Συνέντευξη Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη αναφορικά με την επενδυτική πρόταση γνωστών παραγωγών κινηματογραφικών ταινιών με επικεφαλής τον σκηνοθέτη, Steven Bernstein

Στούντιο χολιγουντιανών παραγωγών στη Σύρο

Οικονομικό όφελος και κέρδος σε επίπεδο προβολής, αναγνωρίζει ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης αν υλοποιηθεί η πρόταση

Την πρόταση δημιουργίας μόνιμων εγκαταστάσεων παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών “επιπέδου Χόλιγουντ” στη Σύρο από μία ομάδα γνωστών παραγωγών με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Steven Bernstein γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Κυριακής, στην έδρα της ΠΝΑι.

Πρόκειται για μία “τεχνοκρατική πρόταση που κατατέθηκε στην Περιφέρεια” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εκ μέρους των δύο επιχειρηματιών – κινηματογραφιστών, Steven Bernstein και George Macropulos μετά από επίσκεψή τους στο νησί, η υλοποίηση της οποίας θα αποφέρει οικονομικό όφελος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς επίσης και κέρδος σε επίπεδο προβολής του τόπου, των Κυκλάδων αλλά και συνολικά του Νοτίου Αιγαίου και της Ελλάδας.

Τονίζεται πως, η ομάδα των επενδυτών – παραγωγών πέρα από τον κ. Bernstein απαρτίζεται από τον κινηματογραφικό παραγωγό, Richard Gladstein με δύο υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ, από τον George Macropulos, πρόεδρο της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Longson Investments Ltd, τον Gary Romolo Fiorelli βοηθό σκηνοθέτη σε ταινίες όπως “Oι Πειρατές της Καραϊβικής”, τον Andrew Lane, παραγωγό ταινιών και τον Martin Meunier, συνεργάτη επί 20ετια του Henry Selick.

 

Τεχνοκρατική πρόταση επένδυσης”

Επί της ουσίας “το Ελληνικό Κινηματογραφικό Σχέδιο είναι μία πρωτοβουλία τριών ενοτήτων με έδρα το νησί της Σύρου”, η οποία σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Λεονταρίτης “θα δημιουργήσει σχολή κινηματογράφου, προσελκύοντας σπουδαστές από όλη την Ευρώπη”, καθώς επίσης “θα δημιουργήσει ένα τελευταίας τεχνολογίας κινηματογραφικό στούντιο αξιοποιώντας κτίρια στη Σύρο, με σκοπό την προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη” και θα βοηθήσει στην παραγωγή “τουλάχιστον δύο κινηματογραφικών ταινιών εντός των προσεχών δώδεκα μηνών”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ο ίδιος, από κοινού με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο συναντήθηκαν με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά στην οποία και γνωστοποίησαν την πρόταση, με την ίδια να ανταποκρίνεται ιδιαιτέρως θετικά, με άξονα το δυνητικό όφελος σε επίπεδο τουριστικής προβολής. Όπως σχολίασε ο κ. Λεονταρίτης με κριτική διάθεση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είναι μία πρόταση “επένδυσης” ίσως και η πλέον σοβαρή τα τελευταία χρόνια στο νησί, την οποία “δύσκολα αποδέχεται κάποιος”, με φόντο τις συνεχείς αναφορές περί επενδύσεων που κατά καιρούς εξαγγέλλουν διάφορες πλευρές και οι οποίες μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν υλοποιηθεί.

 

Ενθουσιασμένοι με το νησί κι αναζήτηση χώρων

Υπεραμυνόμενος του πολλαπλού κέρδους που εκτιμά ότι μπορεί να αποκομίσει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αλλά και συνολικά το Νότιο Αιγαίο, γνωστοποίησε επιπλέον πως, ο ίδιος διατηρεί στενή επικοινωνία με τους δύο προαναφερόμενους κινηματογραφιστές – παραγωγούς, με σκοπό την συνδρομή σε επίπεδο υλοποίησης της πρότασης δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών ταινιών στο νησί. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, οι ίδιοι έχουν εκφράσει τον ενθουσιασμό τους για το νησί και ιδιαιτέρως για την Ερμούπολη, που χαρακτηρίζεται για το ξεχωριστό τοπίο της, την οποία και χαρακτήρισε ο κ. Bernstein μετά την περιήγησή του, “μία πόλη στούντιο”, εκδηλώνοντας τον θαυμασμό του για τη νεοκλασική ομορφιά της. Από κοινού δε, είχαν περπατήσει σε αρκετά σημεία της πόλης κι ευρύτερα αυτής, προκειμένου οι δύο παραγωγοί να έχουν σαφή εικόνα του νησιού, καθώς επίσης, κτιρίων και χώρων (όπως στρατόπεδο, παλαιά εργοστάσια κλπ) που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να διαμορφωθούν σε μόνιμες εγκαταστάσεις στούντιο παραγωγής ταινιών.

 

Δύο βασικά προαπαιτούμενα

Επιπλέον, σε επίπεδο υλοποίησης της πρότασης, ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε πως, προαπαιτούμενα της ομάδας παραγωγής με επικεφαλής τον Steven Bernstein αποτελούν: α. Η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών της Ελλάδας, με την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που έχει γνωστοποιηθεί ήδη στην κ. Κουντουρά και σε όλους τους αρμόδιους σε κυβερνητικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ενός φιλικού φορολογικού περιβάλλοντος, καθώς και β. Η συνεργασία των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας, όταν “περπατήσει” η ιδέα. Από οικονομικής απόψεως, συνολικά η επένδυση εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, με την Περιφέρεια να “σηκώνει” βάρος σε επίπεδο στήριξης της πρότασης, στην περίπτωση που απαιτηθεί και η διεκδίκηση χρηματοδότησης και χρηματοδοτικών “εργαλείων” (πχ. πακέτο Γιούνκερ), πέραν της συνδρομής σε επίπεδο επαφών με τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λεονταρίτης επανέλαβε πως πρόκειται για μία “μεγάλη επένδυση” μέσω της οποίας θα προκύψει “όφελος σε τουριστικό επίπεδο συνολικά για τη χώρα”, γνωστοποιώντας πως, η επόμενη συνάντηση της κ. Κουντουρά με την ομάδα των παραγωγών θα πραγματοποιηθεί εντός Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Επισημαίνεται πως, συνδετικός κρίκος του κ. Bernstein με τη Σύρο κι ως εκ τούτου, με την Περιφέρεια στην οποία και κατατέθηκε η πρόταση υπήρξε ο φίλος του νησιού, Pierre Economacos, σύζυγος της οπτικού και κατοίκου του νησιού, Δέσποινας Παπαφίγκου με επιχειρηματική δραστηριότητα στο Μαϊάμι. Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους ίδιους. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάρκος Δαδάος.