Ο απολογισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας

Σεβασμός στις ανάγκες των νησιωτών

Σημαντικά βήματα στον τομέα της Κοινωνικής Μέριμνας πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το 2015, έτος κατά το οποίο ελήφθησαν αξιόλογες πρωτοβουλίες τόσο για την πρόληψη αγωγής υγείας στα νησιά, όσο και για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι πρόσφυγες.

Στον πρώτο απολογισμό δράσης της Περιφερειακής Αρχής της περιόδου 01.09.2014 – 31.12.2015, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασε κατά την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συνεδρίου την κοινωνική πολιτική που ασκήθηκε το περασμένο έτος τόσο στα νησιά της Δωδεκανήσου, όσο και στα νησιά των Κυκλάδων.

Πέρα από την αρμοδιότητα διεκπεραίωσης των διοικητικών ζητημάτων των πολιτών, η Περιφέρεια υλοποίησε δράσεις όπως αγορές συστημάτων ανάβασης σκάλας αναπηρικού αμαξιδίου, αγορά εκπαιδευτικού υλικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και διεξαγωγή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ΚΔΑΠ και Ιδρύματα. Επιπλέον, έγινε αναπαραγωγή εντύπων και εκτύπωση εικονογραφημένων βιβλίων, παραγωγή βίντεο για την ΕΥΘΥΤΑ, προμήθεια εντύπου υλικού και ρουχισμού για Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και αγορά αυτόματου σύγχρονου απινιδωτή για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Κω.

Επιχορήγηση Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικά Φροντιστήρια

Μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Αρωγής ελήφθησαν οι αποφάσεις κατανομής πίστωσης για την επιχορήγηση των Προνοιακών Ιδρυμάτων της ΠΝΑΙ, α’ και β’ εξαμήνου του έτους 2015. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν τα ΚΑΠΗ και οι Δήμοι του νομού Δωδεκανήσου για το Πρόγραμμα «Κατασκηνώσεις – Λουτροθεραπείες – Πηλειοθεραπείες για ηλικιωμένα άτομα και ΑμεΑ» έτους 2015, ελέγχθηκε το σκηνικό υλικό που διαθέτει η ΠΝΑΙ για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, έγινε καταγραφή των ιδιοκτητών λαϊκής ή προσφυγικής κατοικίας, καθώς και όλων των στοιχείων των κατοικιών αυτών σε ηλεκτρονικό αρχείο, προκειμένου να γίνουν απαραίτητες διορθώσεις στα παραχωρητήρια. Συνολικά κατεγράφησαν 2.877 δικαιούχοι δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ σε ηλεκτρονικό αρχείο, ενώ αντίστοιχο αρχείο δημιουργήθηκε και για τους δικαιούχους άδειας εργασίας αλλοδαπού. Επίσης, ψηφιοποιήθηκαν υποδείγματα αιτήσεων που απευθύνονται στο συγκεκριμένο τμήμα και οργανώθηκαν σε συνεργασία με τους Συλλόγους Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών και Μέσης Εκπαίδευσης τα Κοινωνικά Φροντιστήρια.

17 αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Σύρου

Συνολικά διενεργήθηκαν 120 συνολικά Κοινωνικές Έρευνες για την καταλληλότητα προσώπων δικαστικού συμπαραστάτη, για υιοθεσία ανηλίκων ή ενηλίκων, αναζητήσεις ριζών ενήλικων υιοθετούμενων, για τον ορισμό ειδικού επιτρόπου ανηλίκου και για την καταλληλότητα γονέα ή τρίτου προσώπου προκειμένου να αναλάβει την επιμέλεια ανηλίκου.

Εξετάσθηκαν 162 αιτήσεις με κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών για ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο Ρόδου, 17 στο κοινωνικό παντοπωλείο Σύρου και επανεξετάσθηκαν οι δικαιούχοι τους συνολικά. Ελέγχθηκαν 17 φορείς παιδικής προστασίας, ΚΔΑΠ, Σύλλογοι και Μ.Φ.Η στη Δωδεκάνησο και 11 στις Κυκλάδες, πιστοποιήθηκαν 4 ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πρόνοιας και της Κοιν. Αλληλεγγύης στη Δωδεκάνησο και 5 στις Κυκλάδες.

Σε συνεργασία με τους Εταίρους της Κοινωνικής Σύμπραξης τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα έγινε όλη η προετοιμασία υλοποίησης του φιλόδοξου προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) και διανεμήθηκαν οπωροκηπευτικά, βάσει του Κανονισμού 1369/2015, στους δικαιούχους όλων των νησιών της Περιφέρειας.

Εμβολιασμοί σε δημοτικά σχολεία

Όσον αφορά στη δημόσια υγεία, πραγματοποιήθηκαν 6.352 εμβολιασμοί στα δημοτικά σχολεία των νησιών, οργανώθηκε πρόγραμμα πρώτων βοηθειών σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο πρόληψης και προαγωγής της υγείας, καθώς και πρόγραμμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών με την οποία υλοποιήθηκαν και ασκήσεις προσομοιώσεις στο πλαίσιο δράσης "Διαχείριση κρίσεων μαζικών καταστροφών” στην Κω.

Αντιμετώπιση του προσφυγικού

Καθοριστική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά, καλύπτοντας τα Σώματα Ασφαλείας σε: δωρεά ειδών ατομικής προστασίας (γάντια-στολές-ψυγεία-μάσκες) και πρόληψη αγωγής υγείας με μικροβιολογικό έλεγχο και εμβολιασμό. Επιπλέον, διενήργησε εμβολιασμό έναντι της Ηπατίτιδας Β’ στους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας του Δήμου Κω, δερματοαντίδραση (Mantoux) στους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας του Δήμου Σύμης και τέλος, δερματοαντίδραση (Μantoux) και εμβολιασμός με BCG στους υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας του Δήμου Λέρου.

Μηνιαία αποζημίωση των ιατρών στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουαρίου του 2015 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε απόφαση για την επιδότηση των θέσεων των ιατρών που υπηρετούν στα νησιά με μηνιαία αποζημίωση που θα καταβάλλεται από δικούς της πόρους. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που λήφθηκε από Περιφερειακό Συμβούλιο της χώρας από το 2013 που εισήχθη στην νομοθεσία η σχετική πρόβλεψη.

Η υποδοχή της συγκεκριμένης απόφασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που την διαφήμισε σε όλη την Ελλάδα. Το παράδειγμα του Νοτίου Αιγαίου ακολούθησαν στη συνέχεια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου άνοιξε τον δρόμο αυτό και στην αξιοποίηση της σχετικής δυνατότητας αλλά και την περαιτέρω θωράκιση της μέσω της νομοθετικής βελτίωσης που έχει ήδη συμφωνηθεί με το Υπουργείο Υγείας και είναι ζήτημα χρόνου να εισαχθεί στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.

«Ο στόχος της κάλυψης όλων των μικρών νησιών με ιατρικό προσωπικό, στον βαθμό που και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας θα λειτουργήσουν με τα ίδια αντανακλαστικά με εμάς, θα επιτευχθεί», υπογραμμίζει ο κ. Χατζημάρκος, προσθέτοντας πως «η Περιφέρεια έχει ήδη στηρίξει τα ιατρεία μικρών και πολύ μικρών νησιών με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό και θα ενισχύσουμε μέσα στο 2016 αυτή την μας πρωτοβουλία μας με στόχο να καλύψουμε όλα τα κενά μέχρι τέλους του έτους».

Ανιδιοτελής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο

Καθίσταται δε γνωστό ότι στον τομέα του εθελοντισμού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε ενεργό δράση καθώς αποτέλεσε πλεονέκτημα της περιόδου η ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών ομάδων των νησιών στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ειδικότερα, διοργανώθηκαν έξι ημερίδες σε διαφορετικά νησιά από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Οκτώβριο 2015 με επίκεντρο κοινωνικά ζητήματα. Ολοκληρώθηκε η Απογραφή εθελοντών στο Ενιαίο Μητρώο της ΠΝΑΙ, ενώ στηρίχθηκε από τις εθελοντικές ομάδες το πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους Άπορους τον Ιανουάριο του 2015. Διοργανώθηκαν τρείς Εκπαιδευτικές Ασκήσεις Εθελοντικών Ομάδων και υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας της ΠΝΑΙ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ισότητα των φύλων τον Μάρτιο του 2015