Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προχωρά στην ικανοποίηση αιτήματος των Καμινιωτών

Κατασκευή γηπέδου στα Καμίνια

  • Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 13 Οκτ. 2016 - 22:00

Διαβαθμική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την χρηματοδότηση, την μελέτη και την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή Καμίνια Σύρου.

Η εν λόγω σύμβαση, που έχει ως σκοπό την κατασκευή νέας αθλητικής εγκατάστασης στην περιοχή Καμίνια, που σήμερα δεν διαθέτει χώρο άθλησης, έρχεται ως αποτέλεσμα αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων, προς τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή.

Στο αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο θα τεθεί προς γνώση των συμβούλων και ψηφοφορία το σχέδιο της σύμβασης, το οποίο επεξεργάστηκε και συντάχθηκε από την Περιφέρεια και στο οποίο αναφέρονται το αντικείμενο, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η χρηματοδότηση του έργου.

Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου προϋπολογίζεται στο ύψος των 170.000 ευρώ, με τη διευκρίνιση πως στο σύνολο της είναι επενδυτική δαπάνη, καθώς οι λειτουργικές δαπάνες δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της Σύμβασης, ενώ η χρηματοδότηση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Η σύμβαση

Το αντικείμενο της Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας αφορά την ανάληψη από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου αρμοδιότητας για την χρηματοδότηση, την εκπόνηση μελέτης, την κατασκευή και την σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας του έργου «Κατασκευή γηπέδου 5X5 στην περιοχή Καμίνια» στην Ερμούπολη στην Σύρο.

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης εκχωρεί την προαναφερθείσα αρμοδιότητα, την οποία έχει βάσει των διατάξεων του Ν.3463/2006.

Αναλυτικότερα εκχωρούνται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και αναλαμβάνονται από την Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου οι αρμοδιότητες: Εργοδότη για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής του έργου, Φορέα Κατασκευής του Έργου, Προϊσταμένης Αρχής και Διευθύνουσας Υπηρεσίας και επίσης την αρμοδιότητα χρηματοδότησης του έργου.

Οι αρμοδιότητες θα ασκούνται από όργανα και υπηρεσίες της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, σύμφωνα με την οργανωτική της δομή, ιεραρχία και στελέχωση και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που την απαρτίζουν, όπως αυτές προβλέπονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Οργάνωσης της Περιφέρειας.

Οι εκχωρούμενες αρμοδιότητες περιλαμβάνουν την εκπόνηση της μελέτης,  την κατάθεση των στοιχείων για αδειοδότηση, την δημοπράτηση, την υπογραφή σύμβασης, την υλοποίηση ως Διευθύνουσα Υπηρεσία και Προϊσταμένη Αρχή, την παράδοση σε λειτουργία στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, επίσης την παρακολούθηση και διακίνηση των χρηματορροών και εκτέλεση των πληρωμών.

Η αρμοδιότητα συντήρησης και διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν εκχωρείται και παραμένει στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. 

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Η Διαβαθμιδική Σύμβαση ισχύει από την ημέρα της υπογραφής της από τα συμβαλλόμενα μέρη και έχει χρονική διάρκεια 16 μηνών.

Οι τμηματικές προθεσμίες του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης έχουν ως εξής: στάδιο εκπόνησης μελέτης 1 μήνας, στάδιο αδειοδοτήσεων 1 μήνας, στάδιο δημοπράτησης 1 μήνας, στάδιο υπογραφής σύμβασης 3 μήνες, στάδιο κατασκευής του έργου 8 μήνες και στάδιο σύνδεσης με δίκτυα, οικονομικής εκκαθάρισης και διοικητικής παραλαβής για χρήση 2 μήνες.

Η οικονομική εκκαθάριση, η διοικητική παραλαβή και η βεβαίωση περαίωσης του έργου  αποτελούν ικανές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας.

Η προσωρινή και οριστική παραλαβή του έργου (και η ακόλουθη σύνταξη και εξόφληση του τελικού λογαριασμού) δύναται να   διενεργηθούν με τις διαδικασίες που προβλέπονται από την νομοθεσία από τις αρμόδιες επιτροπές και μετά την λήξη της Σύμβασης. Όλες οι λοιπές εκχωρηθείσες αρμοδιότητες μετά την λήξη της Σύμβασης επανέρχονται στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Η ολοκλήρωση της Σύμβασης σε καμία περίπτωση δεν επιδρά στα δικαιώματα που απορρέουν από την σύμβαση που θα υπογραφή με τον εργολάβο κατασκευής του έργου.

Οι ως άνω επί μέρους τμηματικές προθεσμίες είναι ενδεικτικές, το άθροισμα τους όμως των 16 μηνών είναι δεσμευτική προθεσμία, που δύναται να παραταθεί μόνο μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και λήψη αποφάσεων από τα ίδια όργανα των συμβαλλομένων μερών.

Οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων

Σε ότι αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο συμβαλλόμενων μερών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου και τις δαπάνες σύνδεσης του με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και εν γένει κάθε απαιτούμενη δαπάνη για να καταστεί το έργο λειτουργικό, την εκπόνηση της μελέτης, την μέριμνα για την λήψη αδειοδότησης με την κατάθεση των σχετικών στοιχείων, την δημοπράτηση, την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο κατασκευής του έργου, την επίβλεψη της κατασκευής του έργου και εν γένει κάθε ενέργεια ώστε το έργο να καταστεί λειτουργικό, να συμμετέχει με δυο εκπροσώπους της στην Επιτροπή Παρακολούθησης της παρούσας Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας.

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης αναλαμβάνει την διάθεση του απαραίτητου για την κατασκευή του έργου γηπέδου, να συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο της στην Επιτροπή Παρακολούθησης της παρούσας Σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας, να συμμετέχει με εκπρόσωπο του στην διαδικασία διοικητικής παραλαβής για χρήση ως φορέας, που μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, θα αναλάβει την χρήση του έργου.

Για την παρακολούθηση της εφαρμογής της σύμβασης ορίζεται κοινή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των συμβαλλομένων μελών και οι οποίοι θα είναι δύο εκπρόσωποι της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ένας εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ενώ πρόεδρος της επιτροπής θα ορίζεται ένας εκ των δύο εκπροσώπων της Περιφέρειας.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει για τη διαπίστωση της πορείας του έργου, όπως αυτή προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα του και θα βεβαιώνει επίσης την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης κατά τη λήξη της.