Ο υπεύθυνος του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μιλά για το αβέβαιο μέλλον της δομής με αφορμή τις χθεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα

Πέντε μήνες ζωής πριν την εκπνοή...

Έως και τον Ιούλιο του 2016 η λειτουργία προγραμμάτων στη Σύρο

Εν αναμονή των εξελίξεων για το μέλλον των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στη χώρα βρίσκεται και η αντίστοιχη δομή στη Σύρο, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία της – εν αντιθέσει με τα Κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας που ολοκληρώνουν τα προγράμματά τους στις 29 Φεβρουαρίου – συνεχίζεται έως και το τέλος Ιουλίου του 2016.

Από κοινού με τις εκπαιδευτικές δομές της Στερεάς Ελλάδας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) στο Νότιο Αιγαίο θα υλοποιήσουν τα προγράμματά τους καθ΄ όλη τη διάρκεια των προσεχών πέντε μηνών, παρέχοντας τη δυνατότητα της δωρεάν κατάρτισης ενηλίκων σε διάφορες ειδικότητες.

Ωστόσο, το εν λόγω μικρό χρονικό πλεονέκτημα που έχουν κερδίσει τα Κέντρα της Περιφέρειάς μας, έχοντας τη στοιχειώδη χρηματοδότηση στα “ταμεία” τους, δεν μπορεί να οδηγήσει στον εφησυχασμό, αφού το μέλλον τους εκτιμάται σήμερα αβέβαιο.

Εργαζόμενοι κι εκπαιδευτές στα Κέντρα της υπόλοιπης χώρας και δη της Αττικής προέβησαν χθες σε κινητοποιήσεις προς το Υπουργείο Παιδείας αλλά και σε συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) καθώς μετά το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η απόλυση 450 εργαζομένων με απόφαση της κυβέρνησης εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των Κέντρων. Με αφορμή τα ανωτέρω, μίλησε στην εφημερίδα για το σοβαρό ζήτημα ο υπεύθυνος του ΚΔΒΜ του Δήμου Σύρου– Ερμούπολης, Στάθης Μπαρμπούνης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, πως η αναγκαιότητα διατήρησης των δομών αποδεικνύεται από τη ζήτηση αλλά και το παραγόμενο έργο και αποτελεί θέμα που απαιτεί πολιτική απόφαση.

Ορατό το τέλος για τη συντριπτική πλειοψηφία των δομών

Η χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων “πυροδοτήθηκε” από τις αδιέξοδες συζητήσεις που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής με την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα του αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίες έχουν ενισχυθεί κατά καιρούς από επιστολές δημάρχων, περιφερειακών ενώσεων Δήμων αλλά και της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων στη χώρα, με σκοπό να μην επέλθει η παύση της λειτουργίας των ΚΔΒΜ. Επιπλέον, περί τις 4.500 υπογραφές στον ιστοχώρο change.org φαίνεται πως, δεν επαρκούν ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα της ανάγκης συνέχισης των προγραμμάτων για τους εκπαιδευόμενους σε πρώτο επίπεδο έστω και μέχρι το καλοκαίρι (Ιούλιος) του τρέχοντος έτους, αφού η μη παράταση λειτουργίας των Κέντρων θεωρείται ως απόφαση που θα γίνει πράξη στις 29 Φεβρουαρίου βάσει της θέσης της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης.

Έως σήμερα, δεν έχει υπάρξει από επίσημα χείλη διαβεβαίωση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους μελλοντικά, παρά μόνον “αιωρείται” η φημολογία ότι ενδεχομένως θα επαναλειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2016 και μάλιστα υπό νέο σχεδιασμό.

Λειτουργία έως τον Ιούλιο

Την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των προγραμμάτων στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης στη Σύρο επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος, κάνοντας λόγο μάλιστα και στα εμπόδια που συναντά η λειτουργία της δομής την τελευταία τουλάχιστον εκπαιδευτική περίοδο. “Συνεχίζουμε έως και το τέλος Ιουλίου κι αυτό ισχύσει για τα ΚΔΒΜ της Στερεάς Ελλάδας όπως και του Νοτίου Αιγαίου. Όλη η υπόλοιπη χώρα τελειώνει στις 29 Φεβρουαρίου” σημείωσε, εξηγώντας πως, οι εξελίξεις που αγγίζουν τα άλλα Κέντρα, δεν αφήνουν ασυγκίνητες τις δομές στο νησιώτικο χώρο. “Μας αφορά το θέμα καθώς λειτουργούμε σήμερα λόγω της συνετής διαχείρισης των χρημάτων από τα αρμόδια μέλη και λειτουργούμε με χρήματα που περίσσεψαν από πέρυσι. Γι αυτό κι έχουμε μία διαφορά στους μήνες από τα υπόλοιπα Κέντρα. Μετά από τον Ιούλιο όμως δεν γνωρίζουμε τί θα γίνει”.

Ο ίδιος, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “τα Κέντρα υπολειτουργούν όλο το χρονικό διάστημα 2015 – 2016” αφού όπως εξήγησε ζητήματα που κωλύουν την απασχόληση εκπαιδευτικών αλλά κι επηρεάζουν το περιεχόμενο των προγραμμάτων είναι στην πρώτη γραμμή. “Το γεγονός ότι θέλει ο κόσμος να συνεχιστούν αποδεικνύεται και με την μικρή οικονομική επιβάρυνση που μπορεί να έχει ο κάθε ένας για την αγορά βιβλίων ή την εκτύπωση φωτοτυπιών” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο, πως, το μεγάλο ζήτημα αφορά στους εκπαιδευτές. “Η απήχηση είναι μεγάλη, όμως τα νησιά των Κυκλάδων έχουν πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς. Πέρυσι ολοκληρώσαμε με επιτυχία το Πρόγραμμά μας και φέτος συνεχίζουμε με κάποιες δυσκολίες. Ενδεικτικά, δεν μπορεί να διδάξει καθηγητής που δεν έχει ασφάλιση και αυτό σημαίνει ότι έχουμε απώλειες τμημάτων”.

Ως παράδειγμα που επιβεβαιώνει το πρόβλημα που θίγει, ο κ. Μπαρμπούνης ανέφερε τα τμήματα κοπτικής – ραπτικής, τα τμήματα ισπανικής γλώσσας για τα οποία επεσήμανε πως υπάρχει ζήτηση, γνωστοποιώντας πως, το πρόβλημα με τους εκπαιδευτές θα ήταν μεγαλύτερο μάλιστα, αν είχε απαιτηθεί ήδη η πιστοποίησή τους, από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων.

Ήδη, όπως εξήγησε, κατά τη φετινή περίοδο υλοποιούνται 13 προγράμματα με 20 άτομα ανά τμήμα, ενώ πέρυσι αναπτύχθηκαν 20 προγράμματα των 20 ατόμων το κάθε ένα. “Υπάρχουν και οι απουσίες, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό που παρακολουθούν τα προγράμματα υπερβαίνει το 60-70%, ποσοστό που παίρνει τη σχετική πιστοποίηση” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Άγνωστο το προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα της πιθανής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, ο κ. Μπαρμούνης εξήγησε αρχικά πως, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση. “Δεν υπάρχει κάτι επίσημο μέχρι τώρα” γνωστοποίησε, λέγοντας ωστόσο πως, “Υπάρχει μία έντονη φημολογία ότι θα αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας τους και ίσως δεν διατηρηθούν με τη σημερινή μορφή τους. Με την οικονομική κρίση προσωπικά δεν βλέπω να είναι εφικτή η λειτουργία τους από τους Δήμους. Αν κάνεις 20 προγράμματα, θα πρέπει να πληρώσεις 20 καθηγητές. Άρα, μπορεί ένας πλούσιος Δήμος της χώρας να μπορεί να το κάνει με μικρότερα προγράμματα, αλλά δεν θεωρώ ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν όλοι οι Δήμοι σε αυτό”. Σχολίασε δε, πως, η συνέχισή του εξαρτάται αποκλειστικά από την πρόθεση της κεντρικής εξουσίας, η οποία όπως συμπλήρωσε δεν είναι γνωστή. “Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προταθεί μία μορφή. Όμως ποιά θα είναι αυτή, δεν το γνωρίζω. Είναι όλα στον αέρα προς το παρόν. Το μόνο προνόμιο των Κέντρων στο Νότιο Αιγαίο είναι ότι μπορούν να λειτουργούν για έξι μήνες περισσότερο. Δεν ξέρουμε όμως τί μέλλει γενέσθαι. Ρωτούν ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας αν θα υπάρξει συνέχεια και δεν γνωρίζουμε ώστε να τους απαντήσουμε. Ελπίζω ότι εντός αυτού του διαστήματος κατά το οποίο δε θα λειτουργούν τα υπόλοιπα Κέντρα της χώρας εκτός από τα δικά μας, να υπάρξει κάποια εξέλιξη” ανέφερε, καταλήγοντας πως, ειδικότερα στη γεωγραφική Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, με δεδομένο ότι, “δεν υπάρχουν τέτοιες δομές αντίστοιχες που να παράγουν έργο προς όφελος κι ενίσχυση των ενηλίκων, κρίνεται επιβεβλημένη η διατήρησή τους”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του, ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη στήριξη όσων βοηθούν στην απρόσκοπτη υλοποίηση των προγραμμάτων, όπως μεταξύ άλλων, ο κ. Μακρυωνίτης και η κ. Καραμπούλα που παραχωρούν αίθουσες προς τους εκπαιδευόμενους.