Αλλαγές στην αστική συγκοινωνία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

"Κι ύστερα ήρθε το εισιτήριο"

Από την 1η Ιουνίου ξεκινά η υποχρέωση ακύρωσης εισιτηρίου στις διαδρομές Βροντάδο, Δήλι, Καμίνια και Άνω Σύρο, ύψους 1€

“Ποδαρικό” για τη νέα τουριστική σεζόν στη Σύρο έρχεται να κάνει η έναρξη ακύρωσης εισιτηρίου στις διαδρομές της δημοτικής συγκοινωνίας προς Βροντάδο, Δήλι, Καμίνια και Άνω Σύρο το οποίο, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει καθοριστεί στο 1€ για όλους τους επιβάτες.

Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι Συνταξιούχοι ΕΚΑΣ και ΟΓΑ, οι άποροι, οι φοιτητές, τα ΑμεΑ, οι μαθητές, οι πολύτεκνοι και οι άνεργοι. Σημειώνεται, ότι για τις κατηγορίες των συνταξιούχων, δικαιούχων ΕΚΑΣ και ΟΓΑ, θα εκδοθεί ειδικό δελτίο (δωρεάν). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση της απόφασης συνταξιοδότησης (ΕΚΑΣ) και του τελευταίου εκκαθαριστικού καταβολής σύνταξης από το ταμείο τους (ΟΓΑ) στο δήμο, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013.

Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, η δωρεάν μετακίνηση θα γίνεται με επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού της ιδιότητάς τους. Η υποχρέωση ακύρωσης εισιτηρίου θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, ενώ σημειώνεται ότι παραμένει ελεύθερη η διαδρομή στο βασικό άξονα Δόξα - χώρος στάθμευσης Μαρινόπουλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει διατηρήσει τη δωρεάν μεταφορά των επιβατών στα αστικά λεωφορεία για μια δεκαετία και πλέον, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποσυμφόρηση του κέντρου και στην εξυπηρέτηση των δημοτών. Σήμερα παραμένει ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα δήμων της χώρας με ελεύθερη αστική συγκοινωνία, η οποία καλύπτεται από αστικούς πόρους.

Υποστήριξη της δωρεάν συγκοινωνίας

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ανανέωση του στόλου λεωφορείων με την ένταξη αγοράς νέων και σύγχρονων σε συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα. Εντούτοις, υπογραμμίζεται ότι η επιβολή του εισιτηρίου στις παραπάνω διαδρομές κατέστη απαραίτητη μετά τη δραστική μείωση των εσόδων του δήμου τα τελευταία δύο έτη και εφαρμόζεται, ώστε με τη μικρή αυτή συνεισφορά των επιβατών να υποστηριχθεί η δημοτική συγκοινωνία στο σύνολό της, παραμένοντας δωρεάν στο μεγαλύτερο μέρος της.

“Εξάλλου, η γραμμή που παραμένει ( και θα παραμείνει) ελεύθερη (δωρεάν) εξυπηρετεί σήμερα τουλάχιστον το 90% της συνολικής επιβατικής κίνησης, συνεπώς η επιβολή του εισιτηρίου θα επηρεάσει ένα μικρό μόνο μέρος των επιβατών, ενώ οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα εξακολουθήσουν να εξυπηρετούνται δωρεάν σε όλες ανεξαιρέτως τις διαδρομές”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά τα δρομολόγια της γραμμής “Κολυμβητήριο – Δόξα” τα οποία θα συνεχίσουν να είναι δωρεάν, ανέρχονται συνολικά σε ογδόντα τρία την ημέρα. Στο προσεχές διάστημα, η Οικονομική Υπηρεσία του δήμου θα προβεί σε νέα ανακοίνωση για τον τρόπο προμήθειας των εισιτηρίων για το κοινό.