Κατά πλειοψηφία η έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2017 από το περιφερειακό συμβούλιο

Μονοπώλησαν οι παρατηρήσεις

της ΥΔΕ Κυκλάδων

Απουσία οράματος, έργων και μελετών κατέγραψαν στο πλαίσιο του σχολιασμού τους οι παρατάξεις της περιφερειακής αντιπολίτευσης σχετικά με τον προϋπολογισμού του έτους 2017 που έθεσε προς ψήφιση η Περιφερειακή Αρχή κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο, οπότε και το περιεχόμενό του, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τη μείζονα μειοψηφία δε, να υπογραμμίζει πως πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι “παρατηρήσεις – καταπέλτης” της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) Κυκλάδων.

Παρά το γεγονός πως η συνεδρίαση κινήθηκε σε ήπιους τόνους με τους περιφερειακούς συμβούλους να προχωρούν σε νηφάλιες τοποθετήσεις και σχολιασμούς, ωστόσο, δεν έλειψαν οι καυστικές αναφορές σχετικά με τις παρατηρήσεις της διευθύντριας της ΥΔΕ Κυκλάδων, Μαρίας Μαυρίκου, με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο να κάνει λόγο για “ένα επαίσχυντο κείμενο”. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως, στο περιεχόμενό του ασκείται ξεκάθαρα πολιτικός σχολιασμός, με τις σχετικές επισημάνσεις “να προσβάλουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την Περιφερειακή Αρχή”.

Τονίζεται πως, το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας καταψήφισαν τον προϋπολογισμό για το έτος 2017, με αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους να προχωρούν σε τοποθετήσεις και να τάσσονται κατά της “πολιτικής” που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή.

Είμαστε Αυτοδιοίκηση χωρίς καπίστρια και κηδεμονίες”

Ειδικότερα, το σχέδιο του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το επόμενο έτος τέθηκε προς έγκριση στο σώμα του περιφερειακού συμβουλίου μετά από τη σχετική έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής. Σε επίπεδο βασικών οικονομικών στοιχείων και παράθεσης αυτών, προχώρησε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος είχε μιλήσει στην εφημερίδα και κατόπιν της υπερψήφισής του από την αρμόδια Επιτροπή, πριν από σύντομο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα,ο νέος προϋπολογισμός της ΠΝΑΙ για το 2017 θα αφορά σε σύνολο 94.209.634, 84 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 32.891.442,58 ευρώ θα προορίζεται για την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων και τα 61.318.192,26 ευρώ για την περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου. Επιπλέον, τα 22.900.000,00 περίπου εκατ. ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα της Περιφέρειας και τα 72 περίπου εκατ. ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017. Ο κ. Ζαννετίδης δεν παρέλειψε να επισημάνει πως, η σύνταξη του προϋπολογισμού ολοκληρώθηκε κατόπιν των οδηγιών της σχετικής νομοθεσίας, στην κατεύθυνση που επιθυμεί η Περιφέρεια να τονώσει κάθε πεδίο και κλάδο προβάλλοντας επαρκώς το Νότιο Αιγαίο και ως τουριστικό προορισμό. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε πως ένας από τους μεγάλους στόχους της Περιφερειακής Αρχής είναι η διεκδίκηση και κατάκτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

Από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως, το κείμενο της ΥΔΕ Κυκλάδων “εύκολα θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει ως κείμενο μίας πολιτικής περιφερειακής παράταξης”, το οποίο όπως επεσήμανε, “έχει απαντηθεί από την υπηρεσία (σσ. της ΠΝΑι)”. Στο πλαίσιο της δήλωσης που έκανε αναφορικά με αυτό, υποστήριξε πως, “αυτές οι αναφορές αποδεικνύουν πως η Περιφερειακή μας Αρχή αρνείται πεισματικά να μπει στο “τρένο” τη ετερο-διοίκησης που θέλουν κάποιοι”. Πρόσθεσε δε, πως, “είμαστε και παραμένουμε τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς καπίστρια, χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς κηδεμονίες. Είμαστε Αυτοδιοίκηση που αγωνιζόμαστε να παραμείνουμε στον τόπο μας σε πείσμα κάποιων που προσπαθούν να στρέψουν τους νησιώτες σε αναζήτηση άλλης τύχης”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ζαννετίδης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό.

 

ΥΔΕ Κυκλάδων: Μη προσκόμιση απαραίτητων στοιχείων και υπέρογκα ποσά σε δημόσιες σχέσεις

Όσον αφορά το έγγραφο της ΥΔΕ Κυκλάδων που “πρωταγωνίστησε” κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, αυτό, δόθηκε στους συμβούλους, μαζί με τις απαντήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας. Ωστόσο, στην παρούσα αναφορά της εφημερίδας, πραγματοποιείται μνεία των κυριότερων παρατηρήσεων καθώς και του συμπεράσματος, προς ενημέρωση των αναγνωστών. Προλογικά σημειώνεται με σαφήνεια πως, η ΥΔΕ ως αρμόδια υπηρεσία για τη σύνταξη της εισηγητικής έκθεσης επί του προϋπολογισμού των ΟΤΑ Β΄ Βαθμού, διαπίστωσε πως, η Διεύθυνση Οικονομικών της ΠΝΑι όταν απέστειλε το σχέδιο του προϋπολογισμού προς έγκριση, αυτό δεν συνοδευόταν από την έκθεση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ενώ επιπλέον, η ΥΔΕ επισημαίνει ότι κλήθηκε να συντάξει την εισηγητική έκθεσή της, έχοντας στην διάθεσή της μόλις 5 ημέρες, από τη στιγμή που η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου είχε προγραμματισθεί. Όπως τονίσθηκε, “η μη έγκαιρη αποστολή του συνόλου των σχετικών εγγράφων και εκθέσεων επί του προϋπολογισμού στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου εμποδίζει την προετοιμασία των μελών επί του θέματος και τη διαμόρφωση εμπεριστατωμένης θέσης” κι ως εκ τούτου, η ΥΔΕ προχώρησε στον εντοπισμό των βασικότερων σημείων απόκλισης.

Στην πρώτη παρατήρηση τονίζεται εκ μέρους της ΥΔΕ, ότι η ίδια έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΝΑι το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τα σχετικά τομεακά προγράμματα δράσης (πεδία αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης κλπ), χωρίς αυτά να έχουν κατατεθεί”. Άρα, όπως υπογραμμίζει η ΥΔΕ Κυκλάδων, “επί της ουσίας, δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο εκ του νόμου προβλεπόμενος σχεδιασμός και προγραμματισμός για τις ενέργειες – έργα όπου θα διατεθούν τα κονδύλια για κάθε τομέα δράσης, με αποτέλεσμα μεγάλα χρηματικά ποσά να διαθέτονται με συχνές απευθείας αναθέσεις σε φορείς που αιτούνται χρηματοδότησης στην Περιφέρεια (πχ. Σύλλογοι, φορείς αθλητισμού και πολιτισμού, ΜΚΟ κλπ), ενώ επιπροσθέτως, “δεν αξιολογούνται οι δράσεις εκ των προτέρων κι εκ των υστέρων, σύμφωνα με τις αρχές της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας”.

Παρακάτω, η ΥΔΕ σημειώνει μεταξύ άλλων πως, “ο ΚΑΕ 9479 εμφανίζει εγγραφές υψηλών ποσών τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων, όσο και ως προς το σκέλος των εξόδων. Συγκεκριμένα, τα τελευταία έτη παρατηρούνται εγγραφές τόσο στα έσοδα και στα έξοδα μέχρι και τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από τα ποσά που τελικά απορροφώνται”. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η ΥΔΕ αναφέρει ότι “χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ως προς το αν υφίσταται αδυναμία υλοποίησης του προϋπολογισμού ή εάν υπάρχει διόγκωσή του, με αποτέλεσμα την αρχή της ειλικρίνειας και της ακρίβειας”.

Η αναφορά της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου εστιάζεται παρακάτω στις δαπάνες που αφορούν προβολή και εκδηλώσεις. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο σχετικό έγγραφο, “θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα πρόβλεψης ποσών χαμηλότερου ύψους σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, ή του περιορισμού τους στις απολύτως αναγκαίες σε δαπάνες που αφορούν – μεταξύ άλλων – δημόσιες σχέσεις, συμμετοχή – διοργάνωση εκθέσεων στο εσωτερικό κι εξωτερικό, συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, εκτυπώσεις – εκδόσεις λευκωμάτων”, οδηγία η οποία “έχει αγνοηθεί πλήρως στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017”. Ενδεικτικά αναφέρονται και ποσά στον κωδικό των δημοσίων σχέσεων (δημοσιεύσεις, εκδόσεις κλπ) ο οποίος για το 2017 ανέρχεται στο ποσό των 4.462.650,00 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στο ποσό των 2.380.510,00 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση που φθάνει το 87,47%. Η ΥΔΕ υπενθυμίζει πως, αυτή η αύξηση αντιβαίνει στην οδηγία που ζητά περιστολή αυτών των δαπανών, στο όνομα της δημοσιονομικής τάξης. Επιπλέον, από την πλευρά της, σημειώνεται πως στον κωδικό των δαπανών πολιτικού σχεδιασμού για τα Δωδεκάνησα έχει προϋπολογισθεί το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο για τις Κυκλάδες είναι μηδενικό, ποσό όμως που όπως σχολίασε ο Περιφερειάρχης, αφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν λόγω των προσφυγικών ροών. Συνοψίζοντας, η ΥΔΕ σημειώνει πως, “παρατηρείται ότι το προσχέδιο του Π/Υ 2017 χρήζει επανεξέτασης ως προς την αναλυτικότητα και την αναγκαιότητα των προγραμματισμένων δαπανών που μνημονεύθηκαν. Επίσης, οι πολύ υψηλές εγγραφές για διοργάνωση συνεδρίων, δημόσιες σχέσεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις – εκτυπώσεις κλπ. πλήττουν τη σαφή κρατική οδηγία για περιορισμό τέτοιων, δράσεων, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας που τελεί η χώρα μας. Τέλος, θεωρούμε ότι οι εγγραφές που εκτελούνται από τους ΚΑΕ της κατηγορίας 9000 (πληρωμές για επενδύσεις) καθώς αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού Π/Υ, θα έπρεπε να αξιολογηθούν και αν ελεγχθούν περαιτέρω διότι εμφανίζουν διαχρονικά χαμηλά ποσοστά υλοποίησης προκαλώντας ερωτήματα ως προς την τήρηση των αρχών που διέπουν την κατάρτιση του προϋπολογισμού (Ν 3871/2010) και τις γενικές αρχές για τη διαχείριση των οικονομικών του Δημοσίου (Ν. 4270/2014, α. 33)”.

 

Να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις. Να υπάρξει λελογισμένη διάθεση ποσών”

Κριτική ασκήθηκε από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, με τον επικεφαλής της μείζονος, Γιάννη Μαχαιρίδη, να επισημαίνει πως, σε ουσιαστικό επίπεδο πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι κατευθύνσεις της ΥΔΕ, σχολιάζοντας όμως ταυτόχρονα, πως, ρόλος της – προς το παρόν – είναι και θα έπρεπε να είναι μόνον ο έλεγχος σε επίπεδο νομιμότητας του προϋπολογισμού. “Είναι σίγουρο πως η Αυτοδιοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια παλεύει όχι μόνο για τη διοικητική της αυτοτέλεια αλλά και για την οικονομική. Καλώς ή κακώς όμως, αυτή τη στιγμή υπόκειται σε κάποιον έλεγχο” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως, τα αποτελέσματα των εν λόγω ελέγχων, καθώς κοινοποιούνται σε Υπουργεία, κεντρικές υπηρεσίες κλπ, θα πρέπει η Περιφέρεια να φροντίζει να προασπίζει τη λειτουργία της, συντάσσοντας έναν προϋπολογισμό με λογικές κατευθύνσεις. “Υπάρχει ένα θέμα που θα πρέπει να το δείτε, μη τυχόν κάποια στιγμή γίνουν κινήσεις από πλευράς Υπουργείου” και όπως πρόσθεσε, “εμποδίζεται το έργο της Περιφερειακής Αρχής”. Ο κ. Μαχαιρίδης, επεσήμανε δε, πως, “Πρέπει να υπάρχει μία λελογισμένη διάθεση αυτών των ποσών” θίγοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μεγάλα ποσά για δημόσιες σχέσεις, υπογραμμίζοντας μάλιστα τον κίνδυνο, “αύριο, μεθαύριο αυτά να μην γνωρίζουμε αν τελικώς θα υπάρχουν” καθώς από το κεντρικό κράτος οι οδηγίες αφορούν συνολικά σε περικοπές. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μαχαιρίδης σημείωσε πως, επιβάλλεται η Περιφερειακή Αρχή “να μην παραβλέψει τις παρατηρήσεις της ΥΔΕ”. Από την ίδια παράταξη, άσκησε εντονότατη κριτική ο περιφερειακός σύμβουλος, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, στο ίδιο μήκος κύματος που είχε ακολουθήσει και στην Οικονομική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, υπήρξε κατηγορηματικός ως προς την “απαίτηση” πρόταξης των αναγκών των νησιωτών και όχι της προβολής της Περιφερειακής Αρχής, λέγοντας χαρακτηριστικά δε, πως, “ο σχεδιασμός αυτός είναι μία κοροϊδία προς τους νησιώτες”, καλώντας μάλιστα τον Περιφερειάρχη και την παράταξή του, “να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον”. Υπενθυμίζοντας μάλιστα τα υψηλά ποσά που αφορούν σε άυλες ενέργειες αλλά και ιδέες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, έκανε λόγο για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, θέτοντας ξεκάθαρα το ερώτημα, “αν αυτό είναι το όραμα της Περιφερειακής Αρχής;”. “Πάρα πολλά φρου φρου κι αρώματα” σχολίασε παρακάτω ο ίδιος, καλώντας τους πολιτικούς υπεύθυνους για την πορεία του Νοτίου Αιγαίου να δώσουν έμφαση στις οδηγίες της διευθύντριας της ΥΔΕ Κυκλάδων.

Πολιτικές τοποθετήσεις από Λαϊκή Συσπείρωση και Νησιωτική Ανατροπή

Σε πολιτική τοποθέτηση προχώρησε εκ νέου η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μαρία Χατζηγιάννη, η οποία σημείωσε πως, “για ακόμη μία φορά κατατίθεται ένας προϋπολογισμός με ταξικό πρόσημο όπως έχει και ο κρατικός προϋπολογισμός (...)”, στον οποίο κι “ενσωματώνονται όλες οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ”. Η ίδια υποστήριξε πως δεν προτάσσονται οι ανάγκες των νησιωτών, ενώ δαπανώνται τεράστια ποσά “στη μονοκαλλιέργεια της τουριστικής ανάπτυξης” κόντρα στις ανάγκες της λαϊκής νησιώτικης οικογένειας, ενώ επιπλέον τόνισε πως, δεν γίνεται ούτε στοιχειωδώς λόγος για τους εργαζομένους σε αυτές τις μεγάλες τουριστικές μονάδες. Η ίδια και ο περιφερειακός σύμβουλος, Βαγγέλης Σιγάλας καταψήφισαν τον προϋπολογισμό παραθέτοντας την δική τους πολιτική κατεύθυνση που αυτός θα έπρεπε να ακολουθεί.

Αντίθετος στις κατευθύνσεις που χαράζει η Περιφερειακή Αρχή υπήρξε και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Νησιωτική Ανατροπή), Μπενέτος Σπύρου, ο οποίος μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως, η σημερινή διοίκηση αναλώνεται σε μικρά έργα που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, “δυστυχώς, να συνεχίζει να μην παίζει τον πολύ σημαντικό ρόλο που της αναλογεί” και για λόγους εθνικού οφέλους. “Δεν έχουμε ρόλο τέτοιο που θα έπρεπε να έχουμε” σχολίασε χαρακτηριστικά, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό”.

Γ. Χατζημάρκος: “Επαίσχυντο το κείμενο της ΥΔΕ Κυκλάδων”

Τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το έτος 2017 έκλεισε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος υπεραμυνόμενος του σχεδιασμού και της κατεύθυνσης που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή για την ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “Να πω ότι είναι ακόμη μία συνεδρίαση σε μία δύσκολη περίοδο” με την Περιφέρεια σύμφωνα με όσα πρόσθεσε αμέσως, “να σηκώνει μανίκια και να δουλεύει” ενάντια “μέσα σε ένα περιβάλλον που δίνει μόνο προβλήματα, αδιέξοδα και αγωνίες για όλη την χώρα, για όλο τον κόσμο”. Αναφερόμενος στο κείμενο της ΥΔΕ Κυκλάδων, το οποίο σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση, αφού έδωσε τον λόγο στους υπηρεσιακούς παράγοντες για να απαντήσουν μία προς μία τις παρατηρήσεις που αυτό περιείχε, τόνισε χαρακτηριστικά πως, “Η έκθεση αυτή προσβάλλει βάναυσα, κακοποιεί την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια, την τιμή όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων”. Μάλιστα, υποστήριξε πως, “και προσβάλλει την τιμή όχι μόνον της Περιφερειακής Αρχής της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης και ο μόνος που δεν το αντελήφθη είναι ο κ. Μακρυωνίτης”.

Αφού παρέθεσε αναλυτικά και τις δικές του σκέψεις και θέσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο κ. Χατζημάρκος, επεσήμανε αρκετές φορές πως, πρόκειται “για ένα επαίσχυντο κείμενο”, καταλήγοντας πως, είναι επίσης “κακόβουλο” και περνά σε κριτική πολιτική που ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων της ΥΔΕ.