Οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την παραμονή τους στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έως και την πρόσληψη των εργαζομένων του νέου Προγράμματος

Ζητούν παράταση των συμβάσεων

Αιτήματα από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα ενόψει της νέας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Την παραμονή τους στις θέσεις τους στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέχρι την έναρξη του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ζητούν τα άτομα που ήδη εργάζονται σε αυτό, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, προωθώντας σχετικό αίτημά τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, το πρωί, στη Σύρο.

Το θέμα της στήριξης των θέσεών τους από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έρχεται σε συνέχεια του σκεπτικού που αναπτύσσουν σε δύο επιστολές τους προς την Περιφερειακή Αρχή, στο περιεχόμενο των οποίων καθιστούν – μεταξύ άλλων – σαφές, πως, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις Υπηρεσίες που έχουν τοποθετηθεί.

Ως εκ τούτου, ακολουθούν τη “γραμμή” κι άλλων Επιτροπών εργαζομένων από το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ - σε Δήμους και Περιφέρειες πανελλαδικά -, διεκδικώντας την παράταση των συμβάσεών τους, έως ότου “ανοίξει” το νέο Πρόγραμμα και ακολουθήσει η πρόσληψη νέων - μέχρι στιγμής - ανέργων.

Πρέπει να σημειωθεί πως, το εν λόγω αίτημα έχει αποδεχθεί να συζητηθεί η νέα Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Νατάσα Δεληγιάννη, έχοντας εντάξει το θέμα στην ημερήσια ατζέντα των συμβούλων, οι οποίοι θα αποφασίσουν την προσεχή Δευτέρα.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το συγκεκριμένο αίτημα τόσο από την Επιτροπή Εργαζομένων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας Κυκλάδων, όσο και από τους 34 συνυπογράφοντες τη σχετική επιστολή από την πλευρά της Δωδεκανήσου, έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων απασχόλησής τους αρχικά για διάστημα οκτώ μηνών και στη συνέχεια για διάστημα τεσσάρων επιπλέον μηνών, μετά από παράταση.

Η πρόσκληση είχε βγει από τον ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της δράσης “Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014 – 2020”, το οποίο και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Θέλουν να παραμείνουν μέχρι τις νέες προσλήψεις. Ζητούν απόφαση από το Π.Σ.

Ειδικότερα, το εν λόγω αίτημα για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα από την περιοχή των Κυκλάδων κατατέθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 8 Οκτωβρίου από την Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί εδώ και μήνες, προκειμένου οι περιφερειακοί σύμβουλοι να λάβουν θετική απόφαση. “Καταθέτουμε και κοινοποιούμε ως Επιτροπή την ανακοίνωση και τα αιτήματά μας.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να παραμείνουμε στις θέσεις εργασίας μας μέχρι την πρόσληψη των εργαζομένων της β΄ φάσης του προγράμματος” αναφέρει στο συνοδευτικό έγγραφό της η Πετρίνα Πετράκη από την Επιτροπή, έχοντας προσκομίσει τη σχετική απόφαση προς ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων.

“Tο μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας” αναφέρουν οι ωφελούμενοι του Προγράμματος προλογικά, εξηγώντας παρακάτω πως, “Ενώ οι εργαζόμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα”. Στην ίδια κατεύθυνση δε, σημειώνουν πως η αντιμετώπισή τους κατ΄ αυτόν τον τρόπο, ευνοεί γενικότερα στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. “Επίσης δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρότι παρέχεται η ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους”. Ως εκ τούτου, επισημαίνουν πως, “Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς και αυτό αφορά το σύνολο των εργαζομένων”.

Από την πλευρά των εργαζομένων του Προγράμματος στις Κυκλάδες, τονίζεται η ανάγκη διεκδίκησης για “μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα”, κάτι που μεταφράζουν σε “τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας”.

Υπενθυμίζουν ακόμη πως πριν το σημερινό αίτημά τους, διεκδικήθηκε και δόθηκε παράταση στους ίδιους για διάστημα τεσσάρων μηνών μετά τη συμπλήρωση του πρώτου οκταμήνου, ενώ σήμερα, “βρίσκονται ξανά στον δρόμο της ανεργίας”, χωρίς πολλοί εξ αυτών μάλιστα να έχουν δικαίωμα επιδόματος ανεργίας.

Μας ανακυκλώνουν. Οι Υπηρεσίες μένουν με τεράστια κενά”

Στην κριτική τους αναφορικά με τη διαδικασία λειτουργίας αυτών των Προγραμμάτων, υπογραμμίζουν πως δυστυχώς οι ωφελούμενοι ανακυκλώνονται, ενώ όταν αποκτήσουν κάποια εμπειρία, μετά το πέρας της σύμβασης, πρέπει να επιστρέψουν στην ανεργία. “Είναι πάγια τακτική να μας ανακυκλώνουν, από την ανεργία στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ και πάλι πίσω” αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Η όποια εμπειρία έχει αποκτηθεί από τους εργαζόμενους πάει χαμένη και μέχρι να γίνουν οι νέες προσλήψεις και να προλάβουν οι καινούργιοι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν, οι υπηρεσίες μένουν με τεράστια κενά”.

Υπογραμμίζουν σε απόλυτο τόνο μάλιστα πως με τις απολύσεις των εργαζομένων “θα φανούν για άλλη μια φορά οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό κάτι που πρώτα από όλα βιώνουν οι πολίτες και οι λαϊκές οικογένειες που εξυπηρετούνται από το δήμο και τις άλλες υπηρεσίες”.

Διεκδικήσεις

Κατόπιν των ανωτέρω, καθιστούν σαφές το πλαίσιο των αιτημάτων τους σε συνολικότερο επίπεδο. Αυτούσιο το συγκεκριμένο τμήμα των θέσεών τους,έχει ως εξής: “Είναι αναγκαίο όσο ποτέ να μπει ένας τέλος στο καθεστώς της ανεργίας και να αποκτήσουν όλοι οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Σήμερα είναι ανάγκη να πάμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Διεκδικούμε: α. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους β. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα. Εναρμόνιση των συμβάσεών μας με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΟΤΑ. γ. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία. δ. Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας. ε. Καταβολή επιδομάτων – οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. στ. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. ζ. Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου”.

Ίδια κατεύθυνση από τα Δωδεκάνησα. Θίγουν και την υποστελέχωση

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετούνται και τα 34 άτομα από τα Δωδεκάνησα που απασχολούνται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο του ίδιου Προγράμματος και συνυπογράφουν το αίτημα περί παράτασης των συμβάσεών τους, μέχρι τις νέες προσλήψεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, “Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι Περιφέρειες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς ο μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων σε συνδυασμό με την απουσία προκηρύξεων και για την κάλυψη μόνιμων και οργανικών θέσεων, έχουν οδηγήσει στη μείωση του προσωπικού κατά το ήμισυ”. Συμπληρώνουν δε, πως, “Όσον αφορά τις ανάγκες που προκύπτουν, δεν δύνανται να αντιμετωπισθούν από το ήδη υπάρχον προσωπικό” ενώ τέλος, ξεκαθαρίζουν πως, “η επέκταση των συμβάσεων για άλλους οκτώ έως δώδεκα μήνες ακολουθεί την αρχή της ισότητας και του δικαιώματος στην εργασία και δεν δημιουργεί εργαζομένους 2 και 3 ταχυτήτων, γεγονός που αντιτίθεται στην εργατική νομοθεσία”.

Άσκηση πίεσης για νομοθετική ρύθμιση

Βάσει των ανωτέρω, οι ίδιοι ζητούν από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προς τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου “με νομοθετική ρύθμιση να γίνει: α. Επέκταση του χρόνου απασχόλησής μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τουλάχιστον για οκτώ μήνες. β. Επέκταση του χρόνου απασχόλησής μας για την κάλυψη διαρκών και πάγιων αναγκών της Περιφέρειάς μας, λόγω της σημαντικής έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και γ. παρακαλούμε να επεκταθεί η διάρκεια του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα (8/2018 Δημόσια Πρόσκληση) στο οποίο απασχολούμαστε ως ωφελούμενοι και να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι των προτάσεών μας, είτε από εθνικούς, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους”.

Η πρώτη παράταση πιστοποιεί τη μη εποχικότητα”

Τη στήριξή του απέναντι στη θέση και τα αιτήματα της Επιτροπής Εργαζομένων στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης στις Κυκλάδες, διατυπώνει το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, το οποίο χθές, εξέδωσε λιτή ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας τονίζει πως η δουλειά αυτών των ανθρώπων και μάλιστα για διάστημα που συμπληρώνει το έτος, λόγω και της πρώτης παράτασης που δόθηκε, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός πως, δεν καλύπτουν εποχικές ανάγκες, αλλά πάγιες και σταθερές στις Υπηρεσίες που εργάζονται, “Είναι ξεκάθαρο πως σε ότι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας (8/2018) εξελίχθηκε σε καθεστώς ευέλικτης και ελαστικής απασχόλησης. Η επιλογή της κάλυψης τρεχουσών και τακτικών αναγκών από συμμετέχοντες στο εν λόγω Πρόγραμμα συνιστά μια καταχρηστική πρακτική σε βάρος τους. Η τετράμηνη παράταση, άλλωστε, και η συμπλήρωση ενός έτους πιστοποιεί σαφώς τη μη εποχικότητα”.

Το Εργατικό Κέντρο αφού θίγει το καθεστώς εργασίας για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, καταλήγει πως, “απαιτείται, πλέον, η άμεση αποκατάσταση και ο ορθός προσδιορισμός της εργασιακής σχέσης με γνώμονα το αντικείμενο της εργασίας τους, το οποίο είναι πάγιο και διαρκές”. Το ΔΣ του δηλώνει ακόμη, πως, “Αποτελεί καθολική παραδοχή ότι οι συνάδελφοι της Κοινωφελούς με τις γνώσεις, την εκπαίδευση/κατάρτιση και τις δεξιότητες που διαθέτουν σε συνδυασμό με την προθυμία τους, ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις της δουλειάς καλύπτοντας με επιτυχία σοβαρά διαχρονικά κενά, τα οποία υπονομεύουν την επάρκεια της Περιφέρειάς μας στις κρίσιμες/ζωτικές απαιτήσεις των πολιτών”. Κατά συνέπεια, η πρακτική “θεραπείας” της υποστελέχωσης με Προγράμματα, επαναλαμβάνουν πως, πρέπει να εκλείψει. “Σε αυτή την κατεύθυνση, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα και συντάσσεται με τον αγώνα των εργαζομένων, μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Απασχόλησης, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία των Κυκλάδων”.