Ολόκληρο το Ν. Αιγαίο μια απέραντη γιορτή για το περιβάλλον

  • Παρασκευή, 10 Ιουνίου, 2016 - 16:21

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό, οι μικροί μαθητές σχολείων σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, συμμετείχαν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που  οργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με κεντρικό σύνθημα ««Η γη είναι στα χέρια σου».

Το μήνυμα της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, από τις πιο μικρές ηλικίες, μέσα από την ενεργό συμμετοχή των παιδιών σε διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις, η Περιφέρεια επεδίωξε και κατάφερε να το περάσει οριζόντια, μετατρέποντας ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο σε μια μεγάλη, πολύχρωμη γιορτή, με ποικίλες εκδηλώσεις που οργανώθηκαν και στα 48 νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Σε κάθε νησί, οι διοργανωτές έβαλαν την δική τους πινελιά με πρωτότυπες περιβαλλοντικές δράσεις που στόχο είχαν, μέσα από το παιχνίδι και την διασκέδαση, να φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στην φύση, μαθαίνοντας πώς οι μελλοντικές γενιές είναι εκείνες που κρατούν το μέλλον του πλανήτη στα χέρια τους και πως μικρές, απλές, καθημερινές συνήθειες, μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα. 

Σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, μοιράστηκαν μικρά γλαστράκια με φυτά, για να μάθουν πως μπορούν να τα φροντίσουν και να τα μεγαλώσουν,   προσφορά του Περιφερειακού Φυτωρίου. Συνολικά διατέθηκαν περισσότερα από 10.000 φυτά. 

Οι μαθητές συμμετείχαν επίσης στον διαγωνισμό για το βραβείο της πιο καθαρής παραλίας που θέσπισε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με κάθε σχολείο να «υιοθετεί» μια παραλία στο νησί του και να την καθαρίσει, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδωσε η φαντασία των παιδιών όσον αφορά τις δημιουργίες από υλικά που βρήκαν, καθαρίζοντας τις παραλίες, δημιουργίες που εκτέθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το περιβάλλον, προωθώντας με τον τρόπο αυτό την ιδέα της ανακύκλωσης υλικών που μπορούν να μετατραπούν σε διακοσμητικά, ακόμη και χρηστικά αντικείμενα. 

Μια ξεχωριστή πινελιά στην εκδήλωση έδωσε η παρουσία στις εκδηλώσεις της Ρόδου, της μικρής συγγραφέως, Θεολογίας Κανέλλη από το  ακριτικό Αγαθονήσι, με το βραβευμένο παραμύθι της «Φίνος ο Δελφίνος σε δίαιτα!» Μια ιστορία για ένα μικρό δελφίνι και την υπεραλιεία στο Αιγαίο,  διασκευή του οποίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά σε παράσταση κουκλοθέατρου. 

Τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου,  συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Περιφερειακό Φυτώριο Ν. Αιγαίου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, Διεύθυνσης Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Π.Ν.ΑΙ. και  η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.