Υποβολή προτάσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Πράσινο Ταμείο

Καμία ευκαιρία χαμένη

Υπό εξέταση τα έργα που αφορούν στην τηλεθέρμανση του Κολυμβητηρίου και τη δημιουργία υπόγειων σταθμών αποκομιδής απορριμμάτων

Στην χρηματοδότηση των έργων που αφορούν στην “τηλεθέρμανση” του Κολυμβητηρίου, αλλά και στη δημιουργία σημείων υπόγειας συγκέντρωσης και αποκομιδής των απορριμμάτων μέσα από το Πράσινο Ταμείο, προσανατολίζεται το Γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Μετά την ομόφωνη έγκριση των μελετών από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, η υπηρεσία ετοιμάζεται να καταθέσει τους δύο φακέλους, ευελπιστώντας σε μία θετική απάντηση του Νομικού Προσώπου. Όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Νίκος Αλμπανόπουλος, “σ' αυτή την περίοδο μείωσης των διαθέσιμων πόρων από τις συνηθισμένες οδούς, ο δήμος αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα για την εκτέλεση σημαντικά έργων, που διαφορετικά θα ήταν ανέφικτη”.

Υπενθυμίζεται ότι το Πράσινο Ταμείο που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενισχύει οικονομικά δράσεις που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

“Καμία επιβάρυνση για το δήμο”

Αναφερόμενος στην πρόταση του τμήματος για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις “τηλεθέρμανσης” της κολυμβητικής δεξαμενής, ο κ. Αλμπανόπουλος επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη έγκρισή του από το Πράσινο Ταμείο θα βοηθήσει ουσιαστικά το δήμο, καθώς πρόκειται για ένα έργο υψηλού προϋπολογισμού. Παράλληλα, εξηγεί ότι η μελλοντική κατασκευή του δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Ωστόσο, καθιστά γνωστό ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα. “Η υλοποίηση ενός έργου απαιτεί πολλές διαδικασίες, όπως εγκρίσεις οικονομικών επιτροπών, αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, που δεν μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε νωρίτερα τις εργασίες”, σημειώνει.

“Τέλος στην υπερχείλιση των απορριμμάτων”

Το δεύτερο έργο, ύψους 58.000 ευρώ αφορά στη πιλοτική δημιουργία τριών υπόγειων σταθμών συλλογής απορριμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται σήμερα από την υπερχείλιση σκουπιδιών στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, μέσα από τη μελέτη προβλέπεται η κατασκευή σταθμών στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, η οποία συγκεντρώνει μεγάλη επισκεψιμότητα, στο σημείο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, όπου υπάρχουν τοποθετημένα ένα κοντέινερ και οι κάδοι της ανακύκλωσης και στο πάρκο, δίπλα από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλμπανόπουλο, το έργο θα συμβάλει στην πιο σύγχρονη και ποιοτικότερη διαχείριση των απορριμμάτων. “Εφόσον εγκριθεί η δαπάνη, θα αγοράσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό” δηλώνει, διευκρινίζοντας ότι την τεχνική προετοιμασία θα αναλάβει ο ίδιος ο δήμος.

Σημειώνει, μάλιστα ότι πρόκειται για κάτι καινούριο που εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το έργο προβλέπει το άνοιγμα μίας μεγάλης και κατάλληλα διαμορφωμένης τρύπας στο έδαφος, μέσα στην οποία θα είναι τοποθετημένη μία σακούλα. “Ο κόσμος θα ανοίγει ένα καπάκι στο έδαφος και θα ρίχνει μέσα τα σκουπίδια του. Έπειτα θα έρχεται ένα όχημα, θα σηκώνει την τεράστια αυτή σακούλα και έτσι, ο κόσμος δεν θα βλέπει στην ουσία τα απορρίμματα”, εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

“Τα έργα θα υλοποιηθούν με ή χωρίς έγκριση”

“Αν εγκριθούν και οι δύο φάκελοι θα είμαστε ευτυχείς, διότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα για το δήμο”, επισημαίνει. Ωστόσο, αναφέρει ότι στην περίπτωση μη χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, ο δήμος θα υλοποιήσει τα έργα με δικούς του πόρους. “Οι δύο προϋπολογισμοί μαζί ανέρχονται γύρω στις 200.000 ευρώ. Αν λάβουμε την έγκριση, θα είναι μια τεράστια ώθηση και βοήθεια για εμάς”, τονίζει. Σημειώνεται, ότι η τελική επιλογή των προτάσεων γίνεται κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης από το Πράσινο Ταμείο, με βάση τους διαθέσιμους πόρους και την πληρότητα των φακέλων που έχουν κατατεθεί σε αυτό.

Στον “πάγο” η αναβάθμιση των επικίνδυνων κτηρίων

Ανάμεσα στις εγκεκριμένες από το δημοτικό συμβούλιο μελέτες του Γραφείου Προγραμματισμού, περιλαμβάνεται και η μελέτη που αφορά στην αναβάθμιση όψεων των επικίνδυνων κτηρίων του νησιού. Ωστόσο, ο κ. Αλμπανόπουλος υπογραμμίζει ότι δεν θα υποβληθεί σχετική πρόταση στο Πράσινο Ταμείο, καθώς υπάρχει αμφιβολία για το αν είναι επιλέξιμη, δεδομένου του ιδιωτικού χαρακτήρα τους. “Δεν είναι προτεραιότητα” αναφέρει χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό ότι ο δήμος εξαντλεί ετησίως έως και 35.000 ευρώ για τη στήριξη των κτηρίων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Παρόλα αυτά, ο δήμος βάσει του νόμου δεν έχει τη δυνατότητα για τη λήψη δραστικότερων μέτρων, καθώς τα συγκεκριμένα κτήρια δεν αποτελούν δημόσια περιουσία. “Αν όλα τα ορφανά κτήρια περνούσαν στο δήμο, τότε εκείνος θα είχε ένα κίνητρο, να πουλήσει ένα από αυτά και να φτιάξει κάποια άλλα. Όταν όμως, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ουσιαστικά έχει μηδενιστεί, θεωρείται μια απλή ευχή το να λέμε ότι θα έπρεπε να γίνονται περισσότερα πράγματα” καταλήγει.

Ετικέτες: 

Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Σάβ, 20 Απρ. 2013 - 11:19

Έχετε πλάκα κ. αντιδήμαρχε. Τόσα χρόνια ήσασταν πρόεδρος στην ανακύκλωση και το θέμα το ξέρατε από το πρώτο χέρι. Βλέπετε να σας «τελειώνουν» και ψάχνετε άλλοθι για την νέα εκλογική περίοδο και κάνετε τέτοια έργα? Πάντως το ότι είναι όλα πάλι στην Ερμούπολη, δεν είναι καθόλου τυχαίο, νομίζω;!!! Έχω και να σας κάνω και μια πρόταση γιατί ο κ. Καφούρος με νομίζει άβουλο άνθρωπο αλλά και αυτός έχει καταπιεί την γλώσσα του με την αναστροφή και ψάχνει που αν κρυφτεί μάλλον. Στην Αζόλιμνο υπάρχει κάθε καλοκαίρι ένα κοντέινερ το οποίο συχνά πυκνά βγάζει μια δυσάρεστη δυσοσμία. Μήπως θα πρέπει να κοιτάξετε και αυτό το σημείο, γιατί «δίπλα» του υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και ότι καλύτερο αυτό. Στα των έργων σας τώρα. Ή εγώ δεν έχω καταλάβει ή μάλλον μας περνάτε για ηλίθιους ή δεν ξέρετε να κάνετε παρουσίαση του έργου ( αλλά κατά τα άλλα είσαστε αντιδήμαρχος! ). Έχετε δυο φακέλους, για την “τηλεθέρμανση” του Κολυμβητηρίου, αλλά και στη δημιουργία σημείων υπόγειας συγκέντρωσης και αποκομιδής των απορριμμάτων. Η «τηλεθέρμανση» αναφέρετε ότι «δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου». «Το δεύτερο έργο, ύψους 58.000 ευρώ αφορά στη πιλοτική δημιουργία τριών υπόγειων σταθμών συλλογής απορριμμάτων, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται σήμερα από την υπερχείλιση σκουπιδιών στο κέντρο της πόλης.» «“Αν εγκριθούν και οι δύο φάκελοι θα είμαστε ευτυχείς, διότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα για το δήμο”, επισημαίνει. Ωστόσο, αναφέρει ότι στην περίπτωση μη χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, ο δήμος θα υλοποιήσει τα έργα με δικούς του πόρους. “Οι δύο προϋπολογισμοί μαζί ανέρχονται γύρω στις 200.000 ευρώ. Αν λάβουμε την έγκριση, θα είναι μια τεράστια ώθηση και βοήθεια για εμάς”.» Ερώτηση πολίτη, τα υπόλοιπα 142000 ευρώ τι θα τα κάνετε? Που θα πάνε? Μας περνάτε για χαζούς? Ποιος-ποιοι θα τα πάρουν και γιατί? Από την άλλη αναφέρετε ότι «“Εφόσον εγκριθεί η δαπάνη, θα αγοράσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό”» και στην επόμενη παράγραφο «“Αν εγκριθούν και οι δύο φάκελοι θα είμαστε ευτυχείς, διότι θα είναι ένα σημαντικό βήμα για το δήμο”, «…ο δήμος θα υλοποιήσει τα έργα με δικούς του πόρους». “Οι δύο προϋπολογισμοί μαζί ανέρχονται γύρω στις 200.000 ευρώ. Αν λάβουμε την έγκριση, θα είναι μια τεράστια ώθηση και βοήθεια για εμάς”.» Δηλαδή η «τηλεθέρμανση» θα κοστίσει 142000? Θα κοστίσει ο εξοπλισμός για τους υπόγειους σταθμούς απορριμμάτων, μαζί με το όχημα?