Ο Γ. Δεκαβάλλας και ο Γ. Βελισσαρίου μιλούν για ζητήματα ανάπτυξης της Σύρου

Δεν αποκλείουν... ιδιωτικές επενδύσεις

- Και “ναι” και “όχι” από την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για τη μετατροπή των Λιμενικών Ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Ειδικού Σκοπού - Την Πέμπτη και το Σάββατο συναντήσεις του δημάρχου με εκπροσώπους εταιρειών για το αιολικό πάρκο στη Γυάρο

Προ των πυλών βρίσκονται προθέσεις ιδιωτών για επενδύσεις στο νησί καθώς ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις ανάμεσα σε Ρώσους επενδυτές και τον Γιάννη Δεκαβάλλα ενώ την Πέμπτη και το Σάββατο αναμένεται η νέα συνάντηση του δημάρχου με εκπροσώπους εταιρειών για τη δημιουργία αιολοκού πάρκου στη Γυάρο.

Παράλληλα, σημαντικό θέμα που απασχολεί έντονα την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η μετατροπή των Λιμενικών Ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, καθώς αυτή η αλλαγή ελλοχεύει την εκμετάλλευση – αξιοποίηση των λιμένων από ιδιώτες επενδυτές μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετικά με τα προαναφερθέντα ζητήματα μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας καθώς και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Βελισσαρίου, οι οποίοι αφού παραχώρησαν σημαντικές πληροφορίες, διατύπωσαν την προσωπική άποψή τους για την ύπαρξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο νησί, μέσω της οποίας ενδέχεται να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα για τον τόπο.

Αρχικά... “δεν ήταν αντίθετοι στην εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων”

Εισηγητής για την αλλαγή της λειτουργίας των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ήταν ο Γιώργος Βελισσαρίου. Παρά το γεγονός πως ο ίδιος ενημέρωσε τους αιρετούς όσον αφορά στην πρότασή του, να συσταθούν δηλαδή Ανώνυμες Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, στις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και άρα θα έχει λόγο για τη λειτουργία και την αξιοποίηση των λιμένων, οι αιρετοί που συμμετείχαν στο Συνέδριο την απέρριψαν, αλλάζοντας - όπως εύλογα προκύπτει - την απόφαση που είχαν πάρει στη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου του 2013 σε τακτική συνεδρίασή τους, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.

Ειδικότερα, στην εν λόγω συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, αναφερόταν ρητά, “Δεν είμαστε αντίθετοι στην εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στη λειτουργία των λιμανιών, με όρους και προϋποθέσεις όμως σύμφωνα με τις οποίες θα λαμβάνονται υπόψη η νησιωτικότητα, η στήριξη της λειτουργίας των λιμανιών των μικρών νησιών και ο ουσιαστικός ρόλος του δήμου στη λειτουργία του λιμανιού”. Στο ίδιο πλαίσιο και ο κ. Βελισσαρίου στην εισήγησή του, τόνισε ότι, “Το βασικότερο είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί κανένα λιμάνι, πόσο μάλλον τα μεγάλα αφού μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του τόπου” αλλά απαιτείται “να συζητηθεί η πρόταση για δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με δεδομένη τη σημερινή δυσλειτουργία των Ταμείων από τη στιγμή που ανακύπτουν γραφειοκρατικά προβλήματα λόγω του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας”. Πολλά άλλωστε προβλήματα όπως εξήγησε, παραμένουν και πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας για να είναι πιο αποτελεσματικά. Απόφαση, ωστόσο της ΠΕΔ στο Τακτικό Συνέδριο της Λέρου, υπήρξε η κάθετη αντίθεση στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση.

Στο βάθος... ΤΑΙΠΕΔ

Αναφορικά με τα ανωτέρω, ο κ. Βελισσαρίου ερωτηθείς να μιλήσει σχετικά με το αν κρίνει πως με αυτόν τον τρόπο “ανοίγει” ευκολότερα η “πόρτα” για το ΤΑΙΠΕΔ και άρα, αιωρείται η δυνατότητα να αναζητηθούν ιδιώτες για την εκμετάλλευσή των λιμένων, υποστήριξε, “Πρέπει να εξετάζουμε ένα ζήτημα σφαιρικά. Μπορεί κι εγώ να ήμουν διαφορετικής φιλοσοφίας αλλά πιστεύω ότι αν δε γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις δεν υπάρχει μέλλον. Διερωτώμαι αν αυτή η χώρα μπορεί να κάνει επενδύσεις με κρατικούς πόρους; Όχι. Ακόμη και οι πόροι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μειώνονται χρόνο με το χρόνο”. Κατά συνέπεια, τόνισε πως, “κανένας δε θέλει να δοθούν σημαντικές υποδομές βορά σε ιδιωτικά συμφέροντα αλλά πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο που θα δίνει τα περιθώρια και στον ιδιώτη και στην κοινωνία και στο δήμο, να αποφασίζουν για το καλό του τόπου”. Επί της ουσίας, “αυτή την εισήγηση έκανα στο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και απερρίφθη”, δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα ότι δεν εφησυχάζει ως μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί ήδη το αρμόδιο υπουργείο έχει αποστείλει έγγραφο με το οποίο ζητά να προσδιοριστούν ακριβώς οι ζώνες λιμένων. “Πρέπει να παρακολουθούμε τι κινήσεις του υπουργείου γιατί ζήτησε με σχετικό έγγραφο να συγκεκριμενοποιήσουμε τους χώρους των λιμανιών. Δεν υποστηρίζει κανείς ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να δοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ και γι αυτό απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά”.

Στο μικροσκόπιο Ρώσων επενδυτών

Το ζήτημα της ανάπτυξης του νησιού είναι ένα κεφάλαιο εξαιρετικά σημαντικό και πολύπλοκο. Εύλογα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι δεν λύνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και πως απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Ωστόσο, ο δήμαρχος έχει πραγματοποιήσει ήδη επαφές και συζητήσεις με εκπροσώπους επενδυτών από τη Ρωσία, οι οποίοι αξιολογούν σε πρώτο στάδιο θετικά το νησί. “Υπάρχει ενδιαφέρον. Οι επενδυτές αυτού του είδους όμως, που στοχεύουν σε μεγάλες επενδύσεις, επιλέγουν για κύριο συνομιλητή τους την κυβέρνηση. Στην πρώτη επίσκεψή τους με συνάντησαν αλλά μετά ζήτησαν να έρθουν σε επαφή με έναν μηχανικό του δήμου ώστε να πληροφορηθούν σχετικά με αναπτυξιακά θέματα του νησιού”. Οι εκπρόσωποι, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ Δεκαβάλλας, “ενδιαφέρονται τόσο για ξενοδοχειακές επενδύσεις, όσο και για την αξιοποίηση της μαρίνας αλλά και για την επέκταση του αεροδρομίου”. Η Σύρος, κρίνουν πως, “παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού είναι ένα πανέμορφο νησί με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης που είναι αναξιοποίητο”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι σταθερή θέση του, με την οποία φάνηκε σε πρώτο επίπεδο να συμφωνούν και οι ενδιαφερόμενοι είναι πως, “οποιαδήποτε επένδυση γίνει, δε θα έχει μορφή άγριας εκμετάλλευσης με την έννοια ότι θα σεβαστούν την αρχιτεκτονική και το χαρακτήρα της πόλης και δε θα κάνουν κάτι που θα είναι αντίθετο στη θέληση της δημοτικής αρχής”.

Στο περιθώριο οι εμμονές

Ταυτόχρονα, ο κ. Δεκαβάλλας κλήθηκε να παραθέσει την προσωπική γνώμη του σχετικά με τις ανωτέρω εξελίξεις αλλά και να διατυπώσει την άποψή του σχετικά με το επιχείρημα πως παρόντος του οικονομικού τέλματος που έχει βρεθεί το νησί, μία πρόσφορη λύση θα ήταν η επένδυση ξένων στο νησί. “Η Σύρος αλλά και η Ελλάδα μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από μία ύφεση από την οποία δεν μπορεί να εξέλθει. Από τη στιγμή που το Νότιο Αιγαίο εντάχθηκε στο στόχο 2, εκμεταλλεύθηκε από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και ιδιαίτερα μέσα από το Ταμείο Συνοχής αρκετές ευκαιρίες και προχώρησε σε έργα υποδομής”. Στο εξής όμως, πρόσθεσε πως τα δεδομένα αλλάζουν και “οι δυνατότητες για υλοποίηση έργων μέσα από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα λιγοστεύουν για όλους. Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα προτιμούσα να γίνονται από Έλληνες επενδυτές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί στο θέμα της ανάπτυξης και να έχουμε εμμονές για τους ξένους επενδυτές. Αν είναι να επενδύσουν για το καλό του νησιού και να προσφέρουν απασχόληση στους κατοίκους και να τους αποτρέψουν από την εσωτερική μετανάστευση, αυτό θα είναι ό,τι καλύτερο. Αρκεί η ανάπτυξη να γίνεται με πνεύμα συνεργασίας και να μην έρχεται απέναντι στην τοπική κοινωνία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Αυτή είναι η θέση μου και αν ποτέ ζητηθεί η θέση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει συνεδρίαση. Όμως δεν νομίζω ότι τέτοιου μεγέθους επενδύσεις άπτονται του συμβουλίου ή της δικής μου θέσης”, κατέληξε.

Νέα συνάντηση για το αιολικό πάρκο στη Γυάρο

Μείζονος σημασίας έργο που προβλέπεται ότι θα αποφέρει εξαιρετικά σημαντικό όφελος για τη Σύρο είναι και η δημιουργία αιολοκού πάρκου στη Γυάρο. Όπως σημείωσε ο κ. Δεκαβάλλας, ήδη έχει συζητήσει με εκπροσώπους εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, αλλά έχουν προγραμματισθεί έως και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ακόμη δύο συναντήσεις.

Την Πέμπτη 20 και το Σάββατο 22 Ιουνίου ο ίδιος έχει καλέσει τους εκπροσώπους, οι οποίοι σύμφωνα με όσα δήλωσε, “έχουν πάρει τις απαραίτητες άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και προχωρούν. Για το δήμο θα είναι μεγάλη οικονομική ένεση αφού μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα τετρακόσια εκατομμύρια συνολικά, αφού, δεν μπορεί παρά να ωφελήσει το νησί”. Ωστόσο, ο ίδιος από την πλευρά του, θα θέσει κάποιες “ρήτρες” συγκεκριμένες. Ειδικότερα, θα προτείνει “να απασχοληθεί για τις εργασίες εργατικό δυναμικό της Σύρου, να ανατεθούν εργασίες για το έργο σε επιχειρήσεις του νησιού και στο ναυπηγείο” αφού, “στόχος είναι να ωφεληθούν οι κάτοικοι, το νησί αλλά και για το ναυπηγείο που θα είναι σημαντικό αν τελικά μπορέσει να καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά”, υπογράμμισε.

Αξίζει τέλος να υπενθυμιστεί ότι, για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη Γυάρο έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις αντιδράσεις τους δύο από τις παρατάξεις της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.