινωνικές έρευνες για υποθέσεις δικαστικής συμπαράστασης και υιοθεσιών, καθώς και αναζήτησης ριζών υιοθετημένων προσώπων και αφ’ ετέρου η συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με εποπτευόμενους από αυτήν φορείς στα πλαίσια του θεσμού του κοινωνικού συμβούλου.

Eπιπρόσθετα, συνδιοργανώθηκε δράση με το Δωδεκανησιακό Σύλλογο Αυτοάνοσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου με το διακριτικό τίτλο «ΘΑΛΕΙΑ» στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας η οποία διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Ηλία Ζωγραφίδη στις 13 Σεπτεμβρίου 2015 με το καθιερωμένο «Περπάτημα Ζωής και Ελπίδας.» Στο σημείο αυτό είναι επιβεβλημένο να επαινέσουμε και να συγχαρούμε για μία ακόμη φορά την Πρόεδρο του Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ», κ. Θάλεια Γεωργά, η οποία είναι μία ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και με το έργο της και τη δύναμή της είναι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ για τον τρόπο που όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, αφού η ίδια μας διδάσκει με την στάση της ότι με τη ΘΕΛΗΣΗ ο Άνθρωπος μπορεί να κατορθώσει τα πάντα.

Επιβεβλημένο είναι να επισημάνουμε ότι και σε αυτή την εκδήλωση παρόντες ήταν ο αιδεσιμώτατος, πατήρ Νεκτάριος Πόκκιας, αυτός ο ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον τόπο μας, ο οποίος ευλόγησε τους συμμετόχοντες και τους έρανε με αγιασμένο ύδωρ, καθώς και ο ακούραστος Φιλήμονας Νικολάου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ», ο οποίος με τη βοήθεια των άξιων συμπαραστατών του έχει ανεβάσει το επίπεδο της εθελοντικής αιμοδοσίας στη Ρόδο, καθιστώντας τη σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.