Με αμείωτους ρυθμούς η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου διεκδικεί τον τίτλο “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019”

To Νότιο Αιγαίο γαστρονομικός προορισμός

Την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και τη σύνδεσή του με το πεδίο του τουρισμού επιδιώκει συστηματικά και με αμείωτη ένταση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θέτοντας έναν υψηλό στόχο προς επίτευξη, που αφορά στη διεκδίκηση του τίτλου “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019”.

Πρόκειται για ένα νέο μεγάλο στοίχημα που βάζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να καταστήσει τα νησιωτικά συμπλέγματα των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου ξεχωριστούς και ιδιαίτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης, με τον σχετικό φάκελο της υποψηφιότητας που πρέπει να κατατεθεί έως και την 31η Ιουλίου του 2016 να βρίσκεται ήδη σε διαδικασία “σύνταξης”, κατόπιν της σχετικής αίτησης που κατέθεσε η αρμόδια αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψή της στο Άαρχους της Δανίας.

Θα πρέπει να τονισθεί εξ αρχής, πως τα οφέλη για τα νησιά εκτιμάται πως θα είναι πολλά και σημαντικά αν κατακτηθεί το αντίστοιχο βραβείο, με τη σχετική ενημέρωση να έχει ξεκινήσει από τη Ρόδο την προηγούμενη εβδομάδα με την ενημέρωση των φορέων από την 9μελή Επιτροπή που “τρέχει” την προσπάθεια (επικεφαλής της οποίας είναι η ειδική σύμβουλος και διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειάρχη, Χάιντι Λαζάνη) παρουσία και της αναπληρώτριας διευθύντριας IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού), Ντ. Γκαλέα.

 

Εξωστρέφεια και ανάδειξη γαστρονομίας

Αναφορικά με το συγκεκριμένο εγχείρημα της Περιφέρειας προέβη σε ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων ο Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου στη Λέρο. “Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εδώ και δύο εβδομάδες έχει καταθέσει την υποψηφιότητά της για Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019. Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας διάκριση, που καθιστά την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η Περιφερειακή Αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης” σημείωσε προλογικά, τονίζοντας ακολούθως πως, “Η υποψηφιότητα της Περιφέρειας έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από χρόνια από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την καθιέρωση της Aegean Cuisine, με στρατηγικό στόχο την ανάδειξη του μοναδικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών -αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου”.

 

Αναφορά στους στόχους

Ο κ. Χατζημάρκος ευθύς αμέσως ξεδίπλωσε στην τοποθέτησή του και τους στόχους που θέτει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από την υποψηφιότητάς της, σημειώνοντας πρωτίστως πως, ιδιαίτερη αξία έχει η “παγίωσή της ΠΝΑΙ στη συνείδηση του επισκέπτη ως γαστρονομικού τουριστικού προορισμού, μέσα από την αξιοποίηση και του Aegean Cuisine”. Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στον στόχο “ενδυνάμωσης των σχέσεων της αλυσίδας από τον παραγωγό έως και τον καταναλωτή, για την επίτευξη καλύτερης συνεργασίας” καθώς επίσης στην “αύξηση των πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων και την τυποποίησή τους”. Πέραν των ανωτέρω, στο πλάνο τον στόχων εντάσσεται και η προσπάθεια “επιστροφής στην ενασχόληση με τη γη” αλλά και η “χρήση των τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα”.

 

Η δομή της πρότασης υποψηφιότητας

Ο κ. Χατζημάρκος μίλησε αναλυτικά και για το βήμα υποβολής της υποψηφιότητας εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζοντας του έξι τομείς που επελέγησαν, επάνω στους οποίους θα δομηθεί ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας που θα αποτελέσει επί της ουσίας ένα ειδικό βιβλίο το περιεχόμενο του οποίου θα τεκμηριώνει τους λόγους ανάδειξης του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης τόνισε τα εξής: “Για την υποβολή της υποψηφιότητας, πρέπει να κατατεθεί ειδικό βιβλίο (Bid Book) ηλεκτρονικά μέχρι τις 31/07 και σε εκτυπωμένη μορφή έως τις 31/08. Η υποψηφιότητα της Περιφέρειας θα δομηθεί γύρω από τους παρακάτω έξι τομείς ενδιαφέροντος: Α. Πολιτισμός και διατροφική ποικιλία: Η γαστρονομία παρέχει έναν πλούτο διαφορετικότητας, όχι μόνο όσον αφορά στο ευρύ φάσμα διαφορετικών προϊόντων, αλλά και στους ποικίλους τρόπους κατανάλωσης, παρουσίασης και σερβιρίσματος τους. Η προτίμηση των τοπικών προϊόντων βοηθά στην προώθηση της πολυμορφίας της διατροφής (Αιγαιακή Κουζίνα) , του πολιτισμού και της δημιουργικότητας. Β. Εκπαίδευση: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πρόσφατα την ενσωμάτωση της γαστρονομίας στα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών -μια κίνηση που η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Γαστρονομίας έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Γαστρονομίας βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας και θεωρεί τη συνεργασία μεταξύ του εκπαιδευτικού τομέα και των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (το λεγόμενο μοντέλο «τριπλής έλικας») ως ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος. Γ. Στήριξη ΜμΕ (μικρομεσαίων επιχειρήσεων): Οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της περιφερειακής παραγωγής τροφίμων. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει το έργο των ΜμΕ και να τις βοηθήσει να επιτύχουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και πολιτιστική βιωσιμότητα. Δ. Υγεία: Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και η γαστρονομία είναι κυριολεκτικά η τέχνη του να τρώει σωστά και υγιεινά κάποιος. Με την ανάδειξη των περιφερειακών και τοπικών προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Γαστρονομίας έχει ως στόχο να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα υγείας και στην προώθηση της υγιεινής διατροφής. Ε. Βιωσιμότητα: Η Περιφέρειά μας μέσα από την ανάδειξη της ως γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης παραγωγής και στη σύνδεση αυτής με το τουριστικό προϊόν, προσφέροντας στους επισκέπτες παραδοσιακά, τοπικά προϊόντα. Ήδη με το Aegean Cuisine έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα. Στ. Τεχνολογία: Είναι η πρώτη από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η στρατηγική της ΕΕ για την παροχή έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Η ψηφιακή οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι σε άλλους τομείς, αλλά απαιτεί νέους τρόπους εργασίας. Αυτό ισχύει και για τον τομέα των τροφίμων”.

Στον επίλογο της ενημέρωσής του, ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως, “Η Πλατφόρμα και το Βραβείο της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με δεδομένο ότι η γαστρονομία είναι μέρος της ταυτότητάς μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών, έχουν ως στόχο να συνεισφέρουν στην καλλίτερη ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, επισημαίνοντας τις ξεχωριστές διατροφικές κουλτούρες, μέσα από την εκπαίδευση για καλύτερη υγεία και βιωσιμότητα και διεγείροντας την γαστρονομική καινοτομία”. Σημείωσε δε, πως σε ό,τι αφορά το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) που διοργανώνει το βραβείο με την υποστήριξη Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων “είναι ένα διεθνές διεπιστημονικό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που στοχεύει να ενδυναμώσει και να διευκολύνει τις τοπικές κοινότητες ώστε να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητες της ιδιαίτερης διατροφής, του πολιτισμού, των τεχνών, του βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών τους πόρων”.

 

Διαβούλευση για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Της αρχικής συνάντησης στη Ρόδο σχετικά με την εν λόγω προσπάθεια, ακολούθησε η πρώτη διαβούλευση με φορείς στο νησί της Λέρου μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ αναμένεται η εκτέλεση αρκετών ακόμη προγραμματισμένων διαβουλεύσεων σε Σύρο, Κω, Μήλο, Κάλυμνο και Νάξο τις αμέσως επόμενες ημέρες με σκοπό την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερόμενων τοπικών φορέων και την κατάθεση προτάσεων και σκέψεων για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος σε θέμα σύνταξης της πρότασης υποψηφιότητας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Περιφέρειας, στη Λέρο ήταν επιτυχημένη η διαβούλευση, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα “τα μέλη της επιτροπής υποψηφιότητας της Περιφέρειας ενημέρωσαν τους τοπικούς φορείς για τους στόχους που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή μέσω της διεκδίκησης του τίτλου” ενώ ακολούθησε συζήτηση και κατάθεση ιδεών και προτάσεων. Όπως άλλωστε επισημαίνει η Περιφερειακή Αρχή σε ανακοίνωσή της, “Το έντονο ενδιαφέρον και η συμμετοχή στην διαδικασία από μέρους των τοπικών παραγόντων, των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό, τους ανθρώπους της εκπαίδευσης και της υγείας είναι το πρώτο βήμα επιτυχίας του εγχειρήματος καθώς απώτερος στόχος είναι η σύνθεση απόψεων και η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων”.