Συνέντευξη του επικεφαλής της μείζονος περιφερειακής μειοψηφίας Γιάννη Μαχαιρίδη

«Δεν υπάρχει σχεδιασμός και πρόγραμμα»

  • Τρίτη, 30 Αυγούστου, 2016 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 30 Αυγ. 2016 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Η ένταση που προκλήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με αφορμή των όσων διατύπωσε ο επικεφαλής της μείζονος περιφερειακής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαχαιρίδης, αποτέλεσαν αφορμή πολλών σχολιασμών για παράδοση του «δαχτυλιδιού» στην διάδοχο του.

Μία αντιπολίτευση που κατά την διάρκεια των δύο ετών της νέας περιφερειακής θητείας δεν συνήθιζε να ανεβάζει τους αντιπολιτευτικού τόνους, αιφνιδίως βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τον πρώην Περιφερειάρχη και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης να κατηγορείται για σκοπιμότητες πολιτικού οφέλους.

Απαντήσεις επί του θέματος που προέκυψε, έδωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην περιφερειακή αρχή, την οποία κατηγόρησε για έλλειψη προγραμματισμού και οράματος.

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δηλώσετε ότι δεν θα μετέχετε στις επόμενες εκλογές σαν επικεφαλής της παράταξης, προκαλώντας πλήθος σχολίων;

Γ. Μ.: «Επειδή αφήναν εδώ και πολύ καιρό κάποιες αιχμές ότι πίσω από κάποια πράγματα που γινόντουσαν μπορεί να ήμουν εγώ, ήθελα να το ξεκαθαρίσω.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα για οποία είπαν ότι πίσω από αυτά είναι αυτοί που απήλθαν και θέλουν να επανέλθουν και όπως φαίνεται εννοούσαν εμένα. Γι’ αυτό ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια ζητήματα.

Έκανα μία δήλωση που είναι και η πραγματικότητα, γιατί θα ήταν ανόητο να πιστεύει κανείς ότι πρέπει να επανέλθω στην Περιφέρεια, όταν υπηρέτησα σαν Περιφερειάρχης και ο λαός έκανε την επιλογή του να με στείλει στην αντιπολίτευση, οπότε να επανέλθω για να ικανοποιήσω τι ακριβώς;

Εγώ ξεκαθάρισα ότι θα είμαι επικεφαλής της παράταξης μέχρι να τελειώσει η θητεία μου και βεβαίως θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες στην παράταξη προκειμένου να αποφασίσουμε ποιος θα ηγηθεί στην επόμενη εκλογική μάχη».

Άρα δεν κάντε την αναφορά για προσωπική ωφέλεια ψήφων από την στιγμή που δεν θα ηγηθείτε εκ νέου της παράταξης στις επόμενες εκλογές;

Γ. Μ.: «Αυτό ακριβώς. Εμείς κάνουμε μία εποικοδομητική κριτική και προσπαθούμε να συμβάλλουμε ώστε να πάει ο τόπος λίγο μπροστά».

Το ότι δεν θα μετέχετε σαν επικεφαλής της παράταξης στις επόμενες εκλογές, φαντάζομαι ότι δεν αποκλείει την ενεργό συμμετοχή σας στην παράταξη που εσείς δημιουργήσατε;

Γ. Μ.: «Όχι καθόλου. Ίσα-ίσα θα είμαι κοντά στον συνδυασμό και εάν κριθεί ότι πρέπει να είμαι και μέσα γιατί όχι. Είναι ένας συνδυασμός ο οποίος, περισσότερο στα Δωδεκάνησα και λιγότερο στις Κυκλάδες, είχε έναν χαρακτήρα υπερκομματικό. Επειδή κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το πολιτικό σκηνικό μετά από τρία χρόνια, οι παρατάξεις αυτές θα έχουν έναν υπερκομματικό χαρακτήρα και υπό την έννοια αυτή θα παίζει ρόλο περισσότερο η προσωπικότητα των συμμετεχόντων παρά τα κόμματα, που κάποτε ήταν πίσω από αυτές τις παρατάξεις».

Η σκόνη που σηκώθηκε περί «δαχτυλιδιού» στην κ. Φτακλάκη, έχει αντίκρισμα;

Γ. Μ.: «Αυτά είναι ανοησίες. Κανένα δαχτυλίδι και σε κανέναν. Το θέμα της μη υποψηφιότητας μου το συζητήσαμε και με τα στελέχη της παράταξης και είπαμε ότι οι διαδικασίες θα γίνουν όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και βεβαίως προετοιμάζοντας μία πολύ μεγαλύτερη παράταξη. Η κ. Φτακλάκη ήταν η εισηγήτρια της παράταξης για το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο είχαμε κάνει με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και επικαιροποιήθηκε από τον κ. Σκιαδά. Δαχτυλίδια δεν υπάρχουν. Αυτοί που μιλάνε για δαχτυλίδια είναι ανόητοι και αυτά για τα δαχτυλίδια είναι ανοησίες. Οι προσωπικότητες παίζουν ρόλο. Το ποιος θα ηγηθεί θα το συζητήσουμε στην παράταξη στο τέλος της περιφερειακής περιόδου, το 2018».

Από ενάρξεως αυτής της περιφερειακής θητείας, έχετε κρατήσει ως παράταξη πολύ χαμηλούς τόνους σαν αντιπολίτευση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εμφανιζόμενοι ιδιαιτέρως συναινετικοί. Γιατί αυτό;

Γ. Μ.: «Γιατί το τεχνικό πρόγραμμα ήταν το δικό μας. Όποιος πάρει το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 και το τωρινό θα δει ότι είναι το ίδιο. Είναι λοιπόν δυνατό να σταθώ απέναντι του και να μην το ψηφίζω;

Οι τοποθετήσεις μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ότι επειδή δεν είχαν πρόγραμμα (σ.σ. η περιφερειακή αρχή), εμείς θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια έχει σωστό προσανατολισμό για τον τόπο και βεβαίως όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ένα μικρό επόμενο, εμείς θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε αυτά τα οποία φέρνουν γιατί είναι έργα δικά μας, τα οποία τα ανακυκλώνουν.

Από τους καταλόγους με τον προγραμματισμό που εμείς είχαμε κάνει, τα έργα αυτά τα έχουμε εδώ και τέσσερα χρόνια στο πρόγραμμα, με τις χρηματοδοτήσεις τους, στα οποία αλλάζουν τον τίτλο και τα ξαναφέρνουν και εμείς τα ψηφίζουμε, γιατί είναι έργα δικά μας, οπότε δεν μπορείς να αυτοαναιρείσαι.

Είχαμε κάνει έναν προγραμματισμό, είχαμε αφήσει χρήματα και έως τις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει τίποτα.

Επειδή ήξερα ότι δεν είχαν σχέδιο και δεν έχουν ακόμα, είχαμε πει στην αρχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στην νέα περιφερειακή αρχή να έχει τον χρόνο ώστε να συγκροτήσει ένα πρόγραμμα, που θα μας το καταθέσει και το οποίο να έχει σχεδιασμό, δράσεις και έργα. Προς το παρόν τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει».

Πόσο χρόνο δίνετε, με αυτή την καλή πίστη που επιδείξατε;

Γ. Μ.: «Όπως είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο «εμείς σας δώσαμε αυτή τη δυνατότητα, εσείς όμως δεν την αξιοποιήσατε, παρ’ όλα αυτά περιμένουμε να μας καταθέσετε το αμέσως επόμενο διάστημα ένα σχέδιο». Βεβαίως θα είμαστε πολύ σκληροί απέναντι τους από εδώ και στο εξής, γιατί πόσο καιρό να περιμένεις να δεις ένα σχέδιο, το οποίο να έχει ένα όραμα και το προς τα πού θέλουν να πάνε την Περιφέρεια».

Δεν έχουν τεθεί συγκεκριμένες στοχεύσεις;

Γ. Μ.: «Ποιές; Τον γαστρονομικό προορισμό; Τα νησιά μας έχουν πρωτογενή τομέα, αλλά κανένα προϊόν, εάν εξαιρέσεις τα κρασιά της Σαντορίνης, δεν κάνει εξαγωγή. Προϊόντα εγνωσμένης αξίας και μάλιστα διατροφικής, που όμως δεν μπορούν να γεμίσουν τα super market. Δεν υπάρχει εξαγωγική δύναμη, γιατί όλοι οι δικοί μας παραγωγοί έχουν μικρές παραγωγές».

Αυτό δεν είναι το πρόγραμμα που ξεκίνησε το Επιμελητήριο Κυκλάδων;

Γ. Μ.: «Ναι. Και το είχαμε ξεκινήσει από την Σαντορίνη, η οποία έχει την παραγωγή, με συγκεκριμένα προϊόντα, για να κάνεις κάτι ανάλογο και κυρίως μπορεί να υποστηρίξει την επισκεψιμότητα ενός γαστρονομικού προορισμού. Γαστρονομική Περιφέρεια σημαίνει ότι αναδεικνύω τα συγκριτικά πλεονέκτημα σε αυτό τον τομέα και αυτό είναι το κίνητρο για πάρα πολύ κόσμο να επισκεφθεί την Περιφέρεια για την γαστρονομία της».

Για σας σε τι θα έπρεπε να υπάρξει σχεδιασμός;

Γ. Μ.: «Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να πέσει το βάρος στις υποδομές, ολοκληρώνοντας όσες έχουν να κάνουν με τα Νοσοκομεία, τα Κ. Υγείας, τα σχολεία, με τα οδικά δίκτυα και εφόσον ολοκληρωθούν όλα αυτά, βλέπουμε τη διαδικασία για το που θα πάμε με τις υπόλοιπες υποδομές. Ποιο είναι το πρόγραμμα; Ποιο είναι το όραμα τους για τον τόπο;»

Για τις αποφάσεις των έργων που υπογράφονται και περνάνε στο επόμενο ΕΣΠΑ;

Γ. Μ.: «Ποιο ΕΣΠΑ; Υπάρχει ΕΣΠΑ; Το ΕΣΠΑ για τα σχολεία είναι πολύ μικρό και έχει κλείσει. Πρόκειται για έργα που ήταν και στην προηγούμενη περίοδο και δε μπόρεσαν να ολοκληρωθούν και κάποια τα οποία ήταν έτοιμα ήδη και μπήκαν».

Δίνονται όμως χρήματα από την περιφέρεια, ενώ έχει αναλάβει να τρέξει και πολλά έργα.

Γ. Μ.: «Τα χρήματα που είχαμε σχεδιάσει για την επόμενη περίοδο ήταν πολλά. Είναι συνολικά 60 εκατομμύρια από πόρους δικούς μας τα οποία αφήσαμε. Ελάχιστα από τα έργα που μοιράζονται θα υλοποιηθούν. Μέχρι τώρα γινόντουσαν προγραμματικές συμβάσεις. Επειδή τώρα δεν υπάρχει πρόγραμμα, γίνονται διαβαθμιδικές συμβάσεις. Δηλαδή παίρνονται τα έργα από τους Δήμους για να τα κάνει η Περιφέρεια. Όμως το πρόβλημα είναι ότι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και ειδικά των Κυκλάδων, δεν έχουν τη δυνατότητα, γιατί είναι λίγα άτομα, να υλοποιήσουν ούτε το 1/10 αυτών των έργων».

Οι Δήμαρχοι των νησιών που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Περιφέρεια που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τη σύνταξη του φακέλου των έργων για υποβολή στο ΕΣΠΑ, θα περιμένουν άδικα;

Γ. Μ.: «Η Περιφέρεια αναλαμβάνει να συντάξει τον φάκελο και όταν ανοίξει η δράση να υποβληθεί προς αξιολόγηση. Το ΕΣΠΑ στους άξονες του έχει συγκεκριμένα λεφτά για κάθε τομέα, με τους δυο τομείς για την παιδεία και την υγεία έχουν ήδη κλείσει. Ποιος θα πρωτομπεί όταν είναι 20 ή 30 σχολεία που θέλουν να μπουν και ο τομέας είναι μόνο για 5-6. Στον τομέα για το περιβάλλον, όπου έχει τη δυνατότητα να εντάξεις κάποια έργα, ο χρόνος που απαιτείται για την μελέτη δικτύων και βιολογικών είναι 4 με 5 χρόνια. Κλασσική περίπτωση τα υδατοδρόμια, τα οποία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Λιμενικών Ταμείων. Όλα τα Λιμενικά Ταμεία έχουν λεφτά. Η κάθε πλατφόρμα κάνει 35.000 και μπορούν να τις κάνουν. Γιατί να τα κάνει η Περιφέρεια; Και ο υπουργός ο Χ. Σπίρτζης λέει ότι το πρόγραμμα των υδατοδρομίων που θα εκτελεστεί με τα Λιμενικά Ταμεία θα ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ».

Από την προηγούμενη δική σας θητεία είχαμε μία διοίκηση άλλης λογικής από την σημερινή. Πως θα το σχολιάζατε;

Γ. Μ.: «Άλλης λογικής και άλλης συμπεριφοράς. Στην διάρθρωση όσων ασκούν σήμερα την περιφερειακή εξουσία, κανένας δεν έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, ελάχιστοι έχουν εμπειρία διοίκησης. Δεν έχει τους κατάλληλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να αναλάβουν ο κάθε ένας έναν τομέα και να μπορέσει να ασκήσει πολιτική. Όσοι έχουν ορισθεί υπεύθυνοι για διάφορους τομείς, είναι αντιπεριφερειάρχες και τι κάνουν; Είναι στα νησάκια τους. Έτσι ασκείται πολιτική;».

Ειδικά όμως στους τομείς πολιτισμού και τουρισμού προσπάθησε η περιφερειακή αρχή να κάνει άνοιγμα.

Γ. Μ.: «Ποιο είναι το άνοιγμα. Το να δίνουν χρήματα; Αυτό που έχει σημασία είναι το τι μένει από τον πολιτισμό. Όταν ανοίγαμε εμείς τις τουριστικές αγορές της Ρωσίας και της Τουρκίας, ήταν μία πολιτική στόχευση και το κάναμε συνειδητά. Είχαμε τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης τις οποίες στηρίζαμε και συντηρούσαμε και κάναμε το άνοιγμα στην αγορά της Ρωσίας. Όμως το άνοιγμα αυτό έγινε σε πολιτικό επίπεδο και παράλληλα δούλευε το τεχνικό κομμάτι. Το να συμμετέχεις σε εκθέσεις, τι έγινε; Όλοι πάνε στις εκθέσεις. Ο πολιτισμός όντως είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών, αλλά δεν είναι η εκδήλωση να καθίσουμε το βράδυ κάτω από το φεγγάρι να το κοιτάζουμε που γεμίζει. Ο πολιτισμός απαιτεί ένα σχέδιο ώστε στα περισσότερα νησιά να δημιουργηθούν πολιτιστικές υποδομές και πολιτιστική υποδομή σημαίνει ότι πέραν του ζώντος πολιτισμού που γεννώνται καθημερινά, πας και ένα βήμα παραπέρα. Να βρεθεί ένα κομμάτι του νησιού που μπορεί να αναδειχθεί, χωρίς να είναι ανάγκη πάντα να είναι αρχαιολογικός τόπος, μπορεί να είναι τα μονοπάτια του. Όλο αυτό είναι πολιτισμός στο Αιγαίο. Και η διατροφή είναι πολιτισμός, αλλά είναι και η λακούβα που πέφτεις μέσα».

Σε ότι αφορά στην έδρα της Περιφέρειας, όπου η Σύρος τελικά φαίνεται να φέρει απλά το όνομα. Πως το κρίνετε;

Γ. Μ.: «Υπάρχει ένα θέμα, ακόμα και από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πήραμε αμπάριζα νησί-νησί. Η έδρα είναι έδρα και δεν μπορεί να τελειώνει ο χρόνος και να κάνεις μόνο μία συνεδρίαση στη Σύρο».