Συνέντευξη Τύπου του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη

Στις προτεραιότητες ο πρωτογενής τομέας

Ολιγοήμερη παρουσία στη Σύρο με συνεχείς συναντήσεις, συσκέψεις και συζητήσεις για θέματα αρμοδιότητάς του

Ο πρωτογενής τομέας και η ανάπτυξή του στις Κυκλάδες τέθηκε ως προτεραιότητα στην ατζέντα των συναντήσεων και συσκέψεων του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη στη Σύρο, όπου και παρέμεινε μέχρι χθες το βράδυ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις συζητήσεις του τόσο με τους άμεσα εμπλεκόμενους νησιώτες, όσο όμως και με το υπηρεσιακό προσωπικό της Περιφέρειας, αλλά και τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι, ενημερώνοντας αναλυτικά για τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής να αναδείξει και να οργανώσει τους διάφορους τομείς του πρωτογενούς τομέα, ενώ απάντησε και σε γενικές ερωτήσεις που σχετίζονται με οικονομικά θέματα και τρέχοντα ζητήματα της Περιφέρειας με την ιδιότητα του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής.

Όπως εξήγησε κατόπιν της συνέντευξης, παρά τις όποιες δυσκολίες θέτει η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Περιφέρειας σε επίπεδο μετακινήσεων, ο ίδιος προσπαθεί να μεταβαίνει και να επισκέπτεται το σύνολο των νησιών τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα.

Εκσυγχρονισμός και λειτουργία σφαγείων

Ένα εκ των θεμάτων που απασχόλησαν τον ίδιο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σύρο υπήρξε το πολυσυζητημένο θέμα της λειτουργίας των σφαγείων στο νομό. Όπως ο ίδιος ενημέρωσε, “Έγινε μία σύσκεψη με την υπηρεσιακή ηγεσία του Πρωτογενή Τομέα, τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Κυκλάδων στο πλαίσιο της οποίας εξετάσθηκε η πορεία εκσυγχρονισμού των σφαγείων αλλά και η αδειοδότησή τους καθώς και η προσαρμογή της λειτουργίας τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Διαπιστώσαμε ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο” τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως, “προχθές μάλιστα, υπογράψαμε και την άδεια ίδρυσης του σφαγείου της Άνδρου και τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργεί νόμιμα βάσει των προδιαγραφών που απαιτούνται”. Σε θετική τροχιά όπως πρόσθεσε, βρίσκεται και το καινούργιο σφαγείο της Κέας, με τον κ. Ζαννετίδη να σημειώνει πως, “Είμαστε κοντά στο στάδιο της παραλαβής και της αδειοδότησης και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες”. Ανάλογα βήματα πραγματοποιούνται και για το νησί της Αμοργού σύμφωνα με όσα υποστήριξε, ενώ συμπλήρωσε παράλληλα ότι, “Υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια και σε άλλα σφαγεία ώστε να εκσυγχρονιστούν και να αδειοδοτηθούν σφαγεία, όπως είναι της Κύθνου” καθώς σε εκείνα, “υπάρχουν κάποια προβλήματα και σήμερα λειτουργούν με παρατάσεις”.

Σε ιδιαίτερη ερώτηση για την περίπτωση της Νάξου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως, πλέον “εκλείπει κάθε πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και κατά συνέπεια, λειτουργεί νομίμως και με τη σφραγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης”.

Συνεργασία με Επιμελητήριο Κυκλάδων για τα τοπικά προϊόντα

Στο επίκεντρο της μέριμνας της Περιφερειακής Αρχής βρίσκεται και η ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων. Ο κ. Ζαννετίδης συναντήθηκε με στελέχη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων προκειμένου να αναλυθούν οι τρόποι και οι κατευθύνσεις βάσει των οποίων μπορεί να στηριχθεί το πλούσιο καλάθι του Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα των Κυκλάδων. “Προχθές το βράδυ στο Επιμελητήριο Κυκλάδων έγινε μία σύσκεψη που αφορούσε την από κοινού παρουσία Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου σε στοχευμένες εκθέσεις ανάδειξης και προώθησης και προβολής των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εξετάσθηκε ακόμη, ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα προκειμένου να προστατεύσουμε τα τοπικά μας προϊόντα από χρήση που κάνουν κάποιοι επιτήδειοι στο να παρουσιάζουν προϊόντα με διαφορετική προέλευση σαν τοπικά προϊόντα των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”. Τονίζοντας κατηγορηματικά την ανάγκη να προασπιστεί η αξιόλογη ταυτότητα, ποιότητα και φήμη των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου, επεσήμανε ακολούθως πως, “Θα ξεκινήσουμε το επόμενο διάστημα στοχευμένες ενέργειες σε επίπεδο ελέγχου από υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”. Σχετικά με το θέμα της προβολής δε, ο ίδιος επανέλαβε ολοκληρώνοντας πως, “Είναι σημαντική η συμμετοχή της Περιφέρειας σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ανάδειξη και διαφήμιση των προϊόντων της Περιφέρειας και αυτή η σκέψη είναι κάτι που εξετάσθηκε με το Επιμελητήριο Κυκλάδων”.

Παροχή ενημέρωσης και οργάνωσης στους αλιείς

Στη γενική ενημέρωσή του, ο κ. Ζαννετίδης μίλησε επιγραμματικά για την πρώτη συνέλευση των αλιέων στις Κυκλάδες, καθιστώντας κατανοητή την πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής όσον αφορά στο μέλλον του κλάδου. Με φόντο τα δύσκολα ζητήματα που τους απασχολούν και με δεδομένο ότι η αλιεία για το Νότιο Αιγαίο είναι “πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης για πολλά νησιά”, υπογράμμισε πως, στη συνάντηση με τους ίδιους, “εξετάσθηκε ο τρόπος οργάνωσής τους και δόθηκαν οι σχετικές κατευθύνσεις”. Βάσει των λεγομένων του, “Το επόμενο διάστημα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και το πλαίσιο στο οποίο θα οργανωθεί επισήμως η αλιεία στο νομό των Κυκλάδων”.

Πέραν των ανωτέρω, ο ίδιος διευκρίνισε πως, μέχρι στιγμής ο κλάδος των αλιέων στο νομό δεν είχε τύχει της απαιτούμενης βοήθειας για να οργανώσει τις ενέργειές του, με την Περιφερειακή Αρχή πλέον, να τονίζει πως δείχνει ξεκάθαρα την αρωγή της σε επίπεδο ενημέρωσης κι οργάνωσης. “Κινούνται μηχανισμοί που δρουν εις βάρος των αλιέων, εις βάρος των ιχθυαλιεύματων και κρίναμε ότι έπρεπε να τους οργανώσουμε, να τους ενημερώσουμε και να τους προστατεύσουμε. Θεωρούμε την αλιεία πυλώνα ανάπτυξης και η παρουσία μας κοντά τους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τους προστατεύσουμε να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα”.

Συνεργασία και παρουσία στα νησιά

Άξιο αναφοράς για τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου υπήρξε το γεγονός της ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στον Α΄ και Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης με φόντο το πλήθος προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νησιώτικος χώρος. Ειδικότερα, στα θέματα αρμοδιότητάς του, ο ίδιος έκρινε επιβεβλημένη τη συνεργασία, την οποία και χαρακτήρισε “προαπαιτούμενο” για θετικά αποτελέσματα στο Νότιο Αιγαίο. “Η συνεργασία μας με τον πρώτο βαθμό είναι πάρα πολύ καλή σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στα πεδία του πρωτογενούς τομέα”, καθώς όπως συμπλήρωσε για τα νησιά είναι χρήσιμο κι απαραίτητο “να υπάρχουν μεταποιητικές μονάδες, τυποποιητήρια προκειμένου να μπορεί να σταθεί και να λειτουργεί η οικονομία τους”.

Σε σχετικό ερώτημα για τις συναντήσεις που πραγματοποιεί ο ίδιος και στα υπόλοιπα νησιά, απάντησε πως, έχουν γίνει αποστολές στην Κέα, την Κύθνο καθώς επίσης και στη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, την Ίο και τη Σαντορίνη, ενώ ο προγραμματισμός περιλαμβάνει το σύνολο των νησιών. Συνεχίζουμε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Οι συναντήσεις με φορείς του πρωτογενούς τομέα θα είναι συνεχείς και οργανωμένες. Δεν σταματάμε ποτέ την ενημέρωση και την οργάνωση. Αυτό το διαπιστώνουμε ως έλλειμμα και πράγματι προσπαθούμε να το διορθώσουμε στο Νότιο Αιγαίο”.

“Πολιτική με λίγα χρήματα, αλλά πλούσιο αποτέλεσμα”

Κληθείς να προβεί σε λιτή ενημέρωση και για θέματα που άπτονται των οικονομικών ζητημάτων και της οικονομικής πορείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Ζαννετίδης υπήρξε συγκεκριμένος αρχικά, σχετικά με το ότι, “Προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής για το 2016 είναι ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ο πρωτογενής τομέας καθώς και το πεδίο της υγείας και της πρόνοιας” εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Θα δείτε το επόμενο διάστημα και στις αποφάσεις του προϋπολογισμού ότι θα είναι αυξημένα τα ποσά που θα διατεθούν γι αυτές τις δράσεις”.

Με φόντο την κατά πλειοψηφία έγκριση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος αλλά και τη θετική ψήφο της μείζονος μειοψηφίας, με τον κ. Μαχαιρίδη να επισημαίνει μεταξύ άλλων, πως, η σχετικά ασφαλής οικονομική πορεία της ΠΝΑΙ οφείλεται και στην καλή οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κατέστησε σαφές, πως, “Η Περιφέρεια εξαιτίας και της ύπαρξης περιουσιακής κατάστασης των κτημάτων της Δωδεκανήσου, πράγματι, έχει λαμβάνειν ακόμη”, κάτι που όμως όπως συμπλήρωσε, δε θα διαρκέσει για πάντα καθώς έχει υπάρξει αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας σχετικά με τα ακίνητα των π. Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε, “Με καλό συντονισμό και νοικοκυριό θα προχωρήσουμε στην παραπέρα πορεία της Περιφέρειας”, συνηγορώντας και στην πρόσφατη αναφορά του Περιφερειάρχη, πως η νέα διοίκηση έκανε πράξη το σύνθημα “πολιτική χωρίς χρήματα”. Κληθείς να προβεί σε ένα σχετικό σχόλιο, ανέφερε πως, “Πράγματι κάνουμε πάρα πολλές δράσεις που δεν απαιτούνται πάρα πολλά χρήματα. Μία από αυτές, είναι η πρόσφατη συνέλευση των αλιέων. Νομίζω ότι έχει να κερδίσει ο κλάδος αυτός από το να ενημερωθεί και να οργανωθεί και να μπορεί να σταθεί απέναντι στην καθημερινότητα που είναι πάρα πολύ σκληρή. Μία σειρά τέτοιων δράσεων σε όλους τους τομείς μπορούμε να κάνουμε χωρίς χρήματα και αυτό θα το συνεχίσουμε. Πολιτική με λίγα λεφτά, αλλά πλούσιο αποτέλεσμα”.

Βρυξέλλες: Καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων

Γνωστή είναι η πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής να έχει τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις και στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν τις νησιωτικές Περιφέρειες και ως εκ τούτου και το Νότιο Αιγαίο. Προ δύο μηνών δε, έγινε γνωστή και η απόκτηση γραφείου στις Βρυξέλλες ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν οι ανάγκες της νησιωτικότητας. Ερωτηθείς ο κ. Ζαννετίδης να παρουσιάσει τη θέση του γι αυτή τη σημαντική εξέλιξη, τόνισε πως, “Είμαστε στο στάδιο της οργάνωσης του γραφείου και οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς. Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, τυποποίηση και στο πεδίο των επιχειρήσεων. Είμαστε στο στάδιο της οργάνωσης και θεωρώ πως, είμαστε σε πολύ καλό σημείο”.

Σε αναμονή για το θέμα του ΦΠΑ

Την πεποίθησή του, πως θα είναι θετικές οι εξελίξεις αναφορικά με την προσφυγή της Περιφέρειας στο ΣτΕ για το θέμα του ΦΠΑ και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε κάποια νησιά του Νοτίου Αιγαίου ήδη, εξέφρασε ο ίδιος, προχωρώντας στη συνέχεια σε λιτή ενημέρωση. “Μέσα σε όλα τα προβλήματα που περιβάλλουν την χώρα μας και την Περιφέρειά μας φυσικά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα, της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών. Η Περιφέρεια ήδη έχει αποφασίσει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κι έχει ήδη εγκρίνει και το ποσό σε προηγούμενη Οικονομική Επιτροπή. Νομίζω δε, πως έχει υπογραφεί και η σύμβαση με Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα για να προστατεύσουμε αυτό που είχε πλέον απομείνει κι αυτό που μας παίρνουν, τον νησιώτικο χαρακτήρα της Περιφέρειας. Θα το παλέψουμε και νομίζω πως θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα”.

“Έχουμε ψηλά τον πήχη της νομιμότητας”

Περιεκτικό νόημα υπήρξε στην αναφορά του και όσον αφορά στην υπόθεση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χαράλαμπου Κόκκινου, με φόντο την προσφυγή της Περιφερειακής Αρχής στην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς για τις μετακινήσεις του. “Διαπιστώσαμε μία παραβατική συμπεριφορά και χωρίς εξαρτήσεις, συμβιβασμούς κι εκπτώσεις, κρίναμε ότι η συμπεριφορά αυτή έπρεπε να ελεγχθεί και από τη Δικαιοσύνη κι αυτό πράξαμε”. Όπως επεσήμανε, “Ορκιστήκαμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια και τον λαό και αυτό θα το κάνουμε όποτε χρειαστεί” καταλήγοντας στο θέμα και λέγοντας τέλος, πως, “Ο Περιφερειάρχης έχει θέσει ψηλά τον πήχη της διαφάνειας και της νομιμότητας”.