Δημοτικοί σύμβουλοι αιτούνται να συζητηθεί εκτενώς ο ρόλος της Τουριστικής Επιτροπής σε προγραμματισμένη συνεδρίαση

Πυκνώνουν οι αναφορές

  • Κ. Απέργης: “Αναποτελεσματική η λειτουργία της”
  • Γ. Βρούτσης: “Δεν αποτελεί προτεραιότητα του δημάρχου ο Τουρισμός”

Η “αναποτελεσματική” - όπως χαρακτηρίστηκε από τον Κώστα Απέργη - λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σχολιάστηκε επιγραμματικά στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αφορμή την προβολή του Καρναβαλιού.

Το εν λόγω ζήτημα έχει απασχολήσει κατά καιρούς κάποιους από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές δηλώσεις κατά τη διάρκεια συζητήσεων πολλών θεμάτων και ιδιαίτερα της ανάπτυξης του Τουρισμού.

Εκτός από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ενωμένη Σύρα”, την αυστηρή κριτική του έχει διατυπώσει ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ ηπιότερη στάση έχει κρατήσει και ο Ανδρέας Τζίνης.

Η γενικότερη στάση της μειοψηφίας, όπως όλα δείχνουν, με τις ολοένα και περισσότερες αναφορές των αιρετών στα τουριστικά ζητήματα, μάλλον δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια στη δημοτική αρχή να αφήσει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν.

“Άναψε φωτιές” το Καρναβάλι

Σε αντίστοιχο θέμα που τέθηκε στο τραπέζι από τη δημοτική αρχή και που αφορούσε στην έγκριση μικρής δαπάνης για την προβολή του Καρναβαλιού εκτός τοπικών συνόρων, ο Κώστας Απέργης έθιξε για ακόμη μία φορά την “αναποτελεσματική” λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως, αυτή η παρατήρησή του, οφείλει να μετατραπεί - από την παράταξη της πλειοψηφίας - σε θέμα ημερήσιας διάταξης, σε επόμενη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, αφού ο Τουρισμός για το νησί πρέπει να αποτελέσει ζήτημα εκτενούς ανάλυσης. Ο κ. Απέργης, υποστήριξε τα προαναφερθέντα, μετά από την πρόταση του προέδρου του ΟΠΑΣ, Γιάννη Κεράνη, να αναλάβει η Τουριστική Επιτροπή τα θέματα προβολής του Καρναβαλιού ώστε να επιμεριστεί το μερίδιο ευθύνης.

Ωστόσο, από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Σύρα με λογισμό και με όνειρο”, Ανδρέας Τζίνης έχει εστιάσει το πρόβλημα σε ζητήματα πιο πρακτικά όσον αφορά στην Τουριστική Επιτροπή και τις αρμοδιότητές της. Ο ίδιος σε πρόσφατη συνεδρίαση, σημείωσε χαρακτηριστικά πως, τα προβλήματα πηγάζουν όχι μόνο από το γενικόλογο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, αλλά και από το γεγονός πως η Επιτροπή δεν έχει γραφείο, τηλέφωνο ή ακόμη και ηλεκτρονική διεύθυνση προκειμένου να μπορεί να δέχεται τις παρατηρήσεις πολιτών αλλά και επισκεπτών καθώς και να διεκπεραιώνει βασικές εργασίες της.

Βαραίνουν το δήμαρχο οι ευθύνες

Μία ακόμη παρέμβαση που είναι σημαντική να αναφερθεί, έρχεται από την πλευρά του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Βρούτση. Ο κ. Βρούτσης στο πλαίσιο τοποθετήσεών του έχει τονίσει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εξετασθεί συνολικά η λειτουργία της επιτροπής και να αντικατασταθούν τα πρόσωπα που την απαρτίζουν ή τουλάχιστον, όσα εξ αυτών δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με θέματα τουριστικής προώθησης της Σύρου. Μάλιστα, μετά από την αναφορά του κ. Απέργη προς το πρόσωπό του, κληθείς ο κ. Βρούτσης να παραθέσει στην εφημερίδα αναλυτικότερα τη θέση του, δήλωσε: “Δεν είμαι μηδενιστής. Θεωρώ πως πρέπει να γίνει αν όχι πρώτη, από τις πρώτες προτεραιότητες του δημάρχου, συνολικά το ζήτημα του Τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ίσως να έπρεπε ο δήμαρχος να αναλάβει τα ηνία και να ασχοληθεί επισταμένως”. Ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπονοεί κάτι αρνητικό για τον νυν πρόεδρο της επιτροπής και αντιδήμαρχο, Δημήτρη Ρούσσο, υποστήριξε ότι η ριζική αλλαγή λειτουργίας της εν λόγω Επιτροπής, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. “Ο κ. Ρούσσος είναι επιφορτισμένος με το κομμάτι των Οικονομικών και κατανοώ ότι ρίχνει σε αυτόν τον τομέα όλη την προσοχή του. Γνώμη μου είναι πως πρέπει να αναλάβει την προβολή του νησιού ένας μάναντζερ αφού η σχετική χρηματοδότηση υπάρχει. Έχουμε μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι και έχει ευθύνη ο δήμαρχος γι αυτό”, επισημαίνει, καταλήγοντας πως, “ο Τουρισμός πρέπει οπωσδήποτε να καταστεί προτεραιότητα του δημάρχου καθώς η Σύρος θα μπορούσε να επενδύσει εκεί την ανάπτυξή της και δεν εννοώ μόνο την οικονομική”.