Υποβολή πρότασης δημιουργίας Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για το Ν. Αιγαίο στο Υπουργείο Τουρισμού

Ενδυνάμωση νησιών στην παγκόσμια τουριστική αγορά

Πρόταση για την ίδρυση και δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) αναμένεται να καταθέσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προς το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνέχεια της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή.

Το εν λόγω αίτημα θα υποβληθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο νέος νόμος 4875/2021, ενώ παράλληλα, όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος θα ζητηθεί να χαρακτηριστεί το Νότιο Αιγαίο ως πρότυπος προορισμός.

Στα παραπάνω συμφώνησε η πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων, τονίζοντας τη συμφωνία τους με την ανάγκη δημιουργίας ενός Οργανισμού, ο οποίος “θα ενδυναμώσει τη θέση των νησιών στην παγκόσμια τουριστική αγορά”.

Τη εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως γύρω από τον τουρισμό περιστρέφεται το 97% της οικονομίας των νησιών.

Η λειτουργία των Οργανισμών (DMMO)

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της εισήγησης για τη λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, “Οι DMMO αποτελούν διεθνώς μια επιτυχημένη και διαδομένη δομή. Λειτουργούν αυστηρά τεχνοκρατικά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, διασφαλίζουν την εμπλοκή και τον συντονισμό όλων όσων διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, είναι ευέλικτοι στις αποφάσεις, διαχειρίζονται το προϊόν, παρακολουθούν συστηματικά με νέα σύγχρονα εργαλεία τις αλλαγές στις τάσεις της αγοράς, τις γεωγραφικές αγορές, τον ανταγωνισμό, και τις καλές διεθνώς πρακτικές. Η δημιουργία ενός DMMO όχι μόνο θα αναδιαμορφώσει στην πράξη την οργανωτική δομή του τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα ενδυναμώσει τη θέση των νησιών, στην παγκόσμια τουριστική αγορά”.

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, τονίσθηκε ακόμη πως, “η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας όπου συστάθηκε και λειτούργησε επιτυχημένα ένα άτυπο DMMO, ήδη από το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας COVID-19. Η “Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο”, στην οποία συμμετείχαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και όλοι οι τοπικοί φορείς του τουρισμού και των εργαζομένων στον κλάδο, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων επικοινωνίας που εν μέσω πανδημίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα για τον προορισμό τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο, παράλληλα με την προώθηση θετικών ειδήσεων προς συγκεκριμένα κοινά-στόχους που συνδράμουν καθοριστικά στην εξέλιξη της ζήτησης για τον προορισμό”.

Περιφερειακή Αρχή: Δημιουργία DMMO και πρότυπος προορισμός

Αναφορικά με την ανάγκη δημιουργίας της Πρωτοβουλίας που αποτελεί και τον προπομπό για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού του Νοτίου Αιγαίου, ο εισηγητής του θέματος εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης εξήγησε τα ακόλουθα: “Στόχος είναι μέσα από έναν τεχνοκρατικά δομημένο μηχανισμό διαχείρισης να διασφαλιστεί μία και ενιαία φωνή η οποία θα εκφράζει επίσημα το Νότιο Αιγαίο. Δηλαδή, η αποφυγή πολλών διαφορετικών φωνών που μη τεκμηριωμένα και μη τεχνοκρατικά θα ήταν πιθανό να τραυματίσουν την εικόνα του προορισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ομάδα λειτούργησε άτυπα ως μέρος ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMMO), αφού τότε δεν υπήρχε ακόμα το νομικό πλαίσιο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να την εντάξουμε σε μια τέτοια δομή”.

Πλέον και με δεδομένο τον χώρο που ανοίγει η νομοθεσία, o Περιφερειάρχης με τη σειρά του, ανέφερε πως η Περιφέρεια προχωρά στη δημιουργία DMMO.

“Ο πρόσφατος Νόμος 4875/2021 μας δίνει πλέον την δυνατότητα η Περιφέρεια να προχωρήσει στην δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες της Περιφέρειας μας” δήλωσε, συμπληρώνοντας παρακάτω πως, “Η “Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό” ήταν ο προπομπός και ήρθαν υπέροχα αποτελέσματα. Τα νησιά μας από το 2016, κάθε χρόνο σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όμως για μένα, το μεγαλύτερο ρεκόρ ήταν το 2020, το μεγαλύτερο ρεκόρ του τουρισμού παγκοσμίως. Και τότε φάνηκε ποιοι είχαν σχέδιο και τα κότσια να το υλοποιήσουν, έχοντας απέναντί τους μια μερίδα της κοινωνίας που “έγδερνε” καθημερινά, ψάχνοντας να βρει τα λάθη σε μια μοναδική, πρωτόγνωρη καταιγίδα. Ήταν αδιανόητο το ρεκόρ του 2020.Με τη στάση, τη συμπεριφορά, την αυτοπεποίθηση, τις λύσεις και την προετοιμασία, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της τουριστικής αγοράς σε όλη την Ευρώπη, για να μην πω παγκοσμίως. Αποδείξαμε ότι είμαστε ένας ώριμος προορισμός σε χέρια σοβαρά, που έδιναν λύσεις. Έτσι, καταφέραμε τα νησιά μας να μείνουν όρθια, να έχουν εισόδημα”.

Τέλος, στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Χατζημάρκος εξήγησε πως εκτός από το αίτημα για την έγκριση της σύστασης DMMO, “στον Υπουργό Τουρισμού θα υποβληθεί και το αίτημα o DMMO του Νοτίου Αιγαίου να χαρακτηριστεί πρότυπος (για τους πρότυπους προορισμούς η νομοθεσία προβλέπει σειρά προνομίων)”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “το δικαίωμα, ο πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού, να χαρακτηριστεί πρότυπος προορισμός, το κέρδισε με δουλειά και αποτελέσματα που ήρθαν μόνο μετά από συλλογικό αγώνα όλης της κοινωνίας”.

Συμμαχία Ν. Αιγαίου: Έμφαση στην εκπαίδευση των ανθρώπων του τουρισμού

Από την πλευρά της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος, Παναγιώτης Κουνάκης. Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ιστορία του DMMO ξεκινά από πολύ παλιά στα Δωδεκάνησα και στο Επιμελητήριο, ενώ τώρα θα μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά στο πλαίσιο της νομοθεσίας που θα το επιτρέπει.

Ο ίδιος εξέφρασε τη συμφωνία του για τη δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για το Νότιο Αιγαίο, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Είναι εξαιρετικό που συμπεριλαμβάνουμε και μία δομή για τη διαχείριση κρίσεων γιατί όλοι όντως έχουμε δει αρκετά τα τελευταία χρόνια και έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη να διαχειριστούμε όλα αυτά που έρχονται”.

Ο κ. Κουνάκης καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία μίας ακαδημίας τουρισμού ώστε να εκπαιδεύεται σωστά το ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται άμεσα με τον κλάδο, εξήγησε πως η Περιφέρεια πρέπει να δώσει έμφαση σε αυτό το κομμάτι, ώστε το Νότιο Αιγαίο να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες του σε επίπεδο εξυπηρέτησης και φροντίδας των επισκεπτών.

“Θέλω να τονίσω ότι το πιο σημαντικό και ζωντανό κύτταρο της τουριστικής μας βιομηχανίας είναι οι άνθρωποί μας. Οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες. Ό,τι και να προσπαθήσουμε, όσο και να φτιάξουμε υποδομές, όσο και να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις, όσα χρήματα και να ξοδευτούν για διαφήμιση, αυτοί είναι οι άνθρωποι που πραγματικά μεγαλώνουν έναν προορισμό και δημιουργούν αυτή την υπεραξία, αναλόγως της εξυπηρέτησης που προσφέρουν” σχολίασε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, προσθέτοντας πως, “Θα θέλαμε σαν παράταξη στον DMMO μέσω της Κ2 να συμπεριληφθεί και η δια βίου μάθηση όσων ασχολούνται με τον τουρισμό”.

“Το παράδειγμα με τα μαθήματα για τη διαχείριση του κορωνοϊού μας δείχνει τον δρόμο” συμπλήρωσε παρακάτω, λέγοντας ακόμη πως, “Πρότασή μας είναι μέσα από την Κ2 και το DMMO να δημιουργηθεί αυτή η ακαδημία τουρισμού κάτι για το οποίο έχουμε κάνει πρόταση και στο παρελθόν ώστε να εκπαιδεύεται το προσωπικό που απασχολείται στον τουρισμό όσο αφορά την εξυπηρέτηση”.

Μέσω αυτού δε, σημείωσε πως μπορεί να γίνεται και η διαχείριση των παραπόνων για κάθε επιχείρηση. “Στόχος είναι να έχουμε τέτοια ποιότητα εξυπηρέτησης ώστε να γίνουμε σημείο αναφοράς όχι μόνον για τον ήλιο, τη θάλασσα και τις εγκαταστάσεις μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετούμε και φροντίζουμε τους επισκέπτες μας” συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Κουνάκης, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει η Περιφέρεια μέσω του Οργανισμού να επιδιώξει να είναι “η πρώτη επιλογή για τους επισκέπτες”.

“Γι αυτό θεωρώ πως η επένδυσή μας στην εκπαίδευση, στο να ανεβάσουμε το χαμηλό κομμάτι της εξυπηρέτησης όσο πιο ψηλά γίνεται, θα μας βοηθήσει πάρα πολύ ώστε να είμαστε ο πιο αξιόλογος προορισμός στον κόσμο” ανέφερε στη συνεδρίαση, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Λαϊκή Συσπείρωση: Καμία “ανάσα” για τους εργαζόμενους

Την αντίθεσή της με την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής Ν. Αιγαίου κατέθεσε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, με την επικεφαλής της Μαρία Χατζηγιάννη να εξηγεί πως μέσα από αυτόν τον Οργανισμό δεν θα βελτιωθούν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους του τουρισμού, αντιθέτως, θα ευνοηθούν μόνον οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

“Ο σκοπός και ο στόχος της δημιουργίας πρότυπου προορισμού και διαχείρισης προορισμού είναι προδιαγεγραμμένη κατάσταση. Συμπληρώνει τον ΕΟΤ που παίζει παρόμοιο ρόλο ως κρατικός μηχανισμός, δηλαδή στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού καθαρά. Με χρήματα του φορολογούμενου ελληνικού λαού των νησιών θωρακίζεται η κερδοφορία των ομίλων, με τη διεύρυνση της τουριστικής αγοράς, την πρόληψη των δυσμενών επιπτώσεων από παράγοντες που επηρεάζουν τις τουριστικές ροές και θα χαράσσει από κοινού με τις εταιρείες κοινή στρατηγική τόσο στη διαφήμιση και προβολή, όσο και στις νέες επενδύσεις με έμφαση την πράσινη ανάπτυξη” υποστήριξε αρχικά η κα Χατζηγιάννη, τονίζοντας πως, με την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού παρατηρείται πως “Επιβαρύνονται δυσανάλογα οι υποδομές των νησιών (νερό, απορρίμματα) και γίνεται όλο και πιο αποτρεπτική η πρόσβαση στις παραλίες για τους πολίτες”.

Σύμφωνα με τη θεώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, “Η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη” ενώ όπως τόνισε, σήμερα, “οι συνθήκες που δουλεύουν είναι εκείνες που οδηγούν αυτό το προσωπικό σε άλλους κλάδους”.

“Ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν έχει στόχο την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, των μικρομεσαίων ή των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό. Ούτε και η άνιση ανάπτυξη μεταξύ των νησιών θα εξαλειφθεί μέσα σε αυτό το σύστημα που κυριαρχεί ο ανταγωνισμός” τόνισε ξεκάθαρα, λέγοντας τέλος πως, “Με την ώθηση που θέλει να δώσει η Περιφερειακή Αρχή θα προκύψουν ακόμη χειρότερες συνθήκες για εργαζόμενους”. Η ίδια κατέθεσε τη διαφορετική οπτική της παράταξής της, λέγοντας τέλος τα εξής: “Για τη Λαϊκή Συσπείρωση ο τουρισμός είναι λαϊκή ανάγκη. Σήμερα όμως δυστυχώς σε αυτήν δεν έχει πρόσβαση το 50% της ελληνικής κοινωνίας”.

 

Πνοή Δημιουργίας Ν. Αιγαίου: Ναι στη δημιουργία και την παρακολούθηση αποτελεσμάτων

Από την πλευρά της παράταξης Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου, ο επικεφαλής της, Χαράλαμπος Κόκκινος εξήγησε πως ψηφίζει θετικά στην πρόταση δημιουργίας DMMO για το Νότιο Αιγαίο, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητες οι δράσεις ενίσχυσης για τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα έχει ανάγκη από τον τουρισμό, καθώς ενισχύει σημαντικά το ΑΕΠ και όπως πρόσθεσε, η ύπαρξη της βαριάς βιομηχανίας του τουρισμού δίνει πάρα πολλές θέσεις εργασίας στον κόσμο.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε πως δεν πρέπει να βλέπει κανείς την πρόταση αρνητικά, δηλώνοντας πως, “Θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν δράσεις ενίσχυσης για τον τουρισμό και αυτές οι δράσεις να έχουν θετικό αντίκρυσμα για την κοινωνία”. Ο ίδιος αφού εξήγησε πως κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του τουρισμού πρέπει να συνοδεύεται και από μετρήσιμα αποτελέσματα, έκλεισε την τοποθέτησή του, τονίζοντας πως η παράταξή του θα καταθέσει προτάσεις και παρατηρήσεις για το θέμα της δημιουργίας DMMO.