Απορρίφθηκε η πρόταση του δημάρχου για τη νέα σημαία του Ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Φτωχό για να εκφράσει τη Σύρο”

Κ. Απέργης, Γ. Πιταούλης και Γ. Βρούτσης υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να έχει αναλάβει το σχεδιασμό της σημαίας το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Οκτώ αρνητικές ψήφους έναντι επτά θετικών, απέσπασε η εισήγηση του δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα όσον αφορά στην πρόταση για τη νέα σημαία του ενιαίου δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σε εξαιρετικά έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση από όσους δημοτικούς συμβούλους είχαν παραμείνει στη συνεδρίαση, με τον Γιάννη Πιταουλη, τον Κώστα Απέργη και τον Γιάννη Βρούτση να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχει ληφθεί απόφαση και να αναλάβει το σχεδιασμό της σημαίας το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή ότι η πρότασή τους δεν αποτελεί μομφή σε καμία περίπτωση προς την αναγνωρισμένη καλλιτεχνική προσωπικότητα του σπουδαίου ζωγράφου Μιχάλη Μακρουλάκη.

Στον αντίποδα, ο Γιάννης Δεκαβάλλας και ο Μάνθος Μανθόπουλος υποστήριξαν ότι από τις τέσσερις προτάσεις που κατατέθηκαν, εκείνη της εισήγησης, κρίθηκε ως καλύτερη.

Η επιλεγείσα πρόταση

Ειδικότερα, το συμβούλιο τοπωνυμιών απεδέχθη το αίτημα του δήμου Σύρου – Ερμούπολης για σχεδιασμό νέας σημαίας για τον ενιαίο δήμο του νησιού, καθώς μετά τη δημιουργία του καλλικρατικού δήμου από τη συνένωση των τριών πρώην καποδιστριακών δήμων, κάτι τέτοιο προκύπτει εύλογα.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή ζήτησε από τον ζωγράφο Μιχάλη Μακρουλάκη, ο οποίος σχεδίασε και το σήμα του δήμου Σύρου – Εμρούπολης να σχεδιάσει και τη σημαία. Ο κ. Μακρουλάκης, παραχώρησε τέσσερις προτάσεις εκ των οποίων όπως εξήγησε ο δήμαρχος, επιλέχθηκε εκείνη που έχει φόντο λευκό με περίγραμμα μπλε και στο κέντρο της το σήμα του ενιαίου δήμου. “Οι περισσότεροι που εξετάσαμε τα τέσσερα “σενάρια” καταλήξαμε σε αυτό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δεκαβάλλας προσθέτοντας ότι, “προτιμούμε το λευκό φόντο σε σχέση με το μπλε”.

“Δεν ακολουθεί την εποχή”

Αφού παρουσιάστηκε η πρόταση προς το σώμα, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων. Πρώτη διαφωνία που καταγράφηκε ήταν του Γιάννη Πιταούλη από την παράταξη της πλειοψηφίας, ο οποίος υπογράμμισε, “Παρότι σέβομαι αυτούς που σχεδίασαν το σήμα και τη σημαία, επειδή δεν είχα ψηφίσει ούτε το σήμα γιατί δεν το θεωρούσα κατάλληλο, δε θα ψηφίσω ούτε τη σημαία. Οποιαδήποτε από τις τέσσερις προτάσεις. Θα προτιμούσα όλη η διαδικασία να είχε γίνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο”.

Στο ίδιος μήκος κύματος αλλά με εντονότερο ύφος, ο επικεφαλής της “Ενωμένης Σύρας”, Κώστας Απέργης, σημείωσε, “Δεν έχω το μέγεθος να κρίνω έναν Μιχάλη Μακρουλάκη, μία τεράστια καλλιτεχνική αξία”, αλλά, “ο κ. Δήμαρχος έχει ιδιωτικοποιήσει εντελώς ορισμένα κομμάτια του δήμου. Αποφασίζουν οι σύμβουλοι και όχι το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Δήμαρχος έχει αποφασίσει ότι γι αυτά τα θέματα πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος αποφάσισε πώς θα γραφτούν και τα ονόματα των δημάρχων και γράψαμε με χρυσά γράμματα και το όνομα του κατοχικού δημάρχου, ο οποίος έχει καταδικαστεί. Μας έφεραν προ τετελεσμένου καθώς ουδεμία δημοσιοποίηση υπήρξε” επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Απέργης, λέγοντας, “αφού υπάρχει το διαδίκτυο δεν θα έπρεπε να τεθεί υπόψιν μας το σήμα; Πιστεύω ότι αυτό εδώ είναι πολύ φτωχό σε σχέση με αυτό που εκφράζει η Σύρος και η Ερμούπολη. Νοσταλγεί όλος ο κόσμος τον Ερμή. Δεν μπορούσατε να βάλετε τους δύο λόφους που είναι λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό σύμβολο; Στην ουσία αντιγράψατε από μεγαλοϊδεατισμό το σήμα της Περιφέρειας, ότι δήθεν είμαστε ο ομφαλός των Κυκλάδων”, ανέφερε συγκεκριμένα, προτείνοντας εν τέλει να πραγματοποιηθεί έστω και τώρα δημοψήφισμα. “Αν θέλετε βγάλτε το τώρα στο διαδίκτυο και κάντε δημοψήφισμα”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι “δεν μπορεί ο δήμος να λειτουργεί ως κλειστή λέσχη” καθώς, “Κάθε εποχή πρέπει να δίνει το δικό της στίγμα και τον δικό της πολιτισμό. Η αυριανή Σύρα έχει ένα Πανεπιστήμιο. Γιατί όταν έχουμε το Τμήμα Σχεδιασμού να το αφήνουμε έξω από τη διαδικασία;

Μάλιστα, με την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε ο κ. Απέργης “να δοθεί στο Πανεπιστήμιο ως πρώτη ύλη αυτή η πρόταση και να σχεδιάσουν τη σημαία”, συνηγόρησε και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης ενώ ταυτόχρονα και ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, υποστήριξε ότι, “θα έπρεπε να έχει έρθει πρώτα στο συμβούλιο μία εισήγηση”, παραχωρώντας στη συνέχεια την αρνητική ψήφο του.

Στηρίζουν την ανιδιοτελή συνεισφορά του Μ. Μακρουλάκη

Τόσο, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος, όσο και ο Γιάννης Δεκαβάλλας απαντώντας σε όσες διαφωνίες προέκυψαν από όσα μέλη του δημοτικού συμβουλίου διατηρούν άλλη γνώμη, ανέφεραν, “Το έργο του Μ. Μακρουλάκη είναι αναγνωρισμένο διεθνώς και δε χρειάζεται επί ματέω και ευκόλως να παρακάμπτουμε το έργο ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει. Το θέμα του σήματος έχει κριθεί και αυτή την ώρα κρίνουμε τη σημαία” σημείωσε ο κ. Μανθόπουλος, ενώ ο Γιάννης Δεκαβάλλας πρόσθεσε ότι, “Εκτιμούμε την ανιδιοτελή συνεισφορά του Μιχάλη Μακρουλάκη ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους διεθνώς”. “Οι φοιτητές χρησιμοποιήθηκαν για τα έπιπλα του θεάτρου “Απόλλων” και είδατε ότι έγινε το “έλα να δεις”. Συμφωνώ ότι δεν ήταν δικαιολογημένος αυτός ο θόρυβος αλλά δεν είδα να πάρετε και κάποια θέση να υπερασπιστείτε τότε το Πανεπιστήμιο που τώρα υπερασπίζεστε” τόνισε καταλήγοντας. Αξίζει να αναφερθεί πως εν τέλει θα δημιουργηθεί μία επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση ή θα καταθέσει αντιπρόταση.