Στη Σύρο ο Πάπας

Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης, η πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να προσκληθεί επίσημα ο νέος Πάπας Φραγκίσκος στο νησί, λόγω της ιδιαιτερότητας του θρησκευτικού χαρακτήρα της Σύρου.

Με το επιχείρημα ότι μία τέτοια ενέργεια δύναται να λειτουργήσει θετικά για τον τόπο, αφού η ενδεχόμενη προβολή της Σύρου θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο νησί, η δημοτική σύμβουλος Αγγελική Πρίντεζη, εκπροσωπώντας την παράταξή της λόγω απουσίας του επικεφαλής, Γιώργου Πάπιτση, κάλεσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου να συνηγορήσει στην εν λόγω πρόταση.

Να συζητηθεί ώριμα

Ειδικότερα, η κ. Πρίντεζη, στο πλαίσιο της διατύπωσης της πρότασης που κατέθεσε συνολικά η παράταξή της, υποστήριξε ότι, λόγω της ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου στην Αγία Έδρα, θα ήταν ωφέλιμο για τον τόπο, να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να αποστείλει πρόσκληση και να καλεί τον ίδιο να επισκεφθεί το νησί. Η δημοτική σύμβουλος, στη συνέχεια επεξηγώντας την πρόταση, κατέστησε με σαφήνεια, πως αυτή η “πρωτοβουλία”, πηγάζει αφενός από το γεγονός της αρμονικής συνύπαρξης των δύο δογμάτων στο νησί, ενώ αφετέρου, στηρίζεται στη σκέψη πως μπορεί να λειτουργήσει διαφημιστικά για τον τόπο και δη σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ακολούθως, λαμβάνοντας το λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ανέφερε πως, ένα τέτοιο γεγονός, “θα είναι ιδιαίτερα θετικό και εντυπωσιακό για το νησί”, υπενθυμίζοντας πως ανάλογη πρόταση είχε έρθει στο τραπέζι του διαλόγου, τα παλαιότερα έτη. Ωστόσο, τοποθετούμενος επί της συγκεκριμένης πρότασης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος, τόνισε ότι η πρόταση της μείζονος μειοψηφίας πρέπει να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αφού πρωτίστως θα έχει εξετασθεί αν νομιμοποιείται ένα δημοτικό συμβούλιο να καλεί στον τόπο, έναν αρχηγό κράτους, επικαλούμενος τη διπλή ιδιότητα του πάπα Φραγκίσκου. Ο κ. Μανθόπουλος τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει το ζήτημα να τύχει της γνώσης και του Καθολικού Επισκόπου της Σύρου, Φραγκίσκου Παπαμανώλη και να αντιμετωπισθεί ώριμα.