Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για την άκρως σοβαρή υπόθεση των δασικών χαρτών στο νησιώτικο χώρο

Ένδικα μέσα για την περιουσία των νησιωτών

Αναλυτική ενημέρωση από τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων στην τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ.
  • Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2019 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 27 Μαρ. 2019 - 18:01

Να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα και να προχωρήσουν ακόμη και με ένδικα μέσα στην αυτονόητη υπεράσπιση της περιουσίας των νησιωτών, με φόντο τις σοβαρές συνέπειες που φέρνει σε αυτές, η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στο Νότιο Αιγαίο, αποφάσισαν ομόφωνα τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, στην τελευταία συνεδρίασή τους, οπότε και υπήρξε νέα ενημέρωση από την πλευρά του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων.

Κατόπιν της απουσίας εξελίξεων προς την επιθυμητή κατεύθυνση από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και παρά τη συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού, Σωκράτη Φάμελλου στην κοινή συνεδρίαση της ΠΝΑι με την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου στην Αθήνα, τέλος Ιανουαρίου, το θέμα “άνοιξε” εκ νέου στο περιφερειακό συμβούλιο, δεδομένης της έντονης ανησυχίας που έχει προκύψει εξαιτίας της δέσμευσης μεγάλων εκτάσεων ιδιωτικών περιουσιών σε όλα τα νησιά.

Απέναντι στο παράλογο που έχει πολλάκις αναλυθεί και το οποίο “γέννησε” η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η πλευρά της ΠΝΑι, αποφάσισε να διεκδικήσει ακόμη και με ένδικα μέσα την αλλαγή του νομοθετικού περιβάλλοντος, που έχει βάλει σε μεγάλες κι επικίνδυνες περιπέτειες τους πολίτες των νησιών.

Αρκεί να υπενθυμιστεί πως η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών αμφισβητεί ευθέως ιδιωτικές – πατρογονικές εκτάσεις χαρακτηρίζοντας αυτές ως δασικές και χορτολιβαδικές, βάζοντας σε έναν πολυδάπανο αγώνα τον κάθε πολίτη που θίγεται από τα συγκεκριμένα γεγονότα, προκειμένου να αποδείξει ότι η γη του, του ανήκει.

Στο νήμα της ανωτέρω απόφασης, η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε και την παράταση της προθεσμίας των ενστάσεων τουλάχιστον ως και την 31η Δεκεμβρίου του 2019, με τη σχετική επιστολή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου να έχει αποσταλεί από χθες στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο.

Γ. Ευρυπιώτης: Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από οποιοδήποτε άλλο θέμα

Προλογίζοντας το σοβαρό θέμα που έχει αναδείξει εγκαίρως από την πλευρά του ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, ο πρόεδρός του, Γιώργος Ευρυπιώτης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ανέφερε πως, “Είναι περίπου από το καλοκαίρι που έχουμε εξάγει αυτό το πρόβλημα”, για το οποίο επεσήμανε πως, δυστυχώς ίσως δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό από το σύνολο των πολιτών. “Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ίσως και κυρίως οι πολίτες, όπως για παράδειγμα ότι η Σύμη (χαρακτηρισμένη στο 70%), αυτομάτως κάποια στιγμή θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια χωρίς να γίνει πόλεμος” σχολίασε γλαφυρά ο πρόεδρος του Συλλόγου, εξηγώντας πως, “Σας τα λέω έτσι τραγικά γιατί είναι τραγικά τα πράγματα”.

Σημειώνοντας μάλιστα πως μέχρι τώρα έχουν γίνει “λίγες ενστάσεις” αναφορικά με τις περιουσίες που αμφισβητούνται, ο κ. Ευρυπιώτης τόνισε πως, κατόπιν και των επαφών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που ως σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο ελάχιστο σε επίπεδο διορθωτικών κινήσεων, πρέπει οι πλευρές που θίγονται να εντείνουν την πίεσή τους.

“Φοβάμαι ότι προσπαθεί το πολιτικό σύστημα γενικά να το αναβάλει το θέμα για μετά τις εκλογές” πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “τότε, θα είναι ίσως αργά διότι οι ημερομηνίες τρέχουν”.

Αν και σημείωσε ότι ο Τύπος σε πανελλαδικό επίπεδο πλέον έχει αναδείξει τα προβλήματα της υπόθεσης των δασικών χαρτών, ωστόσο συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση με δυναμικό τρόπο καθώς όπως σχολίασε, “Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, είναι πολύ σοβαρότερα από οποιοδήποτε άλλο θέμα. Αυτές είναι πατρογονικές περιουσίες των Κυκλάδων. Ξέρουμε ότι όλες έχουν χαρτιά και στοιχεία και το κυριότερο λέει το κράτος, εμείς δεν το αμφισβητούμε ότι έχετε στοιχεία, αλλά ελάτε να το αποδείξετε”.

Προτού ολοκληρώσει τη σύντομη τοποθέτησή του, ο κ. Ευρυπιώτης επεσήμανε πως ήδη οι επιπτώσεις σε επίπεδο μεταβιβάσεων περιουσιών έχει διαπιστωθεί, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για τις χαρακτηρισμένες εκτάσεις ως δασικές και χορτολιβαδικές.

Μ. Μπουγιούρης: Θα πρέπει να κινηθούμε νομικά

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και το μέλος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Μηνάς Μπουγιούρης, ο οποίος μεταξύ άλλων, διευκρίνισε πως, “Σε αυτήν εδώ τη συνάντηση θα περιμέναμε κατ΄ελάχιστο ένα προσχέδιο από την κυβέρνηση προς την πλευρά της λύσης”. Μάλιστα σχολίασε πως, “Αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο”, προσθέτοντας πως, δυστυχώς, “δεν έχουμε ούτε αυτό”, ώστε όπως εξήγησε να μπορούσε να ακολουθήσει μία ουσιαστική συζήτηση.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε παρακάτω, αν κι έχουν κατατεθεί όσα στοιχεία απαιτούνται προς την πλευρά του Υπουργείου και ο Σύλλογος έχει υποστηρίξει τεχνοκρατικά τις θέσεις του και τις μεταβολές που ζητά να υπάρξουν στη σχετική νομοθεσία, ωστόσο, δήλωσε ξεκάθαρα πως, μέχρι στιγμής υπάρχουν “μόνον υποσχέσεις και μάλιστα αόριστες υποσχέσεις” από την κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου, σημείωσε πως, θα πρέπει το ζήτημα να ανοίξει εκ νέου πλατιά στον κόσμο που θίγεται στα νησιά και να υπάρξει πίεση σε νομικό επίπεδο προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

“Κατά τη δική μας γνώμη πρέπει να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση και να δούμε αν μεταξύ μας υπάρχει η λεγόμενη συναντίληψη. Δηλαδή αν όλοι αντιλαμβανόμαστε το ίδιο θέμα με τον ίδιο τρόπο. Αν έχουμε συλλάβει το μέγεθος του θέματος” τόνισε, αφού υπενθύμισε μάλιστα πως, “μιλάμε για δήμευση ολόκληρων νησιών. Και ποιων νησιών; Των δικών μας νησιών”.

Στα ανωτέρω, συμπλήρωσε μάλιστα πως, επιπλέον, “πρέπει να δούμε νομικά και τεχνικά τί μπορούμε να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Να υπάρξει ένας προγραμματισμός, ένας χρονικός προγραμματισμός”.

Ο κ. Μπουγιούρης θέλησε να επαναλάβει δε, πως, η υπόθεση είναι πολιτική και πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση των κινήσεων υπέρ των νησιωτών και από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

“Η Περιφέρεια έχει πάρει ήδη μία απόφαση και προτείνει συγκεκριμένα πράγματα με τα οποία συμφωνούμε και συμπορευόμαστε. Το ζήτημα είναι ότι έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει καμία κίνηση προς την πλευρά της λύσης. Οπότε θα πρέπει να διερευνηθεί κι εδώ είναι μία μικρή πρόταση από μέρους μας, μήπως θα πρέπει να κινηθούμε νομικά” υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, “Να ξαναπούμε τα ίδια πράγματα και να περιμένουμε τα ίδια αποτελέσματα, νομίζω ότι είναι άτοπο. Ίσως χρειάζεται να υπάρξει μία κλιμάκωση στις ενέργειές μας”. Ο Μηνάς Μπουγιούρης συμπλήρωσε επίσης, πως, “Το κακό για εμάς τους μηχανικούς είναι ότι πλέον το θέμα δεν είναι τεχνικό αφού έχουμε δώσει ό,τι ήταν να δώσουμε. Είναι καθαρά πολιτικό”.

Μπλοκάρονται επενδύσεις και η αναβάθμιση του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου”

Προκειμένου να καταστήσει σαφή τα προβλήματα που ήδη καταγράφονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως σήμερα, σε επίπεδο αγοράς ή μεταβίβασης ακινήτων, επενδύσεων στα νησιά, αλλά και σχετικά με το θέμα της αναβάθμισης του πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου”, ο Μηνάς Μπουγιούρης ανέπτυξε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο δίμηνο σε νησιά των Κυκλάδων.

“Η μία περίπτωση είναι εδώ στη Σύρο στο Κίνι. Γάλλοι επενδυτές ήθελαν να φτιάξουν μία μονοκατοικία. Εξυπακούεται ότι χάλασε η δουλειά διότι δεν μπορούσε να γίνει η πράξη. Δεν μπορούσε να πουλήσει ο Συριανός και δεν μπορούσε να αγοράσει ο Γάλλος” ανέφερε αρχικά, ενώ πρόσθεσε πως, “Η δεύτερη περίπτωση είναι στη Μύκονο στην Ελιά. Έλληνας επενδυτής και χάλασε η δουλειά. Ήθελε να φτιάξει ξενοδοχείο. Ένα κομμάτι είναι χορτολιβαδικό”.

Πέραν των ανωτέρω, γνωστοποίησε πως, “Η τρίτη δουλειά είναι στην Ανάφη. Ένας Αυστραλός ήθελε να επιστρέψει στον τόπο του και να κάνει μεγάλη αλλά ήπια επένδυση, σε πολλά στρέμματα, σαν αυτήν που θα θέλαμε όλοι στα νησιά μας. Χάλασε η δουλειά γιατί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι είχε χαρακτηριστεί χορτολιβαδικό”.

Και τέλος, περιέγραψε ακόμη μία περίπτωση, λέγοντας τα εξής: “Πρόκειται για τον χώρο εκδηλώσεων του Μάνου Ελευθερίου εδώ στην Ερμούπολη της Σύρου. Έχουμε χορηγό, άνθρωπο που θέλει να δώσει τα λεφτά του για να φτιάξει έναν χώρο εκδηλώσεων, το παλιό νταμάρι και δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί έχει χαρακτηριστεί χορτολιβαδικό”.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Μπουγιούρης, ο οποίος συνοδευόταν και από το μέλος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, Θάνο Φώσκολο, στηλίτευσε την συγκεκριμένη στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας την πολύπαθη συζήτηση που εστιάζεται στη μέριμνα... για τη νησιωτικότητα. “Θέλουμε να πάρουμε τη γη από τον νησιώτη. Πώς φανταζόμαστε το μέλλον του νησιώτη και των νησιών μας δίχως η γη αυτή να του ανήκει; Πως εφαρμόζεται τελικά η περιβόητη νησιωτικότητα;” ρώτησε ρητορικά.

Κ. Κουκάς: Το πρόβλημα ξεκινά από το Υπ. Περιβάλλοντος και να δοθεί λύση από αυτό

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς, στον οποίο και δόθηκε ο λόγος ώστε να μιλήσει αναλυτικά για την περίπτωση του νησιού του.

“Εγώ μιλάω εξ ονόματος μίας μεγάλης μερίδας Μυκονιατών που έχουν αναστατωθεί. Και έχουν αναστατωθεί για δεύτερη φορά διότι το 2017, στην προηγούμενη φάση κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν το μισό μας νησί και τώρα είναι το υπόλοιπο μισό νησί και μιλάω για τη Δημοτική Κοινότητα της Άνω Μεράς” ανέφερε πρωτίστως, επισημαίνοντας για την ουσία του θέματος πως, “Σε αυτή τη φάση μάλιστα είναι ακόμη πιο δύσκολο γιατί η περιοχή, η οποία είναι αναρτημένη, δεν έχει καν Κτηματολόγιο”.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου προσεγγίζοντας πολιτικά το πρόβλημα, πρόσθεσε πως, “Είναι ένα πρόβλημα που ξεκίνησε όπως και πολλά άλλα τα τελευταία χρόνια, από κακό προγραμματισμό και από μία νομοθετική πρωτοβουλία που δεν λαμβάνει υπόψιν της την πραγματικότητα” και όπως τόνισε, “Προσωπικά για εμένα αυτό που έχει αξία είναι η οριστική λύση του προβλήματος και η προστασία της περιουσίας φυσικά των νησιωτών και βεβαίως των Μυκονιατών, πέρα και πάνω από τις προθέσεις του Υπουργείου ή την όποια ευκαιρία που γίνεται για πολιτική σπέκουλα”.

Ως εκ τούτου και αφού διευκρίνισε πως ο Δήμος Μυκόνου υπήρξε συνεπής σε όσα στοιχεία έπρεπε να δοθούν στο αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με τα όρια των οικισμών, δήλωσε πως, “Αυτό που πρέπει να δούμε και να συμφωνήσουμε όλοι είναι πως το πρόβλημα ξενικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η οριστική λύση του, όπως πολύ σωστά έχει πει ο κ. Περιφερειάρχης, μπορεί να έρθει μονάχα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όταν αυτό αποφασίσει, όπως προτείναμε εμείς, να αλλάξει η υπάρχουσα νομοθεσία”.

Διάλογος και ομόφωνη απόφαση να ασκηθούν ένδικα μέσα

Δεδομένης της πρότασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην Αθήνα (Ιανουάριος) να συγκροτηθεί μία κοινή Επιτροπή με τη συμμετοχή και της ΠΝΑι και της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και των εμπλεκομένων επιστημονικών φορέων ώστε να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τις νομοθετικές μεταβολές, διατυπώθηκαν ερωτήσεις προς την Περιφερειακή Αρχή από τους κκ. Μαχαιρίδη, Χατζηιωάννου, Μακρυωνίτη και Ανανία, σχετικά με το αν η πλευρά της έχει ανταποκριθεί στο “κάλεσμα” του Σωκράτη Φάμελλου.

Στα παραπάνω, ο Γιώργος Χατζημάρκος, απάντησε τα ακόλουθα: “Με εντυπωσιάζει το εξής. Στη συνεδρίαση της Αθήνας καταθέσαμε πολύ συγκεκριμένη πρόταση με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για συγκεκριμένα άρθρα της νομοθεσίας. Αυτό είχε προκύψει μετά από μακρά διαβούλευση και τώρα ερχόμαστε εδώ σαν να μην έγινε τίποτα” σχολίασε καυστικά, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα πως, “Ο Υπουργός δεν έκανε την Επιτροπή”.

Κατά συνέπεια, ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως, “Σήμερα πρέπει να πάμε παρακάτω αφού σε επτά μέρες λήγει η προθεσμία”.

Βάσει των ανωτέρω δεδομένων, ζήτησε και με επιστολή του (χθες) προς τον Υπ. Περιβάλλοντος να δοθεί παράταση για τις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών, τουλάχιστον ως τις 31 Δεκεμβρίου, κάτι που χαρακτήρισε ως πρώτο κι άμεσο βήμα, ενώ πρότεινε να ασκηθούν κι ένδικα μέσα.

“Πρέπει να πάμε στο επόμενο δικό μας βήμα που δεν είναι άλλο από το να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα δικής μας, άσκησης κι ένδικων μέσων. Γι αυτό σήμερα πρέπει να αποφασίσουμε ποσά και να εξουσιοδοτήσουμε την Οικονομική Επιτροπή να προχωρήσει για τη νομική υποστήριξη των θυμάτων αυτής της νομοθεσίας. Και θύματα είναι τα νησιά” δήλωσε κατηγορηματικά.

Το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την πρόταση, εγκρίνοντας συνολικά το ποσό των 80 χιλ. ευρώ (για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει η Οικονομική Επιτροπή στην κατεύθυνση της απόφασης των μελών του και των Δικηγορικών Συλλόγων που συνεργάστηκαν με την Περιφέρεια στην εν λόγω υπόθεση.