Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου για τον τρόπο που θέτει προς συζήτηση σοβαρά θέματα καθώς και για τη συχνότητα... των συνεδριάσεων

“Υποβάθμιση περιφερειακού συλλογικού οργάνου”

Κατά πλειοψηφία η πρόταση διεκδίκησης ποσού 3 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του τουρισμού για τη διετία 2018 – 2019

Την αδυναμία οργάνωσης των συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου που οδηγεί κατ΄ επέκταση στην “υποβάθμιση του περιφερειακού συλλογικού οργάνου” επεσήμαναν κατηγορηματικά, αιρετά πρόσωπα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής τους, “ανοίγοντας” νέο κύκλο δριμείας κριτικής προς την Περιφερειακή Αρχή με φόντο την εισαγωγή σοβαρού θέματος που συνδέεται με το πεδίο του Τουρισμού στην ατζέντα των εκτός ημερησίας διατάξεων θεμάτων.

Παρά τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των περιφερειακών συμβούλων σχετικά με την υποβολή πρότασης διεκδίκησης του ποσού των 3 εκ. ευρώ από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού 2017 – 2020 με σκοπό την κάλυψη χρηματοδότησης των τουριστικών εκθέσεων της ΠΝΑι για τη διετία 2018 – 2019, ωστόσο, η πλειοψηφία εξ όσων τοποθετήθηκαν, έστρεψαν τα βέλη τους κατά της Περιφερειακής Αρχής, αποκλειστικά και μόνο ως προς τον τρόπο συζήτησης του θέματος, υπενθυμίζοντας μάλιστα, πως, το περιφερειακό συμβούλιο – παρά τον κανονισμό - είχε να συγκληθεί σχεδόν δυόμιση μήνες.

Παρακολουθούμε την υποβάθμιση του περιφερειακού συμβουλίου εδώ και καιρό”

Συγκεκριμένα, εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Μαχαιρίδη παρατηρήθηκε σε καυστικό τόνο πως, “Παρακολουθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό μία υποβάθμιση του περιφερειακού συμβουλίου”, με τον ίδιο να προσθέτει μάλιστα πως, αυτός ο ισχυρισμός του επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως, “Τίθενται θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που είναι πάρα πολύ σοβαρά και χρειάζεται να συζητηθούν και πρέπει να συζητηθούν στο περιφερειακό συμβούλιο”. Εστιάζοντας στο θέμα της συζήτησης μάλιστα, τόνισε πως, “αν και το πρόγραμμα άνοιξε 13 Ιουνίου κι έπρεπε να υποβάλουμε προτάσεις, φθάσαμε στον Ιούλιο σε μία συνεδρίαση και το φέρνει μάλιστα ο κ. Περιφερειάρχης έκτακτα”. Απευθύνοντας το ερώτημα προς την Περιφερειακή Αρχή αν το θέμα θα μπορούσε να είχε συζητηθεί “σε συνεδρίαση του Ιουλίου ή και του Ιουνίου;” οπότε και εκτίμησε ο ίδιος ότι θα ήταν εφικτό, υποστήριξε πως, η στάση της Περιφερειακής Αρχής, “μου θυμίζει πραγματικά τακτική της κυβέρνησης. Όταν είναι έκτακτα περνούν σε μία βραδιά”. Από την πλευρά του, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Αυτή η διαδικασία δεν είναι σωστή και δεν πρέπει να την ακολουθήσουμε”, με το μέλος της παράταξής του, Λίτσα Φτακλάκη να συμπληρώνει την κριτική, προβαίνοντας σε σαφείς παρατηρήσεις.

“Κανείς δεν έχει αντίρρηση να εξοικονομούμε πόρους για την Περιφέρεια” τόνισε αρχικά, υπενθυμίζοντας πως, ουδείς μπορεί να χρεώνει το αντίθετο στην παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης όταν όπως σημείωσε, “ως Περιφερειακή Αρχή ήμασταν πρωταθλητές σε αυτό”.

Συμπληρώνοντας μάλιστα πως, το θέμα θα ήταν εφικτό να έχει τεθεί προς συζήτηση σε διαφορετική συνεδρίαση και νωρίτερα, ανέφερε πως, “Για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα γνωρίζουμε όλοι ότι η πρόσκληση είχε βγει τον Ιούνιο. Από τότε μέχρι σήμερα, θεωρώ λοιπόν, αφού ήταν έτοιμη η Περιφερειακή Αρχή να καταθέσει πρόταση για το κομμάτι της τουριστικής προβολής, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση αν θα είχε έρθει στον προγραμματισμό του περιφερειακού συμβουλίου που αναβλήθηκε την Παρασκευή, να έχουμε μελετήσει και να έχουμε κι εμείς προτάσεις προκειμένου να κατατεθεί όσο το δυνατόν μία καλύτερη πρόταση για να εξοικονομήσει η Περιφέρεια αν κι εφόσον καταφέρει από αυτό το πρόγραμμα”.

Δηλώνοντας την πρόθεση της παράταξή της να ενισχύσει το έργο της Περιφέρειας προς όφελος των νησιών, στηλίτευσε τη στάση της Περιφερειακής Αρχής να περιοριστεί μόνον στο θέμα του Τουρισμού όσον αφορά στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. “Αυτό το Ειδικό Αναπτυξιακό έχει κι άλλους τομείς δράσης. Δεν είναι μόνο το κομμάτι του τουρισμού. Καλό θα ήταν η Περιφέρεια συνολικά να μας έφερνε ένα σύνολο προτάσεων ανά τομέα προκειμένου να δείξουμε ότι σε όλους τους τομείς του Προγράμματος υπάρχουν προτάσεις” σημείωσε, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, χρήσιμο θα ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι να είχαν τη διάθεσή τους την ακριβή πρόταση της Περιφερειακής Αρχής.

Αποψιλωμένη η ΠΝΑι, διοικητικά”

Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης επιχείρησε να δώσει ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αναφέροντας ως κύριο λόγο της συζήτησης του θέματος ως εκτός ημερησίας, τη μη λειτουργία γραφείων κατά την παρούσα φάση και ως εκ τούτου τη διοικητική αποψίλωση των αρμόδιων Υπηρεσιών.

“Έχει ξεπεράσει κάθε όριο συναγερμού η υποστελέχωση” τόνισε κατηγορηματικά, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως, “Αυτή τη στιγμή λειτουργεί το περιφερειακό συμβούλιο χωρίς καν γραμματεία. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου λειτουργεί και δεν έχει Τμήμα Συλλογικών Οργάνων” ενώ όπως πρόσθεσε, “Η διευθύντρια των διευθύνσεων της Περιφέρειας στη Σύρο κάνει και τη γραμματειακή δουλειά του περιφερειακού συμβουλίου. Δεν υπάρχει γραμματεία σε κανένα Τμήμα, σε κανέναν Αντιπεριφερειάρχη, δεν υπάρχει στον Περιφερειάρχη. Είναι μία Περιφέρεια διοικητικά τόσο αποψιλωμένη, η οποία έχει ξεπεράσει κάθε όριο συναγερμού. Και το λέω αυτό με ηρεμία”.

Πέραν των ανωτέρω όμως, ο Περιφερειάρχης θέλησε να επισημάνει πως, “για το πρόγραμμα τουρισμού, κανένας δεν το περνάει έτσι” κι η χθεσινή εισήγηση, δεν αφορά σε αλλαγή ρότας στην τουριστική ανάπτυξη ή τροποποίηση του εγκεκριμένου πλάνου. “Εμείς δεν αλλάζουμε το πρόγραμμα της τουριστικής προβολής. Είναι ακριβώς αυτό που έχει εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο και υλοποιείται. Λέμε μήπως μπορέσουμε να πάρουμε και κρατική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αντί να τα πληρώνει όλα η Περιφέρεια από ίδιους πόρους” συμπλήρωσε, λέγοντας επίσης, πως, “Δεν περνάμε τίποτα στον τουρισμό επιπόλαια, ούτε στο ποδάρι. Ζητάμε την ευκαιρία να φέρουμε στην Περιφέρεια ένα ποσό της τάξης περίπου 3 εκ. Ευρώ”. Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, σε έντονο ύφος προς τον κ. Μαχαιρίδη θέλησε να απαντήσει πως, βάσει των όσων προείπε, “Η σύγκριση με τις τακτικές της κυβέρνησης είναι εκ του πονηρού” αφού “διεκδικήσουμε χρήματα τα οποία θα είναι ευεργετικά για τον προϋπολογισμό μας, ευεργετικά για τις Κυκλάδες”.

Δεν έπεισε η επιχειρηματολογία της ΠΝΑι

Ωστόσο, οι προαναφερθείσες απαντήσεις δεν φάνηκε να πείθουν την αντιπολιτευόμενη πλευρά, καθώς όμως ούτε - εν μέρει - τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Χαράλαμπο Κόκκινο, ούτε όμως και δύο πρώην μέλη της Περιφερειακής Αρχής, που σήμερα είναι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι. “Με όλη την καλή διάθεση που έχω θέλω να πω ότι μετά από δυόμιση μήνες συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει” σχολίασε ο κ. Κόκκινος, προτείνοντας να συνεδριάζει το όργανο σε τακτικότερο χρόνο, ενώ σε παρόμοιο τόνο, ο Άγγελος Ανανίας υποστήριξε πως, το θέμα της διεκδίκησης χρηματοδότησης από το Ειδικό Αναπτυξιακό “θα μπορούσε να έρθει σε ένα περιφερειακό συμβούλιο του Ιουνίου”. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, “Παρατηρούμε τη συνέχεια της έκπτωσης στη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου” τονίζοντας ειδικότερα, πως αυτό παρατηρείται χρονικά, “αμέσως σχεδόν από όταν παραλάβατε κε πρόεδρε την προεδρία”. Υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “Η υποβάθμιση του οργάνου είναι συνεχής και σκόπιμη” και λέγοντας πως, το περιφερειακό συμβούλιο “έχει μετατραπεί σε ένα όργανο μαζικής ψήφισης εισηγήσεων σε ρυθμούς κατεπείγοντος χωρίς αυτό να είναι στην πραγματικότητα”, δήλωσε τέλος πως, “Πέρασε ο Απρίλιος χωρίς περιφερειακό συμβούλιο, πέρασε ο Ιούνιος χωρίς περιφερειακό συμβούλιο αν και είναι υποχρεωτικό από τον κανονισμό να υπάρχει τουλάχιστον ένα περιφερειακό συμβούλιο τον μήνα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση λυπάμαι πάρα πολύ δεν θα μπορούμε να συμμετέχουμε”.

Παρομοίως και ο Παναγιώτης Κουνάκης υπογράμμισε λακωνικά πως, “θα ήθελα να έχουμε περιφερειακά (σσ. συμβούλια) πιο σύντομα” καταθέτοντας δύο προτάσεις προς τον Περιφερειάρχη με φόντο την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης και τονίζοντας τέλος πως, πέραν του τουρισμού, η ΠΝΑι οφείλει να εστιάσει και στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, ο οποίος υποστήριξε πως, δεν βαδίζει καλά.

Πολιτική διαφοροποίηση

Σε διαφορετικό τόνο κριτικής κινήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση, με την επικεφαλής, Μαρία Χατζηγιάννη και τον σύμβουλο, Βαγγέλη Σιγάλα να θίγουν πολιτικά το θέμα. “Επί της ουσίας, ποια είναι η συμμετοχή όλων αυτών που ευνοούνται με τα χρήματα των φορολογούμενων;” τόνισε η κ. Χατζηγιάννη υποστηρίζοντας πως, οι υψηλές χρηματοδοτήσεις που προωθούνται μόνον για τον Τουρισμό ευνοούν “τη Fraport, τη διαφήμιση των ξενοδόχων, το οποιοδήποτε πρακτορείο (πχ. TUI) κλπ”. Θέτοντας εκ νέου το ερώτημα, πώς οι “ευνοημένες πλευρές” επιστρέφουν το όφελος που απολαμβάνουν με χρήματα των φορολογουμένων, έκλεισε την τοποθέτησή της, υπογραμμίζοντας τη θέση της παράταξής της πως δηλαδή, “Αυτά τα λεφτά τα κρατικά πρέπει να πηγαίνουν για τις ανάγκες που έχει ο κόσμος”.