Αυτούσιο το περιεχόμενο της περιφερειακής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου" για την τελευταία συνεδρίαση

"Υποστηρίζουν την φοροληστεία και την πολιτική που γεννά φτώχεια"

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος για τον ΦΠΑ που κατέθεσαν τα μέλη της
  • Πέμπτη, 31 Μαρτίου, 2016 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 31 Μαρ. 2016 - 7:59

Για μια ακόμη φορά όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου απέρριψαν την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΦΠΑ, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ,  που έχει οδηγήσει σε χρεοκοπία το λαό.

Η  αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η  φοροληστεία που υφίσταται και η επόμενη που είναι προ των πυλών για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των συνταξιούχων,  όπως και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας , είναι συνολικά ενταγμένα στην ίδια αντιλαϊκή στρατηγική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των εταίρων. Αυτή την πολιτική που γεννά φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό συγκαλύπτουν στο Π.Σ.,  προβάλλοντας αποκομμένα το αίτημα μόνο για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, λόγω «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε άλλη μια φορά να διεκδικήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ελάχιστη ανακούφιση των νησιωτών στον φορολογική λαίλαπα που  μαστίζει όλο το λαό,  να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο φάρμακο, το βιβλίο, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του ΟΤΕ , να καταργηθούν οι διατάξεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και να πάρουν πόρους από τη φορολόγηση του κεφαλαίου στο 45%.

Είναι στο χέρι του εργαζόμενου λαού να δυναμώσει τον αγώνα του , να ακυρώσει και να εμποδίσει τα μέτρα που τον συνθλίβουν, ανοίγοντας δρόμο για συνολικότερες ανατροπές, που θα έχουν αποτέλεσμα την ευημερία του και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

Στις σημερινές συνθήκες, που κυβέρνηση και ΕΕ  απειλούν  να επιτεθούν με μεγαλύτερη σφοδρότητα στα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα,  (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια κλπ), οι κάτοικοι των νησιών,  πλήττονται ακόμα περισσότερο με την σε εξέλιξη υλοποίηση της δέσμευσης στο τρίτο μνημόνιο, της  κατάργησης  των μειωμένων συντελεστών  ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.

Η δίκαιη απαίτηση για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, μπορεί να μην αλλάζει ουσιαστικά την δραματική οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας, ούτε να αντισταθμίζει την επιβάρυνση του κόστους των συγκοινωνιών, αλλά δεν παύει να είναι μια μικρή ανάσα.

Η λαϊκή οικογένεια, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, αγρότες και ΕΒΕ δεν αντέχουν άλλους φόρους!

 

Η κατάργηση της έκπτωσης σε συνδυασμό με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, πυροδότησε την ακρίβεια, οδήγησε στον περιορισμό ζωτικών αναγκών των οικογενειών, οδήγησε στην υπερχρέωση, έπληξε και τα μεσαία εισοδήματα. Ο ΦΠΑ, οι έμμεσοι φόροι, είναι η πιο ληστρική και αντιλαϊκή φορολογία.

Γι’αυτό, απαιτούμε και διεκδικούμε: 

Να καταργηθεί κάθε διάταξη που καταργεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

 

Να καταργηθεί τώρα ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο φάρμακο, το βιβλίο, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του ΟΤΕ. 

 

Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Χατζηγιάννη Μαρία

Σιγάλας Βαγγέλης