Ζητούν συνάντηση με τον Γ. Χατζημάρκο οι υπάλληλοι της ΠΝΑι από τις Κυκλάδες για τη λήψη νέας απόφασης, διαφορετικά θα προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

Παράτυπη σύσταση Υπηρεσιακού Συμβουλίου

Αποκλειστικός στόχος τους, να λαμβάνονται οι αποφάσεις για το σύνολο των υπαλλήλων στο Ν. Αιγαίο σε νόμιμη βάση

Τη νομότυπη σύσταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητούν οι υπάλληλοι της ΠΝΑι από τα νησιά των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης που πήραν, κατόπιν της δίωρης συζήτησης στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους, με αποκλειστικό στόχο την κατοχύρωση των αποφάσεων – σε νόμιμη βάση - που αυτό θα λαμβάνει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, κατά τη διάρκεια της “θητείας” του.

Με φόντο τη σημερινή παράτυπη σύστασή του η οποία διαπιστώθηκε από την ανάρτηση της σχετικής απόφασης του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου (ΑΔΑ Ω49Γ7ΛΞ-ΛΘΣ) στον ιστότοπο “Διαύγεια” στις 18 Ιανουαρίου του 2017, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση του ΣΥΝΑΝΚ στη Σύρο και σε νησιά των Κυκλάδων, όπου έγιναν παράλληλες συζητήσεις, αποφάσισε να διεκδικήσει τη νομότυπη σύστασή του, στον άξονα της προάσπισης των αποφάσεων που θα αφορούν τους ίδιους τους υπαλλήλους, με φόντο τα προς εξέταση αιτήματα περί αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας και τις “κρίσεις” για την κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχετικός κανονισμός για τη σύσταση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων πανελλαδικά, τα μέλη από τα οποία θα απαρτίζονται, πρέπει να προέρχονται από την έδρα της Περιφέρειας και μόνο στην περίπτωση που ο αριθμός τους δεν επαρκεί, να προέρχονται από άλλη περιοχή, πάντα όμως, εντός των γεωγραφικών ορίων της κάθε Περιφέρειας.

Από την πλευρά τους, επισημαίνοντας τη μη τήρηση των προβλεπομένων στην απόφαση σύστασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου (σήμερα συμμετέχουν 2 μέλη από την έδρα και 4 από τα Δωδεκάνησα), επιχειρούν να προλάβουν την ενδεχόμενη συνολική ακύρωση των αποφάσεών του, σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος της ΠΝΑι θελήσει προσεχώς και με μεμονωμένες ενέργειες, να προσβάλει την απόφαση που θα τον αφορά για τους δικούς του λόγους, “πατώντας” στη σημερινή “μη νόμιμη σύσταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου”.

 

Ζητούν πρωτίστως συνάντηση έως 30/1 με τον Περιφερειάρχη

Ειδικότερα, τα μέλη του ΣΥΝΑΝΚ που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΔΣ για την χθεσινή διεξαγωγή της γενικής συνέλευσής τους, υπογράμμισαν την ανάγκη προάσπισης των σχετικών αποφάσεων, εκτιμώντας πως, δεν είναι διόλου απίθανη η ενέργεια προσβολής κάποιας απόφασης του νέου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, στην περίπτωση που ενεργήσει σχετικώς κάποιος εκ των εργαζομένων της ΠΝΑι – θιγόμενος - για να διεκδικήσει την ικανοποίηση του αιτήματός του.

Όπως γνωστοποιήθηκε από την πλευρά των μελών του ΔΣ του ΣΥΝΑΝΚ προς τα συμμετέχοντα μέλη, ο εν λόγω προβληματισμός έχει καταστεί σαφής προς την Περιφερειακή Αρχή και συγκεκριμένα στον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο με σχετικό έγγραφο, το οποίο εστάλη προ ημερών στον ίδιο. Η πλευρά των υπαλλήλων του ΣΥΝΑΝΚ προκειμένου να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα αιτείται συνάντηση με τον ίδιο έως τις 30 Ιανουαρίου του 2017, με σκοπό να προωθηθεί η λήψη νέας απόφασης εκ μέρους του, η οποία και θα μεριμνά για τη νομότυπη σύσταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Όπως αναφέρθηκε χθες στη συνέλευση των μελών, μέχρι στιγμής ο κ. Χατζημάρκος δεν έχει απαντήσει στο αίτημά τους, στο περιεχόμενο του οποίου σημειώνουν δε, πως, στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η συνάντηση και η μετακίνηση της μίας ή της άλλης πλευράς, να συζητηθεί το θέμα μέσω πραγματοποίησης τηλεδιάσκεψης.

 

Επόμενο βήμα η προσφυγή στην ΑΔΑ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και της λήψης απόφασης - μέσω ψηφοφορίας - για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργήσουν στην προσπάθεια διεκδίκησης της νομότυπης σύστασης του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΠΝΑι, οι συμμετέχοντες υπάλληλοι τάχθηκαν υπέρ του να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κατά της ισχύουσας (σημερινής) απόφασης του Περιφερειάρχη, στην περίπτωση που ο ίδιος δεν ανταποκριθεί και δεν τηρήσει τα προβλεπόμενα έως το τέλος Ιανουαρίου. Οι ίδιοι μάλιστα, στη συζήτησή τους, ενημερώθηκαν από το ΔΣ του ΣΥΝΑΝΚ πως το χρονικό όριο τέθηκε προς τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να μην παρέλθει το περιθώριο χρόνου που έχουν στη διάθεσή τους για την κατάθεση της προσφυγής. Σημειώνεται πως, η απόφαση του κ. Χατζημάρκου αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” στις 18/1 κι ως εκ τούτου, η συμπλήρωση των 15 ημερών, εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ενεργήσει για την προσφυγή, ολοκληρώνεται στις 2 Φεβρουαρίου, δηλαδή στις αρχές του επόμενου μήνα.

 

Θέση αρχής η ισότιμη συμμετοχή των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων στο Υπηρεσιακό”

Με δεδομένο τον ισχύοντα κανονισμό για τη σύσταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ο οποίος προωθεί τη συμμετοχή των μελών αποκλειστικά από την έδρα της κάθε Περιφέρειας κι εν προκειμένων για την ΠΝΑι από τη Σύρο, η πλευρά των υπαλλήλων προβληματίστηκε έντονα για τη λήψη της απόφασης προσφυγής στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης των αποφάσεων που θα λαμβάνονται και μάλιστα σε περίπτωση προσβολής έστω και μίας εξ αυτών, προκειμένου να μην προκύψει “αντιμαχία” με τον Σύλλογο των υπαλλήλων στα Δωδεκάνησα.

Επανειλημμένως, τόσο τα μέλη του ΔΣ, όσο και οι υπάλληλοι που έδωσαν το “παρών” στη γενική συνέλευση θέλησαν να υπογραμμίσουν πως, θέση αρχής για τον Σύλλογο υπαλλήλων στις Κυκλάδες αποτελεί η “ισότιμη συμμετοχή προσώπων στο Υπηρεσιακό και από τις δύο Περιφερειακές Ενότητες”. Μάλιστα, επεσήμαναν πως, αυτή η πάγια θέση τους έχει γνωστοποιηθεί στον Περιφερειάρχη και στο περιεχόμενο του αιτήματος πραγματοποίησης συνάντησης έως τις 30 Ιανουαρίου, στο οποίο σημειώνεται επιπλέον – όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη του ΔΣ – πως, καθώς βάσει κανονισμού δεν είναι εφικτή η ισότιμη συμμετοχή δεν τάσσονται αρνητικά στην αναζήτηση άλλης “πρόσφορης λύσης”, η οποία όμως για να δοθεί προϋποθέτει “σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην τίθεται θέμα νομιμότητας των αποφάσεών του (σσ. Υπηρεσιακού Συμβουλίου)”.

Πάντως, προτού ολοκληρώσουν τη γενική συνέλευσή τους, επισημάνθηκε πολλές φορές πως, μέλημά τους είναι η προσπάθεια αποφυγής της ακύρωσης όλων των αποφάσεων του Υπηρεσιακού, στην περίπτωση που έστω και μία απόφαση προσβολής από θιγόμενο, θα στηριχθεί στη σημερινή μη νομότυπη σύστασή του.