Στη Σύρο η πρώτη ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020

Ανάπτυξη δικτύου καταδυτικού τουρισμού

  • Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2019 - 06:18

Ενδιαφέρουσα υπήρξε η πρώτη εκδήλωση συμμετοχικών διαδικασιών στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης “Καταδυτικές διαδρομές σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου - Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού” με ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα Κύπρος 2014 – 2020 και η οποία έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι, στη Σύρο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Υπεύθυνοι για την υλοποίηση της πράξης (Ανδρέας Κάκλιος και Ελευθερία Νικηταρά) βρέθηκαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων προκειμένου να μιλήσουν αναλυτικά για την πράξη και τους στόχους της, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι εμπλεκόμενες περιοχές, από την ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με όσα προλόγισε ο κ. Κάκλιος “Κύριος στόχος της εν λόγω εκδήλωσης αποτελεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η κατάρτιση στρατηγικών αξόνων για την προώθηση και δικτύωση του τουριστικού προϊόντος”, ζητώντας αμέσως μετά από τους παριστάμενους να τοποθετηθούν επί του θέματος, να καταθέσουν απορίες, αλλά και προτάσεις.

Πρέπει να τονισθεί πως, κοινή παρατήρηση αρκετών εκ των πολιτών που παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν η ανάγκη ανάδειξης προορισμών στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού και στο νομό των Κυκλάδων, με φόντο τον υποθαλάσσιο πλούτο των νησιών.

Διευκρινίζεται πως, η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.

Συντονιστής της πράξης είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ενώ το εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από τους παρακάτω: Ενεργειακή Α.Ε. - Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΝΑι, Υπουργείο Πολιτισμού – Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δήμος Σάμου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), Πανεπιστήμιο Κύπρου (Ωκεανογραφικό Κέντρο), Limassol Tourism Company και Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Γνωστοποιείται ακόμη πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα “τρέχει” ήδη από τις 22 Ιουνίου του 2018 και η λήξη του προσδιορίζεται την 21η Ιουνίου του 2021. Ο προϋπολογισμός είναι 2.633.854,63 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση από την επίσημη ιστοσελίδα www.andikat.eu.

Στόχος: Προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος και ανάπτυξη δικτύου

Σύμφωνα με όσα ανέφερε αρχικά η Ελευθερία Νικηταρά, “Η πράξη στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Η προώθηση νέων ιδεών καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας θαλάσσιων περιοχών με καταδυτική δραστηριότητα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομίας και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις περιοχές που συμμετέχουν στην πράξη. Αυτό θα επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών και τη συσσώρευση εμπειρίας για τη διακρατική αειφόρο ανάπτυξη και τον οικονομικό σχεδιασμό με έμφαση στον τουρισμό. Τέλος, θα χρησιμοποιηθεί καινοτόμος τεχνολογία ακουστικής επιτήρησης μίας διαδρομής.”.

Πιλοτικές περιοχές

Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα πως, “Η πράξη προβλέπει την οριοθέτηση 4 τουλάχιστον προστατευόμενων περιοχών με χάραξη καταδυτικών διαδρομών στην Ελλάδα, σε 2 από τις οποίες θα γίνει και πόντιση τεχνητών υφάλων με σκοπό την αύξηση της βιοποικιλότητας. Στην Κύπρο θα γίνει πόντιση τεχνητών υφάλων και αγαλμάτων στη θέση Δασούδι. Επιπρόσθετα το έργο προβλέπει την χαρτογράφηση και εξέταση της δυνατότητας κήρυξης Ενάλιων Επισκέψιμων Αρχαιολογικών Χώρων σε περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο πολιτισμικό ενδιαφέρον όπως η Λέρος και οι Φούρνοι στην Ελλάδα ενώ για την Κύπρο προβλέπεται καθαρισμός, αποκατάσταση και αποτύπωση του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας για σκοπούς ανάδειξης και δημιουργίας καταδυτικής διαδρομής.”.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως σημειώνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα, “Η δημιουργία ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και φυσικού κάλλους ενδιαφέρον σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και η στοχευμένη προβολή του, αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική κίνηση και στις δύο χώρες και όχι μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον λόγω της φύσης του καταδυτικού τουρισμού, αναμένεται όχι μόνο η αύξηση σε απόλυτο αριθμό επισκεπτών και διανυκτερεύσεων αλλά και η σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα εκφράζονται με τον αριθμό των ετήσιων διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα. Η εκτίμηση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο σχετίζεται με τις ετήσιες διανυκτερεύσεις των νέων επισκέψεων, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αύξηση διανυκτερεύσεων των υφιστάμενων επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό, η εκτίμηση ανέρχεται σε 230.000 διανυκτερεύσεις για την Ελλάδα και σε 190.000 διανυκτερεύσεις για την Κύπρο, κατ’ ελάχιστον.

Από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που δεν σχετίζονται με τους δείκτες αποτελέσματος, σημαντική είναι και η εκπαιδευτική διάσταση της πράξης όχι μόνο με την εκπαίδευση αυτοδυτών αλλά και με την προβλεπόμενη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά των νέων σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον και ειδικά την βιώσιμη αλιεία και τον σεβασμό στο ενάλιο πολιτιστικό μας απόθεμα.”.

Αναμενόμενες εκροές

Όσον αφορά στις αναμενόμενες εκροές από την πράξη, αυτές είναι οι εξής: “Α. Ανάδειξη 8 περιοχών ως θεματικών τουριστικών προορισμών (επιλογή θέσεων για ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων με χρήση του μοντέλου καταλληλότητας). Β. Μελέτη πεδίου και συλλογή πρωτογενών στοιχείων τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για το πολιτισμικό απόθεμα στις επιλεχθείσες θέσεις (Ενδεικτικές Περιοχές (EL): Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Φούρνοι, Σάμος, (CY): Δασούδι, Αμαθούντα)).

Με βάση τις αναμενόμενες εκροές, ο βασικός στόχος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, είναι η αύξηση του αριθμού επισκέψεων σε τοποθεσίες πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση 10% επί του αριθμού καταδυομένων το 2013 (ήτοι 23.000 επισκέψεις κατ’ έτος) ενώ στην Κύπρο αναμένεται 5% επί του αριθμού των 380.000 επισκέψεων του 2015 (ήτοι 19.000 επισκέψεις κατ’ έτος).”.