Η μείζονα μειοψηφία του δήμου Σύρου - Ερμούπολης για το μέλλον των Νομικών Προσώπων

Αγωνία για τους υπαλλήλους

Το Γενάρη του 2011 η παρούσα δημοτική αρχή ανέλαβε τη διοίκηση του Ενιαίου Δήμου. Βάσει του "Καλλικράτη" οι διοικούντες, από τις δυο προτάσεις που τους κατατέθηκαν επέλεξαν την δημιουργία 2 Νομικών Προσώπων που θα ενσωμάτωναν αντίστοιχα δομές από τους 3 προηγούμενους Δήμους.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή δεν έγινε με γνώμονα τις έμμισθες θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, οικονομικών συμβούλων, μελών στα διοικητικά συμβούλια, για την τακτοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων. Το 2011 με την κρίση στη πόρτα και μερικών μέσα στα σπίτια μας, φτιάξατε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ στο Δήμο μόνο στα χαρτιά (στο οργανόγραμμα). Και ερχόμαστε στο 2012 και πρώτη φορά έρχεται στην δημοσιότητα το θέμα της απογράφης του προσωπικού στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Στο γραφείο προγραμματισμού του Δήμου υπήρχε σχέδιο για την ενσωμάτωση των Νομικών προσώπων και κάποιων δομών όπως το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σαν υπηρεσίες στο Δήμο.
Τότε έγινε η πρόταση μας για την συγχώνευση και απορρίφτηκε και όλους του λόγους που αναφέραμε τους αντικρούσατε με το αιτιολογικό ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση γιατί θα καταρρεύσουν οι Δήμοι. Το ίδιο διάστημα διαβάζαμε στον τύπο τις ενέργειες που έκαναν άλλοι Δήμοι, διορθώσεις στον οργανισμό τους και ενσωματώσεις. Και έρχεται τις τελευταίες μέρες του Μαΐου με καταλυτική ημερομηνία υποβολής 31/5/3012 για πολλοστή φορά απογραφή EXPRES ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΏΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ.

 

25.000 ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ 4.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013

Αν καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα οι υπάλληλοι θα εμφανίζονται σαν πλεονάζον προσωπικό, οι μόνιμοι θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα παίρνουν 75% του μισθού τους για ένα χρόνο ενώ οι Ι.Δ.Α.Χ. που θα καταργηθεί η θέση τους θα απολυθούν. 60 άτομα θα μείνουν χωρίς δουλειά, το Κοινωνικό κράτος αποδομείται. Οι Παιδικοί σταθμοί, τα Κ.Α.Π.Η., η βοήθεια στο σπίτι, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, το αθλητικό κέντρο, ο πολιτισμός, η μουσική... αυτομάτως θα είναι "είδη" προς πώληση;

 

"Αυτό θέλουμε να είναι το μέλλον του νησιού μας;"

Τα Λιμενικά Ταμεία μετά το τέλος της χρονιάς γίνονται ανώνυμες εταιρίες και το λιμάνι της Ερμούπολης θα είναι και αυτό προς ιδιωτικοποίηση; Όπως ο Αιγιαλός του Γαλησσά; Η ΔΕΥΑΣ με τα μεγάλα προβλήματα τι θα γίνει, ένα εξειδικευμένο θέμα και πρόβλημα που πρέπει να συζητηθεί να παρθούν αποφάσεις και να δοθούν λύσεις. Τώρα πριν είναι αργά, πριν καταθέσει η κυβέρνηση νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις συγχωνεύσεις πρέπει να δράσουμε.

 

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Ήρθε η ώρα να υπερασπίσετε το θεσμό της αυτοδιοίκησης μπροστά στην ισοπέδωση των μνημονίων. Ήρθε η ώρα να υπερασπιστείτε το εισόδημα των δεκάδων εργαζομένων και ίσως όχι των ολίγων. Ήρθε η ώρα να αφήσετε την παθητική στάση, τα ψηφίσματα και τις ουτοπίες των μεγάλων λόγων "όσο είμαι εγώ Δήμαρχος αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο". Ήρθε η ώρα να υπερασπίσετε τους δημότες που προστρέχουν στις Δημοτικές Δομές. Στην ΚΕΔΕ βγάλατε ψήφισμα ότι οι δήμοι δεν είναι για να εκδίδουν πιστοποιητικά, είναι για να παράγουν και να προσφέρουν έργο. Κύριε Δήμαρχε ενοποιήστε τα Νομικά Πρόσωπα, ενσωματώστε τα στον Δήμο ως υπηρεσίες του, βάλτε και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στις υπηρεσίες του Δήμου, η βιβλιοθήκη μπήκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όλα γίνονται. Ακόμα και τώρα μπορείτε να διορθώσετε τις λάθος επιλογές σας, τις λάθος Πολιτικές σας. Όλα είναι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ας ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση πριν είναι πλέον αργά. Το ΔΣ του ΟΠΑΣ έχει πάρει ήδη απόφαση ενοποίησης στον Δήμο. Φέρτε το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς στη Σύρο ποτέ δεν μιλούσαμε με στατιστικά και αριθμούς ,μιλούσαμε για ανθρώπους, οικογένεια ,δημιουργία, δεν πρέπει η Δημοτική Πολιτική, να ακολουθεί αυτήν της ΤΡΟΙΚΑΣ, που μας οδήγησε στη διάλυση και την καταστροφή. Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι μεγάλοι άνδρες παίρνουν και μεγάλες αποφάσεις, τώρα είναι η ώρα, ας τολμήσουμε πριν είναι αργά.

 

"Σύρος Δύναμη Ανάπτυξης"