Ικανοποίηση και αισιοδοξία από την πορεία των νησιών τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή

Υψηλές επιδόσεις στον τουρισμό για το Ν. Αιγαίο

Σε εξέλιξη επαφές με τουριστικούς φορείς και οργανισμούς για την επόμενη περίοδο του 2023

Άκρως θετικές επιδόσεις στον “χάρτη” της τουριστικής πορείας τη φετινή σεζόν κατέγραψε και συνεχίζει να καταγράφει το Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει η Πρωτοβουλία για το Νότιο Αιγαίο μέχρι στιγμής και στα οποία αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε για τη συγκεκριμένη πορεία ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως ο κλάδος του τουρισμού στα νησιά έχει αποδώσει σημαντικά, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπώνεται και στο ΑΕΠ της χώρας.

Αναφερόμενος στα στοιχεία των αφίξεων για το τελευταίο διάστημα, εξήγησε πως το Νότιο Αιγαίο συνολικά κινήθηκε σε υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με το 2019 – περίοδο προ πανδημίας -, γεγονός που δείχνει ότι οι προορισμοί των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου λειτούργησαν σαν “μαγνήτης” για τους επισκέπτες.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Περιφερειάρχης γνωστοποίησε πως η Περιφερειακή Αρχή πραγματοποιεί επαφές με τουριστικούς φορείς και οργανισμούς, διατηρώντας στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη σεζόν του 2023. Σύμφωνα με όσα ανέφερε προς τους περιφερειακούς συμβούλους, τα στοιχεία από μεγάλες σελίδες κρατήσεων και αναζήτησης προορισμών, δεν εμπνέουν ανησυχία για τη ζήτηση που αφορά το Νότιο Αιγαίο, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, “γεννά” αγωνία για την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων πολιτών, τον προσεχή χειμώνα.

Στοιχεία επισκεψιμότητας

Για τις επιδόσεις του Νοτίου Αιγαίου στον τουρισμό αναφέρθηκε ο Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο αρχικής τοποθέτησής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παραπέμποντας στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πρωτοβουλία για το Νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο ίδιος, “σε ποσοστό 18% υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019 ήταν η επιβατική κίνηση το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου στα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου. Από την αρχή της τουριστικής περιόδου του 2022 οι αεροπορικές αφίξεις τουριστών στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες βρίσκονται σταθερά υψηλότερα από το προ-πανδημικό ρεκόρ στον τουρισμό, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενεργειακή κρίση”.

Ειδικότερα, η Πρωτοβουλία έχει υπογραμμίσει πως το Νότιο Αιγαίο έχει σπάσει το “φράγμα” των 4,5 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων στο χρονικό σημείο του πρώτου δεκαημέρου του φθινοπώρου, μετρώντας πολύ κόσμο από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, τη Ρόδο έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 2 εκατομμύρια επισκέπτες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων, ενώ ακολουθούν η Κως με 1 εκατομμύριο επισκέπτες, η Σαντορίνη με 675.000 άτομα (αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019), η Μύκονος με περισσότερο από μισό εκατομμύριο και τέλος, το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου με 76.000.

Η Πρωτοβουλία τόνισε μάλιστα πως, “Με 14% αύξηση έκλεισε ο Αύγουστος, 4,6% πάνω από το μέσο όρο των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας” καθώς στα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, έφθασαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επισκέπτες (1.112.207). Συνολικά οι διεθνείς πτήσεις ανήλθα σε 7.350.

Πιο αναλυτικά, η Πρωτοβουλία ανέφερε πως, “Η Ρόδος, συγκεκριμένα, ξεπέρασε, μόνο τον Αύγουστο, το μισό εκατ. επισκεπτών (509.503), η Κως τις 250.000 (256.479), η Σαντορίνη έφτασε τις 177.391 αφίξεις και η Μύκονος τις 146.833, με κάθε ένα από τα προαναφερόμενα νησιά να κινούνται υψηλότερα από τη χρονιά ρεκόρ του 2019”.

Προτιμήσεις και αγορές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που έχει παραθέσει η Πρωτοβουλία αναφορικά και με τις αγορές από τις οποίες αντλεί την επισκεψιμότητά του το Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική πρόσφατη ανακοίνωσή της, “Χωρίς εκπλήξεις κύλησε ο μήνας αναφορικά με τις ροές ανά χώρα προέλευσης, διατηρώντας τη σύνθεση της πρώτης πεντάδας σχεδόν αναλλοίωτη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, για κάθε ένα από τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια της Fraport Greece. Έτσι, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία παραμένουν οι κορυφαίες αγορές για Ρόδο και Κω, ενώ η Ιταλία διατηρεί την πρώτη θέση τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη. Την τελευταία προτιμούν σε υψηλό ποσοστό και οι Βρετανοί, ενώ αντίστοιχα τη δεύτερη θέση στη Μύκονο καταλαμβάνουν οι Γάλλοι”.

Από τα συνολικά στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία, ακολουθούν παρακάτω τα σχετικά για τα δύο κορυφαία νησιά των Κυκλάδων από τουριστική σκοπιά. Ως εκ τούτου, οι κορυφαίες αγορές ανά προορισμό για τον μήνα Αύγουστο έχουν ως εξής: Μύκονος: Ιταλία 34%, Γαλλία 18%, Μεγάλη Βρετανία 15%, Γερμανία 6%, Ελβετία, Ισπανία 5%. Σαντορίνη: Ιταλία 28%, Μεγάλη Βρετανία 21%, Γαλλία 15%, Γερμανία 6%, Πολωνία, Ισπανία 4%.

Σύμφωνα με όσα τονίζει η Πρωτοβουλία, “το Νότιο Αιγαίο αναδεικνύεται ο πιο ανθεκτικός προορισμός στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εξαργυρώνοντας την εμπιστοσύνη που κέρδισε μέσα στην πανδημία, την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία του τουρισμού”.

Άγρυπνη ματιά για το 2023

Η “δύση” της τρέχουσας τουριστικής περιόδου έρχεται να σημάνει παράλληλα και την έναρξη των επαφών για την επόμενη τουριστική σεζόν στο Νότιο Αιγαίο, αναφορικά με την οποία η Περιφερειακή Αρχή είναι σε ρυθμούς προετοιμασίας, αναπτύσσοντας επαφές με τουριστικούς οργανισμούς.

Προ της σχετικής αναφοράς του, ο Γιώργος Χατζημάρκος θέλησε να παρατηρήσει πως το τουριστικό αποτύπωμα που προσφέρουν τα νησιά του Ν. Αιγαίου στη χώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό. “Οι αριθμοί μιλούν και όσον αφορά το ΑΕΠ. Από μία πρώτη εικόνα που έχουμε αυτό το καλοκαίρι, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ΑΕΠ της χώρας είναι πάρα πολύ υψηλό, όπως και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών είναι πάρα πολύ υψηλή” παρατήρησε ο ίδιος, σημειώνοντας πως θετικά είναι τα μηνύματα για αφίξεις μέχρι και το πρώτο διάστημα του Νοεμβρίου, τουλάχιστον όσον αφορά το νησί της Ρόδου.

Από εκεί και πέρα έχουμε ξεκινήσει τις επαφές με τους τουριστικούς φορείς και τους τουριστικούς οργανισμούς” συμπλήρωσε παρακάτω, σημειώνοντας σχετικά με τη πρώτη εικόνα για την επόμενη περίοδο σύμφωνα με μεγάλους διαδικτυακούς τόπους αναζήτησης και κρατήσεων, πως, “Τα μηνύματα που έχουμε για το 2023 δεν μας δίνουν αγωνία. Η αγωνία που υπάρχει έρχεται από την πολύ μεγάλη πολιτική και ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και βεβαίως την πτώση στο εισόδημα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες”.

Κάνοντας λόγο για τις ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα και τον πληθωρισμό, ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως αυτή η κατάσταση “εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή και υπάρχει αγωνία για του χρόνου, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη. Όχι ως προς το ενδιαφέρον για τα ταξίδια. Να το ξεκαθαρίσουμε”.

Από την πλευρά του, εξήγησε πως ως Περιφερειακή Αρχή “είμαστε εδώ να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας στον βαθμό που μπορούμε για να στηρίξουμε τον μοναδικό κλάδο της οικονομίας μας (σ.σ. στο Ν. Αιγαίο)”, εξηγώντας πως παραμένει αισιόδοξη η Περιφερειακή Αρχή για το επόμενο διάστημα.

Παρά τις προβλέψεις ότι θα ήταν μία δύσκολη χρονιά, η Περιφέρεια ξεπερνάει όλες αυτές τις δυσκολίες και στο κλείσιμό της, έχοντας σημειώσει ήδη εξαιρετικά αποτελέσματα” ανέφερε, λέγοντας τέλος, πως ήδη προωθούνται οι επαφές με σημαντικούς tour operators και τουριστικούς οργανισμούς.

Το επόμενο τετράμηνο για εμάς είναι ένα τετράμηνο συνεχών επαφών. Ήδη έχουμε δει τον δεύτερο μεγαλύτερο tour operator της Αγγλίας και έχουμε κλείσει τις βασικές συμφωνίες μας. Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκετε στη Ρόδο tour operator από τη Γερμανία για συζητήσεις. Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε κρατώντας ένα ποσοστό, όχι όλο από τον αριθμό του 2022, νομίζω ότι θα μπούμε σε ένα τουριστικό 2023 που επίσης θα μπορέσει να μας δώσει χαμόγελο και αισιοδοξία” υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, κλείνοντας την ενημέρωσή του.