Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου για το έργο της Περιφέρειας στα νησιά κατά το διάστημα της “μάχης” ενάντια στον κορωνοϊό

Πολυεπίπεδη στήριξη σε καιρό πανδημίας

Από τον ΕΦΕΠΑΕ η αξιολόγηση των αιτήσεων του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ

Στοιχεία για τους τρόπους στήριξης των νησιωτών μέσω της ενίσχυσης των δομών υγείας, καθώς και μέσω της ανάπτυξης συντονισμένων κινήσεων για την απορρόφηση κονδυλίων προς βελτίωση των υποδομών αλλά και των επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου έδωσε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω της εφαρμογής zoom.

Τα θέματα για τα οποία υπήρξε ενημέρωση αφορούσαν τη στήριξη της Περιφέρειας προς τις δομές υγείας και το ΕΚΑΒ καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επίσης στον έλεγχο του συνόλου των κατοίκων των μικρών νησιών για τον κορωνοϊό, ενώ εν συνεχεία, έγινε μνεία για το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ και τον αριθμό των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και τις 2 Δεκέμβρη.

Πέραν των ανωτέρω, γνωστοποιήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με τη δυνατότητα μεγάλων παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο των νησιών, μέσω της αξιοποίησης του ποσού των 75 εκ. ευρώ ενώ τέλος, έγινε αναφορά και στην πορεία των ενεργειών σύστασης και λειτουργίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΝΑι, προκειμένου τα νησιά να διεκδικήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια από χρήματα που θα αφορούν την Ελλάδα και θα εισρεύσουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

75 εκ. ευρώ για το οδικό δίκτυο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Πρώτο θέμα της ενημερωτικής ατζέντας του Περιφερειάρχη αποτέλεσε η απόφαση να αναπτυχθεί ένα συνολικό έργο στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που θα εστιάζει στο να απαντηθούν σοβαρά θέματα που εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, έγινε λόγος για παρεμβάσεις που θα σχετίζονται με τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, με σήμανση, με ασφαλτοστρώσεις, καθώς και με αποκαταστάσεις βλαβών σε ορισμένα νησιά, όπως ενδεικτικά στον Αθηνιό στη Σαντορίνη.

Ειπώθηκε σε απόλυτο τόνο πως και στις Κυκλάδες θα χρησιμοποιείται άσφαλτος κλειστού τύπου στα έργα, προκειμένου να προκύπτει ποιοτικό αποτέλεσμα στο οδικό δίκτυο και οι μετακινήσεις να γίνονται με ασφάλεια.

“Είναι ένα θέμα για το οποίο από την αρχή είχαμε βάλει έναν στόχο: Ότι θα παραδώσουμε κάτι πολύ ανώτερο από αυτό που παραλάβαμε” σχολιάστηκε από την πλευρά του Περιφερειάρχη, καθώς η σημερινή κατάσταση του οδικού δικτύου σε αρκετά νησιά της Περιφέρειας “προδίδει” το μέγεθος των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Ως εκ τούτου, το ποσό των 75 εκ. ευρώ θα προωθηθεί για έργα σε όλα τα νησιά, ακόμη και στα πολύ μικρά όπως ενδεικτικά η Αντίπαρος και η Θηρασιά, στα οποία δεν έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια.

“Σήμερα προχωρά ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο μελετούσαμε σε τεχνικό επίπεδο και έπρεπε να λυθεί και σε χρηματοδοτικό επίπεδο και έχει πλέον το “πράσινο φως” και θα τρέξει στο σύνολό του. Αναφέρομαι σε μία παρέμβαση που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της περιοχής στο οδικό δίκτυο και σε μία ομάδα έργων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα που ξεπερνά τα 75 εκ. ευρώ” σημείωσε παρακάτω ο Γιώργος Χατζημάρκος, λέγοντας μάλιστα πως, εντός του πρώτου τριμήνου του Ιανουαρίου θα προωθηθούν οι περισσότερες δημοπρατήσεις αυτών των έργων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως για το οδικό δίκτυο της Σύρου, στο οποίο θα δοθούν 2,4 εκ. ευρώ, έχει προχωρήσει η λήψη της απαραίτητης απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. “Είναι το ποσό με το οποίο η Περιφέρεια κάνει τη μεγάλη δική της αντεπίθεση σε αυτό που λέμε ποιότητα οδικού δικτύου, βελτίωση και αναβάθμιση” σχολίασε ο Περιφερειάρχης καταλήγοντας στο θέμα, για το οποίο πρέπει να τονισθεί πως εργάστηκαν επί 2,5 έτη πολλά αρμόδια πρόσωπα από τις Υπηρεσίες της ΠΝΑι σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Ιδρύθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός για απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων

Ακολούθως σκιαγραφήθηκαν τα βήματα που ανέπτυξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, προκειμένου τα νησιά να διεκδικήσουν πόρους που θα έλθουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον ίδιο τόνο με τη συζήτηση για το εν λόγω θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, από την Περιφερειακή Αρχή υποστηρίχθηκε πως προχώρησαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε σήμερα να συνεδριάσει με τη σειρά του και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με θέμα τον Αναπτυξιακό Οργανισμό. Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της ΠΝΑι εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και απομένει η συζήτηση στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο βάσει των συμφωνηθέντων θα έχει το 49% των μετοχών και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το 51%.

“Στόχος μας είναι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου να μπορέσουμε να έχουμε κλείσει όλα τα θέματα της ίδρυσης στον Αναπτυξιακό μας Οργανισμό, έχοντας νομιμοποιήσει την εταιρεία. Να έχει διοικητικό συμβούλιο, να έχει ΑΦΜ, να έχει έδρα” δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ένα “φιλόδοξο σχέδιο”, το οποίο αφορά την προοπτική του να συμμετάσχουν ισότιμα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, για την Ελλάδα θα προωθηθεί συνολικά ένα ποσό της τάξεως των 70 δις ευρώ από την ΕΕ και το οποίο δίδεται περιθώριο να απορροφηθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023.

Ως εκ τούτου, κατέστη σαφές από πλευράς Περιφέρειας πως θα απαιτηθεί ετοιμότητα για να απολαύσουν όσους περισσότερους “καρπούς” μπορούν τα νησιά.

“Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη ελπίδα για τη χώρα συνολικά. Ίσως το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία της χώρας, το οποίο έχει εισρεύσει και πρέπει να απορροφηθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα” ανέφερε ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας πως από τον Ιανουάριο θα είναι σε θέση να δώσει τον αγώνα της η Περιφέρεια μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού.

ΝΗΣΙδΑ: 10.109 αιτήσεις ένταξης από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων από το Νότιο Αιγαίο υπέβαλε την αίτησή του για το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ, μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και έληξε το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί (με την παράταση), για την ανταπόκριση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Όπως είναι γνωστό, το εν λόγω πρόγραμμα “οικοδομήθηκε” από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΝΑι (ΕΣΠΑ 2014 – 2020), όπως παρομοίως έγινε και στις υπόλοιπες Περιφέρειας της χώρας.

Αν και το συνολικό ποσό ήταν αρχικώς στα 30 εκ. ευρώ, ωστόσο, με νέα απόφαση της Περιφερειακής Αρχής, αυξήθηκε κατά 5 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί κι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης.

“Το δικό μας πρόγραμμα έχει μελλοντικούς πόρους της Περιφέρειας, δηλαδή λειτουργήσαμε στη λογική της υπερανάληψης γιατί στο σημερινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ν. Αιγαίου έχουμε δεσμεύσει τους πόρους σε έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί” εξήγησε ο Περιφερειάρχης, λέγοντας πως αντίστοιχα προγράμματα “τρέχουν” όλες οι Περιφέρειες πανελλαδικά, με σκοπό την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τις συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν “συνολικά για το Ν. Αιγαίο υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα 10.109 επιχειρήσεις”. Αυτές οι προτάσεις πρόκειται να αξιολογηθούν από τον ανεξάρτητο φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα, τον ΕΦΕΠΑΕ.

“Ο ΕΦΕΠΑΕ θα διαχειριστεί και τα 13 προγράμματα των Περιφερειών. Αυτός είναι ο Φορέας που θα κάνει την αξιολόγηση, τον έλεγχο, θα κάνει την κατάταξη και θα κάνει και την πληρωμή των επιχειρήσεων που θα εγκριθούν μέσα από το πρόγραμμα. (35 εκ. ευρώ)” ανέφερε διευκρινιστικά ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας τέλος πως μία πρώτη εικόνα για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση θα μπορεί να έχει το Νότιο Αιγαίο τέλη Δεκέμβρη με αρχές Ιανουαρίου.

Οικονομική ενίσχυση και προμήθειες για δομές υγείας και ΕΚΑΒ

Στον επίλογο της συνέντευξης Τύπου έγινε αναφορά στο σοβαρό ζήτημα της στήριξης της λειτουργίας των δομών Υγείας στο νησιώτικο χώρο, με φόντο την πίεση και τις απειλές που προκύπτουν από την επίμονη παρουσία και διασπορά του κορωνοϊού.

Η Περιφέρεια από την αρχή θέλησε να ενισχύσει τις δομές υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπως τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, καθώς όμως και το ΕΚΑΒ, το οποίο δίνει τη “μάχη” των διακομιδών και αεροδιακομιδών.

Αναφέρθηκε ξεκάθαρα πως οι δομές υγείας στα νησιά ενισχύθηκαν στο σύνολό τους με έναν πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, ενώ χρήματα δόθηκαν τόσο από ευρωπαϊκούς πόρους, όσο όμως και από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

“Νομίζω πως είναι σαφές και γνωστό σε όλους πόσο κρίσιμη ήταν η παρέμβαση που έγινε με την προμήθεια αναπνευστήρων, κλωβών αρνητικής πίεσης, αντιδραστηρίων στα Νοσοκομεία, αναλώσιμων υλικών και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού τον οποίο η Περιφέρεια είτε διέθεσε απευθείας, είτε χρηματοδότησε” ανέφερε κατηγορηματικά ο Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας παρακάτω και για τις προσπάθειες που γίνονται σχετικά με τον έλεγχο για κορωνοϊό, όλου του πληθυσμού και στα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

“Θέσαμε σε προτεραιότητα τον έλεγχο του πληθυσμού κυρίως στα μικρά νησιά και γι αυτόν τον σκοπό προ δεκαημέρου περίπου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου διέθεσε ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 250 χιλ. ευρώ για να προμηθευτεί rapid test (τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ)” υπογράμμισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως οι πρώτες διανομές ξεκίνησαν και μάλιστα για συμβολικούς λόγους από το Καστελλόριζο και την Αστυπάλαια.

“Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δοθεί σε όλα τα μικρά νησιά αριθμός test ίσος με τον αριθμό των κατοίκων. Θέλουμε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου το αργότερο να έχουμε ελέγξει όλον τον πληθυσμό των μικρών κυρίως νησιών για τον κορωνοϊό” δήλωσε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, επαναλαμβάνοντας τέλος πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει να είναι σε επαφή με όλες τις δομές υγείας στα νησιά καθώς όμως και με τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, προκειμένου να ανταποκριθεί ξανά, όποτε αυτό χρειάζεται και απαιτείται.