Νέα σύνθεση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, στη Γενική Συνέλευση του οργάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, κατά την οποία εκλέχθηκε παράλληλα το Εποπτικό της Συμβουλίο, όπως και οι εκπρόσωποι στη Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Τα 125 μέλη που μετείχαν στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αποτελείται, εκ των οποίων οι 34 είναι δήμαρχοι και οι 91 είναι δημοτικοί σύμβουλοι, εξέλεξαν, τα 21 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο μετέχουν 13 δήμαρχοι και 8 δημοτικοί σύμβουλοι.

Πρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ενώ από τις Κυκλάδες εξελέγησαν οι Δήμαρχοι, Μυκόνου, Πάρου, Σύρου, Θήρας, Τήνου και Νάξου.

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι εκλείπει παντελώς η γυναικεία παρουσία, καθώς στην προηγούμενη θητεία είχε σπάσει το ανδροκρατούμενο Δ.Σ. με τη γυναικεία εκπρόσωπο από τις Κυκλάδες, την Αντιδήμαρχο της Μήλου, Ζαμπέτα Τούρλου, η οποία κατέγραψε στο όργανο μία δυναμική παρουσία. Όχι μόνο εκλείπει στο νέο Δ.Σ. η γυναικεία εκπροσώπηση, αλλά είναι εντυπωσιακή η απουσία ακόμα και υποψηφιοτήτων από ένα μεγάλο νησί με τόση εξωστρέφεια, τη Μήλο.

Στους εκλεγμένους δε δημοτικούς συμβούλους, να αναφερθεί ότι οι πρώην δήμαρχοι και νυν δημοτικοί σύμβουλοι Θήρας, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος και Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, συγκέντρωσαν 18 ψήφους και δεν εξελέγησαν.

Από Δημάρχους εξελέγησαν οι:

Καμπουράκης Αντώνης, Δήμαρχος Ρόδου: 53 ψήφοι

Βεντούρης Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Κιμώλου: 39 ψήφοι

Κουκάς Κωνσταντίνος, Δήμαρχος Μυκόνου: 38 ψήφοι

Κόλιας Μιχάλης, Δήμαρχος Λέρου: 38 ψήφοι

Διακομιχάλης Δημήτρης, Δήμαρχος Καλύμνου: 37 ψήφοι

Κωβαίος Μάρκος, Δήμαρχος Πάρου: 37 ψήφοι

Νικηταράς Θεοδόσης, Δήμαρχος Κω: 36 ψήφοι

Λειβαδάρας Νίκος, Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης: 35 ψήφοι

Μάγγος Φώτης, Δήμαρχος Λειψών: 34 ψήφοι

Σιγάλας Αντώνης, Δήμαρχος Θήρας: 32 ψήφοι

Σιώτος Γιάννης, Δήμαρχος Τήνου: 28 ψήφοι

Κορωναίος Χριστοφής, Δήμαρχος Νισύρου: 27 ψήφοι

Λιανός Δημήτρης, Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: 27 ψήφοι

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εξελέγησαν είναι:

Πόκκιας Γιώργος, δ.σ. Ρόδου: 38 ψήφοι

Καμπούρης Τηλέμαχος, δ.σ. Ρόδου: 33 ψήφοι

Μανέττας Βασίλης, δ.σ. Ρόδου:30 ψήφοι

Καρίκης Στράτος, δ.σ. Ρόδου: 28 ψήφοι

Κιαχαγιά-Μαγιόγλου Τσαμπίκα, δ.σ. Ρόδου: 28 ψήφοι

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εξελέγησαν ως μεμονωμένοι είναι:

Μαραγκός Γιώργος, δ.σ. Σύρου-Ερμούπολης: 10 ψήφοι

Κυρίτσης Γιώργος, δ.σ. Κω: 7 ψήφοι

Και με τον συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Καΐλης Νίκος, δ.σ. Σύρου-Ερμούπολης: 6 ψήφους

Από τους μεμονωμένους υποψήφιους δεν εξελέγησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Κροντηράς Παναγιώτης, (Τήνος) με 4 ψήφους και Καπάκης Ιωάννης, (Άνδρος) με 3 ψήφους.

Ως εκπρόσωποι στην Κ.Ε.Δ.Ε. εκλέχθηκαν οι:

Χατζηδιάκος Φώτης, δ.σ. Ρόδου: 50 ψήφοι

Σπανός Τάσος, δ.σ. Ρόδου: 34 ψήφοι

Φωτεινιάς Νίκος, δ.σ. Σύρου-Ερμούπολης: 34 ψήφοι

Ταρασλιάς Κώστας, δ.σ. Ρόδου: 32 ψήφοι

Πράσινος Δημήτρης, δ.σ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: 17 ψήφοι

Στο Εποπτικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. εκλέχθηκαν οι:

Καραμαρίτης Νίκος, δ.σ. Ρόδου

Ρούσσος Ιάκωβος, Δήμαρχος Ανάφης

Φραγκάκης Ευάγγελος, Δήμαρχος Χάλκης

Ενωτικό ψηφοδέλτιο

Σε σχετική δήλωσή του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης τονίζει:

«Η αυτοδιοικητική ισχύς βρίσκεται στην ενότητα και τη συστράτευση. Αυτό αποδείξαμε έμπρακτα, βάζοντας τα θεμέλια για μια ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η εμπιστοσύνη των αιρετών συναδέλφων στο πρόσωπό μου και στο ενωτικό ψηφοδέλτιό μας συνιστά μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη, καθώς μας ενώνει όλους ένας κοινός αδιαπραγμάτευτος στόχος: Να δουλέψουμε σήμερα για να κερδίσουμε με το σπαθί μας το αύριο! Για να ανεβάσουμε τα νησιά μας ακόμη πιο ψηλά και να διασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής και την ευημερία που αξίζουν οι συμπολίτες μας».

«Πιστεύουμε στην συνεργασία και τη συνένωση των δυνάμεων»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος παρέστη στις αρχαιρεσίες της ΠΕΔ, δήλωσε:

«Οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όχι μόνο δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα αλλά πέτυχαν και το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, στην Ελλάδα.

Και αυτό όχι γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε, αλλά γιατί θέλουμε, γιατί πιστεύουμε στην συνεργασία και στη συνένωση των δυνάμεων και αυτό το κάναμε πράξη φέρνοντας χειροπιαστά αποτελέσματα στην κοινωνία.

Στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου η συζήτηση έβγαλε την δίψα όλων για την μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα.

Το νέο ξεκίνημα της Ελλάδας, με θεσμούς αποτελεσματικούς, ώριμους και υπεύθυνους.

Καιρός είναι πια να ωριμάσουμε και σαν Δημοκρατία, να εμπιστευθούμε την αυτοδιοίκηση και να τις επιτρέψουμε να δουλέψει δημιουργικά».

«Με όραμα και συνεργασία, η αυτοδιοίκηση μπορεί να τα καταφέρει»

Στις εκλογές του νέου Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και αντιπροσώπων για την ΚΕΔΕ παρέστη ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος στον χαιρετισμό τους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Τα νέα όργανα της αυτοδιοίκησης, δεν αφέθηκαν να λειτουργήσουν με το νόμο με τον οποίο εκλέχθηκαν, τον Κλεισθένη Ι, ένα νόμο που εξασφάλιζε με την απλή αναλογική την απόλυτη αντιπροσωπευτικότητα της λαϊκής ψήφου, αλλά γύρισε στην πεπατημένη, στο δρόμο της αναπαλαίωσης. Ένα δρόμο που λειτούργησε πολλά χρόνια και οδήγησε την Αυτοδιοίκηση μακριά και σε απαξίωση από την ίδια την κοινωνία, όπως δυστυχώς οδηγήθηκαν και μια σειρά άλλοι θεσμοί του πολιτικού συστήματος. Επιστρέφουμε λοιπόν στην απόλυτη κυριαρχία του δήμαρχο-κεντρικού και περιφερειαρχο-κεντρικού μοντέλου, του οποίου η παράταξη ελέγχει όχι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και όλες τις επιτροπές και τις λειτουργίες .

Παράλληλα, η αυτοδιοίκηση μπαίνει σε τροχιά παραχωρήσεων και εκχωρήσεων πολλών αρμοδιοτήτων της, όπου το θεσμικό πλέον πλαίσιο δίνει την δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες, της καθαριότητας, του φωτισμού, του πρασίνου, κτλ. Εκχωρείται έτσι δημόσιο και δημοτικό συμφέρον στους ιδιώτες.

Κατά τη γνώμη μας, στο όνομα της κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότητας, πλήττεται η δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον.

Θα ήθελα να επισημάνω 2 ζητήματα που είναι ανοιχτά στην επόμενη περίοδο. Πρώτον, το ζήτημα της υποστελέχωσης, η οποία καθιστά τους Δήμους και ιδιαίτερα των μικρών νησιών ομήρους και εξαρτημένους από το κεντρικό κράτος. Δεύτερον, το ζήτημα της ανάπτυξης και του τι ανάπτυξη θέλουμε. Θα σεβαστούμε την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβαλλοντικό απόθεμα και το εξαιρετικό κάλλος του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος; Ή θα αποδεχθούμε παντός είδους επενδύσεις, ακόμα και στις πιο παρθένες παραλίες των νησιών μας; Με λίγα λόγια, θα κάνουμε πράξη το κριτήριο της φέρουσας ικανότητας; Είναι μεγάλο και σκληρό το δίλημμα αλλά και απόλυτα καθοριστικό για το μέλλον των νησιών μας

Και εδώ ο τοπικός χωρικός σχεδιασμός είναι το εργαλείο για την κάθε απόφαση. Μπροστά μας έχουμε τεράστιες προκλήσεις. Οικονομικές, κοινωνικές, ενεργειακές, περιβαλλοντικές, πολιτισμικές, προκλήσεις που προκύπτουν από την γεωπολιτική θέση της χώρας. Γεωπολιτική θέση η οποία δημιουργεί και το μεγάλο κύμα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Με όραμα και ανοιχτή στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών μπορεί η Αυτοδιοίκηση να τα καταφέρει».

Ετικέτες: