Τους επιπλέον πόρους που αναλογούν στο Δήμο, βάση της απογραφής του 2011, διεκδικεί ο Γιάννης Δεκαβάλλας

Καθυστερεί η χρηματοδότηση

Την μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην κατανομή των πόρων στο δήμο, βάση της απογραφής του 2011, καυτηριάζει ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος μάλιστα απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυαλιανίδη.

Ο Δήμαρχος κάνει λόγο για απώλεια πόρων, μέσω οικονομικής κρίσης μάλιστα, πόρων τους οποίους δικαιούται.

Να σημειωθεί, ότι και η ΚΕΔΕ έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο, ενώ η χρηματοδότηση των δήμων με τα νέα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού του 2011, αναμένεται να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο τον Αύγουστο.

“Άμεσα να αρθεί η αδικία”

Με την παρούσα επιστολή μου, ο Δήμαρχος και πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Δεκαβάλλας, θέτει υπόψη του υπουργείου Εσωτερικών ένα μεγάλο, όπως το παρουσιάζει, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι και συγκεκριμένα, τη μη εφαρμογή των αποτελεσμάτων απογραφής του 2011 του πραγματικού πληθυσμού.

Ο κ. Δεκαβάλλας, καυτηριάζει την καθυστέρηση που υπήρξε για τη δημοσίευση της απογραφής, που αυτό έχει ως συνέπεια και την καθυστέρηση της κατανομής των επιπλέον πόρων, που δικαιούνται οι δήμοι, η οποίοι παρουσίαζαν αύξηση του πληθυσμού.

“Ειδικότερα τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 θα έπρεπε , βάσει της διάταξης του άρθρου 54 παρ.2 εδ .β του Συντάγματος, να έχουν δημοσιευθεί επίσημα στο ΦΕΚ , το αργότερο ένα έτος από την τελευταία ημέρα διενέργειας της απογραφής , το αργότερο δηλαδή μέχρι τις 24/5 /2012. Παρά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής με καθυστέρηση πλέον των 9 μηνών οι χρηματοδοτήσεις προς τους ΟΤΑ συνεχίζονται να κατανέμονται με βάση την απογραφή του 2001. Οι Δήμοι οι οποίοι έχουν πραγματική αύξηση του πληθυσμού τους , σύμφωνα με α την απογραφή του 2011, λαμβάνουν σήμερα λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία", σημειώνει ο Δήμαρχος Σύρου, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται για προφανή αδικία για την κατηγορία των Δήμων αυτών, η οποία θα πρέπει άμεσα να αρθεί και αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2012. “Επίσης πολλοί δήμοι, ακολουθώντας τις διατάξεις του Καλλικράτη αύξησαν και τον αριθμό των προβλεπόμενων από τον Νόμο Αντιδημάρχων και άλλων θεσμικών οργάνων. Οι δήμοι αυτοί που ακολούθησαν την οδό της νομιμότητας, κινδυνεύουν σήμερα , σε περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομική κρίσης, να απολέσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους τους οποίους δικαιούνται. Είναι βέβαιο δε, ότι θα δικαιωθούν για αυτό από οποιαδήποτε διοικητική η δικαστική αρχή", καταλήγει.

Διάβημα και από την ΚΕΔΕ

Τις επενέργειες της απογραφής του 2011 στα οικονομικά των δήμων και στους αιρετούς, συζήτησε και το δσ της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε 192 δήμους και έχει μειωθεί σε 133 δήμους, συγκριτικά με το 2001. 12 δήμοι έχουν αύξηση πληθυσμού μεγαλύτερη από 40% και 15 δήμοι έχει μείωση πληθυσμού μεγαλύτερη από 20%. Τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού (22.400 κατοίκους) εμφανίζει ο δήμος Λάρισας και τη μεγαλύτερη μείωση ο δήμος Αθηναίων ( -127.886 κατοίκους).

Οι αλλαγές στις κατανομές των χρηματοδοτήσεων – που αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου 2013- θα συζητηθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για τις 20 Μαΐου. Οι αλλαγές αποφασίσθηκε ότι θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της μελέτης της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων. Την οριστική πρόταση της ΕΕΤΑΑ περιμένει και το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κάνει τις αλλαγές στις κατανομές ανά δήμο. Οι αλλαγές που προκύπτουν από τη μεταβολή του πληθυσμού στον αριθμό αντιδημάρχων, συμβούλων δημάρχων και άλλων οργάνων διοίκησης των δήμων αναμένεται να εφαρμοσθούν από την επόμενη δημοτική περίοδο. Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη επεξεργάζεται σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ διατύπωσε για άλλη μια φορά τις αντιρρήσεις του όσον αφορά το θεσμό του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Όπως είπε ο κ. Ασκούνης, οι δήμοι στέλνουν ήδη από τον Μάρτιο 2011 τα στοιχεία των δήμων σε βάση δεδομένων και με τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας αποστέλλονται όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα των δήμων.