Την πεπατημένη της θεωρίας ακολούθησε το δημοτικό συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης για το νέο χτύπημα υποβάθμισης του Νοσοκομείου Σύρου

"Δουλειές του ποδαριού"

- "Λαϊκή συνέλευση" πρότεινε ο Κ. Απέργης - Ιατρικός Σύλλογος, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων και Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. κάνουν λόγο για πασίδηλη πολιτική πρόθεση υποβάθμισης του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας

“Θεωρούμε υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου όσα διαδραματίζονται ερήμην μας και αγνοώντας τις ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου” δήλωσε κατηγορηματικά ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, Μιχάλης Ζόρπας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ορμώμενος από τις νέες καταιγιστικές εξελίξεις.

Το μείζον ζήτημα της κατάργησης 11 επιπλέον οργανικών θέσεων του κλάδου ιατρών του ΕΣΥ από το Νοσοκομείο της Σύρου, αν και αποτελεί “εφιάλτη” της επικαιρότητας, ο οποίος - όπως διαφαίνεται – θα βγει αληθινός, ωστόσο δεν έτυχε της ουσιαστικής αλλά και της σοβαρής αντιμετώπισης από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, στην έκκληση του κ. Ζόρπα για στήριξη του Νοσοκομείου, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων παρείχε απλά τη θεωρητική συγκατάθεσή της σε όσα ανάφερε ο ίδιος, αποδεικνύοντας ξανά ότι το έλλειμμα της πολιτικής υπόστασής τους θα είναι αυτό που θα πρωταγωνιστήσει και όχι η μετατροπή του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας.

Υποβαθμίζεται από μέρα σε μέρα

Το νέο βήμα υποβάθμισης ήρθε προς συζήτηση ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης με τον κ. Ζόρπα να εξηγεί αναλυτικά το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, όπου με το νέο Οργανισμό και κάνοντας “δουλειές του ποδαριού” όπως χαρακτηριστικά τόνισε, έρχεται να καλύψει λάθη που αφορούν σε θέσεις του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, εις βάρος του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. “Η πρόθεση κατάργησης ιατρικών θέσεων, δε βασίζεται σε ορθολογικά κριτήρια”, σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές, έρχονται “να διορθώσουν σφάλματα, προκειμένου να καλυφθούν ιατρικές θέσεις του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, οι οποίες βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας προς διορισμό αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στο νέο Οργανισμό”. Με τις ανωτέρω αλλαγές, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθούν στην ατζέντα της υποβάθμισης, οι αρχικές 70 θέσεις, θα γίνουν 50 αφού ήδη, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου και της Τρόικας, στο Νοσοκομείο είχαν απομείνει 61 θέσεις ιατρών. “Είναι πολύ σοβαρό το θέμα”, σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Ζόρπας, υπογραμμίζοντας ότι το Νοσοκομείο Σύρου εμμένει στη διεκδίκηση του αρχικού αριθμού των 70 θέσεων, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους Συριανούς, τους νησιώτες αλλά και τους επισκέπτες.

Είπαν όχι σε λαϊκή συνέλευση

Το ζητούμενο όπως αναδείχθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση είναι ένα. Ότι μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία των μελών ότι η προωθούμενη πολιτική δε θέτει απλά στο στόχαστρο τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας, αλλά επί της ουσίας απειλεί τη ζωή των νησιωτών, δημιουργώντας ένα πλαίσιο εξαιρετικά ασταθές και καθόλου ελκυστικό για τα νησιά. Μάλιστα, με γοργούς ρυθμούς, η πολιτική που επιχειρούν να εφαρμόσουν διαχωρίζει τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, με τους νησιώτες – για όσους δεν το αντιλαμβάνονται – να καταλαμβάνουν σίγουρα τη 2η θέση.

Αναφορικά με τα ανωτέρω, δυστυχώς δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι αν και συνηγόρησαν στην άποψη που θέλει το ζήτημα να κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, ωστόσο τόνισαν όπως ανέφερε και ο δημαρχεύων αντιδήμαρχος, Φώτης Ξαγοράρης ότι θα πρέπει να εξετασθεί το θέμα και να μεταβεί μία αντιπροσωπεία στο αρμόδιο υπουργείο για να συζητήσει με τον υπουργό. Ο Γιώργος Πάπιτσης, υποστήριξε ότι τα ζητήματα της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος συνολικά, ενώ ο Ανδρέας Τζίνης ανέφερε ότι θα πρέπει να παραδειγματιστούν οι αρμόδιοι από την κινητοποίηση των Παριανών και να αποδοκιμάσουν τις πολιτικές που “στοιχειώνουν” την Περίθαλψη.

Ισχυρότερη φωνή από όλους, σχετικά με τη νέα σελίδα υποβάθμισης του Νοσοκομείου, ύψωσε ο Κώστας Απέργης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε πως θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί μία λαϊκή συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο ώστε οι Συριανοί να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν ουσιαστικά στον αγώνα ενάντια στις αρνητικές εξελίξεις.

Η πρότασή του όμως, φάνηκε να απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων αφού οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι υπογράμμισαν ότι μία αντιπροσωπεία φορέων αποτελεί την καλύτερη λύση για την πραγματοποίηση συνάντησης στο υπουργείο. “Τι φοβάστε με τη λαϊκή συνέλευση; Μη στεναχωρηθούν οι πολιτικοί;” ρώτησε ο κ. Απέργης, ερώτημα που παρέμεινε αναπάντητο.

“Δεν εκδίδουμε δελτία Τύπου”

Κάθετα αντίθετο τάσσεται και το Εργατικό Κέντρο σχετικά με το πρόσφατο χτύπημα υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι θα πρέπει πριν να είναι αργά να υπάρξει μία συγκέντρωση όλων των φορέων του νησιού στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου, με σκοπό τη συζήτηση του τρόπου αντίδρασης στο προωθούμενο λάθος. “Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων δεν προτίθεται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και εκδίδοντας δελτία Τύπου” αναφέρεται ανάμεσα σε άλλες παρατηρήσεις στην ανακοίνωση, αλλά “Ενώπιον αυτής της τραγικής κατάστασης που βιώνουμε όλοι οι Κυκλαδίτες, το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων έχει σαν στόχο να μην υποταχθεί και αποδεχθεί αυτή την καταστροφή. Μοναδική διέξοδος η συσπείρωση και ο αγώνας για να βάλουμε επιτέλους φρένο στα καταστροφικά τους σχέδια. Καλούμε όλους τους φορείς στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων για να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι ένα τέλος στην αγωνία και την ανασφάλεια όλων των Κυκλαδιτών. Ζητάμε άμεσα την σύγκλιση όλων των φορέων στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων ή σε όποιον άλλο χώρο επιλέξετε για να προσδιορίσουμε τον τρόπο που θα διεκδικήσουμε τη λύση του προβλήματος. Αν μείνουμε απαθείς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας” καταλήγει το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου.

“Επαίσχυντη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, κινείται και η επιχειρηματολογία του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων. “Μετά το πρώτο κούρεμα του Δεκεμβρίου του 2012, με μείωση 9 ιατρικών θέσεων, μέσα σε 4 μήνες το υπουργείο προχωρεί ακάθεκτο σε κατάργηση άλλων 11 θέσεων με πεντακάθαρο πλέον σκοπό το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου – το μοναδικό Δευτεροβάθμιο ετοιμοπόλεμο – στο νομό μας, να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Δεν είναι δυνατόν μέσα στο ενημερωτικό πλαίσιο αυτού του κειμένου να εξηγηθούν οι καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των 100.000 Κυκλαδιτών το χειμώνα και πλέον του 1.000.000 πληθυσμού το καλοκαίρι”, αναφέρουν, καταλήγοντας πως “Η επαίσχυντος χωρίς όρια και ντροπή, διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η κατάρρευση του κράτους Πρόνοιας – που κτίστηκε μετά από σκληρούς αγώνες του λαού μας, κάποτε πρέπει να σταματήσει... Συντασσόμεθα στο πλευρό των ιατρών του Γ. Νοσοκομείου Σύρου και όλων των νησιωτών και θα αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε την κατάρρευση του μοναδικού όπως μας έχει αναφερθεί, αυτή τη στιγμή, μάχιμου Νοσοκομείου του νομού”.

“Διαίρει και βασίλευε”

Στην πολιτική του “διαίρει και βασίλευε”, του αρμόδιου υπουργείου, εστιάζει την κριτική του το Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.. Μέσω ανακοίνωσης που απέστειλε στον τοπικό Τύπο, επισημαίνει ότι: “Πριν την συγχώνευση, το Νοσοκομείο Νάξου είχε 45 θέσεις ιατρών. Μετά την συγχώνευση εκδίδεται νέος Οργανισμός που περικόπτει από την Νάξο 26 θέσεις ιατρών. Σήμερα, έρχεται ο υπουργός να μας δώσει 9 θέσεις που δεν προέρχονται καν από τις 26 που μας περιέκοψε αλλά από γιατρούς που θα κόψει από την Σύρο. Δίνει δηλαδή λίγα ψίχουλα στον έναν και τα παίρνει από τον άλλο. Εννιά πάνω, εννιά κάτω, του βγαίνει το ισοζύγιο μια χαρά” και συμπληρώνει ότι με αυτή την τακτική: “Βάζει Ναξιώτες και Συριανούς να φαγωθούν μεταξύ τους και μέσα σε αυτήν την φαγωμάρα που προκαλεί επίτηδες, εκμεταλλεύεται το πανάρχαιο και αλάνθαστο “διαίρει και βασίλευε” για να μπορεί ανενόχλητος να συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Μόνο ένας κανίβαλος θα μπορούσε να θριαμβολογήσει με μια τέτοια εξέλιξη” τονίζει χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι: “Η συγχώνευση Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου, υποβάθμιζε, υποβαθμίζει και θα συνεχίσει να υποβαθμίζει και τα δύο Νοσοκομεία. Η άρση της θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τους Συριανούς, τους Ναξιώτες και τους Κυκλαδίτες”.