Συντάσσεται με τον Δήμο Κέας η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΠΝΑι με φόντο το έργο αποκατάστασης λιμενικών υποδομών και οδικών διαδρομών στον ιστορικό τόπο

Αντιστέκονται στην απόσπαση της Μακρονήσου

Ζητούν να προωθηθεί η μελέτη του Δήμου Κέας

Μία ακόμη φωνή υπεράσπισης της διατήρησης της διοικητικής σύνδεσης της Μακρονήσου με τον Δήμο Κέας εκφράστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΝΑι, από τα συμμετέχοντα μέλη της, τα οποία και ψήφισαν αρνητικά στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Υπ. Υποδομών όσον αφορά στο έργο αποκατάστασης λιμενικών και οδικών υποδομών.

Σύμφωνα με την εισήγηση του θέματος και την τοποθέτηση – παρέμβαση του επάρχου Κέας – Κύθνου, Παναγιώτη Βιτάλη, χρήσιμο είναι να υποστηριχθεί η θέση και η προσπάθεια του Δήμου Κέας αναφορικά με τη γνωστή υπόθεση και να προωθηθεί προς υλοποίηση η μελέτη του ίδιου του Δήμου για το νησί της Μακρονήσου.

Με τα μέλη της Επιτροπής να διατυπώνουν την κάθετη αντίθεσή τους για τον σχεδιασμό... της κυβέρνησης να προχωρήσει την προσάρτηση της Μακρονήσου στον Δήμο Λαυρεωτικής, συμφώνησαν ομόφωνα να μην εγκρίνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Υπουργείου Υποδομών, αλλά να γνωμοδοτήσουν θετικά προς την πρόθεση και την επιθυμία του Δήμου Κέας.

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω Δήμος των Κυκλάδων έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση να μην αλλάξουν τα γεωγραφικά δεδομένα του Νοτίου Αιγαίου και του νησιωτικού νομού, έχοντας υποστηρίξει τη θέση πως η Μακρόνησος, πρέπει να διατηρήσει τον ιστορικό χαρακτήρα της.

Καταψήφιση μετά από δύο αναβολές

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εισηγήτρια του θέματος της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Υπ. Υποδομών για την αποκατάσταση λιμενικών και οδικών υποδομών στη Μακρόνησο, η σχετική συζήτηση έχει αναβληθεί δύο φορές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, με φόντο και τις αιτιάσεις του Δήμου Κέας.

“Είναι αρνητικός ο Δήμος για το θέμα” σχολιάστηκε, ενώ κατά την εισήγηση τονίσθηκε πως, “με παρότρυνση του προέδρου της Επιτροπής, κ. Φλεβάρη, ζητήσαμε μία μελέτη την οποία είχε εκπονήσει ο Δήμος και την οποία την έχει καταθέσει και στις Αρχαιολογίες και τις διάφορες υπηρεσίες και του έχουν δώσει το “οκ””.

Όπως κατέστησε σαφές και ο Γιάννης Φλεβάρης ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΝΑι, o Δήμος ανταποκρίθηκε και προσκόμισε τη μελέτη που εκπόνησε, τονίζοντας εκ των προτέρων πως η πλευρά της Περιφέρειας στηρίζει και συντάσσεται με τον Δήμο.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος, κατόπιν της ανάγνωσης της βασικής σκέψης του Δήμου αναφορικά με το έργο αποκατάστασης λιμενικών και οδικών υποδομών, αλλά και μετά από την παρέμβαση του κ. Βιτάλη, πρότεινε την καταψήφιση της μελέτης του Υπουργείου, επαναλαμβάνοντας ότι η αρμόδια Επιτροπή υιοθετεί πλήρως τη θέση του Δήμου.

Φόβος για τις παρεμβάσεις. Ζητούν ήπια έργα

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλεβάρης εισηγούμενος το θέμα έκανε αναδρομή στις κατά καιρούς δημόσιες αναφορές περί “σχεδιασμού της κυβέρνησης” να αλλάξει η διοικητική ευθύνη για τη Μακρόνησο και από την Κέα να περάσει στον Δήμο Λαυρεωτικής, γεγονός με το οποίο όπως υπενθύμισε διαφωνεί συνολικά η πλευρά του Νοτίου Αιγαίου.

“Υπάρχει η μελέτη του Δήμου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν ασχολήθηκε με τη μελέτη του Δήμου. Ενώ υπάρχει η μελέτη του Δήμου, μπαίνει το Υπουργείο στη μέση ακριβώς για να παραβλέψει ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό και το νησί να “κατευθυνθεί” προς άλλη περιφέρεια της χώρας” σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε στον Δήμο και αν θέλει το Υπουργείο να ασχοληθεί με τον Δήμο της Κέας”.

Προχωρώντας και σε πιο αναλυτική αναφορά επί του θέματος που έθεσε στο προσκήνιο με αφορμή τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο κ. Φλεβάρης τόνισε, “Ενημερώνω την Επιτροπή ότι σχεδιάζεται και είναι υπό κατάρτιση κάποιο κυβερνητικό σχέδιο προκειμένου η Μακρόνησος να αποσπαστεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να πάει στο Λαύριο. Σε Δήμο της Αττικής δηλαδή. Το θέμα το είχαμε πει αναλυτικά στην προηγούμενη συνεδρίαση και μάλιστα η Επιτροπή είχε δηλώσει ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο συγκεκριμένος Δήμος, ο Δήμος της Κέας που είναι ενταγμένος στις Κυκλάδες θέλει να μην τεθεί καν τέτοιο ζήτημα. Είναι αναπόσπαστο μέρος του Δήμου της Κέας η Μακρόνησος” υποστήριξε ο ίδιος.

Μάλιστα κατηγορηματικά πρόσθεσε πως, “Είναι ένα νησί που συνδέεται με την ιστορική μνήμη και μπορεί να προσδώσει μία διαφορετικού είδους θεματική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα” και ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “Εμείς θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποσπαστεί από νησί της Περιφέρειας”.

Έκλεισε την εισήγησή του δε, λέγοντας πως, “Με αυτές τις σκέψεις βλέπουμε το θέμα χωρίς συναισθηματισμούς και στην ουσία του όσον αφορά το λιμενικό έργο. Ακούσαμε τον κ. Βιτάλη, ο οποίος κοντολογίς είπε ότι το έργο θέλει να το εκτελέσει ο Δήμος, αλλά να μην μπει μέσα κάποια άλλη Αρχή, το Υπουργείο διότι από εκεί θα ξεκινήσει το θέμα να αποσπαστεί η Μακρόνησος από τις υπόλοιπες Κυκλάδες”.

Από την πλευρά των συμμετεχόντων μελών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, διατυπώθηκαν όλοι οι ενδοιασμοί που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις που θέλει να προωθήσει το Υπουργείο, ενώ ζητήθηκε να αναφερθεί εντός της συνεδρίασης το βασικό σκεπτικό του Δήμου ώστε να γίνουν κατανοητοί οι φόβοι για ενδεχόμενη αλλοίωση του ιστορικού τόπου.

Ο Δήμος συνέταξε δική του μελέτη”

Όπως εξήγησε η εισηγήτρια διαβάζοντας απόσπασμα από τις θέσεις του Δήμου, “Σε όλο τον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου προβλέπονται επεμβάσεις που μπορεί να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του ιστορικού τοπίου”, με αποτέλεσμα η δημοτική πλευρά να είναι ενάντια σε ό,τι γενικώς “δεν εξυπηρετεί και δεν αναδεικνύει τον ιστορικό – πολιτιστικό χαρακτήρα του και ότι μπορεί να επιφέρει βλάβη στα διατηρητέα μνημεία και στους μνημειακούς χώρους ή να αλλοιώσει το φυσικό τοπίο και να επηρεάσει αρνητικά τους υπάρχοντες βιοτόπους”.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη λατόμευση και εξόρυξη προϊόντων πέραν της επιτρεπόμενης ποσότητας που είναι αναγκαία για την αναστήλωση των μνημείων, καθώς και στην ενδεχόμενη εκτέλεση τεχνικών έργων “υπερτοπικού χαρακτήρα” όπως λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια, βιολογικός κλπ. “Ο Δήμος θεωρεί ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις βλάπτουν. Γι αυτό και συνέταξε δική του μελέτη” αναφέρθηκε ξανά στη συνεδρίαση, οπότε και ο κ. Φλεβάρης εισηγήθηκε τεκμηριωμένα την καταψήφιση του θέματος και τη στήριξη των θέσεων του Δήμου. “Υπάρχει αρνητική απόφαση του Δήμου η οποία όμως θέτει και θέμα δικής της μελέτης, γι αυτό και εισηγούμαστε αρνητικά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο από τον Δήμο, ο οποίος και για λόγους τοπικής αρμοδιότητας και για λόγους που αφορούν τα πράγματα του Δήμου έχει έναν ιδιαίτερο λόγο να αξιοποιήσει το κομμάτι αυτό της ιστορικής μνήμης” ανέφερε κατηγορηματικά.

Ετικέτες: