Ο Δήμος ζητά την απένταξη έργων που αφορούν δράσεις για την ανάπλαση της Ερμούπολης, αξίας 2,3 εκατ. ευρώ

Χάνει το ένα έργο μετά το άλλο

Το τοπίο καθάρισε, η ομίχλη έφυγε και δυστυχώς αυτό που φανερώνεται είναι πέρα για πέρα αποκαρδιωτικό, με τραγικές συνέπειες για την ανάπτυξη του νησιού και κατ' επέκταση των κατοίκων του.

Τον περασμένο μήνα, η “Κοινή Γνώμη” είχε δημοσιεύσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το έργο “Δράσεις αναβάθμισης φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος Ερμούπολης”, προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ

Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Νίκου Αλμπανόπουλου, ότι το συγκεκριμένο έργο, καθώς και τα υποέργα αυτού, βαίνουν καλώς, η πραγματικότητα είναι τελείως, μα τελείως διαφορετική.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, η συγκεκριμένη Δράση, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα, με σημαντικά υποέργα, όπως είναι η κατασκευή ανοιχτού χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου, η ανάπλαση παραλιακής ζώνης Ερμούπολης και άλλα, να βρίσκονται στο στάδιο της απένταξης.

Τι αφορούν τα έργα

Για το ιστορικό του θέματος, οι δράσεις “Αναβάθμισης φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος Ερμούπολης”, εντάχθηκαν έπειτα από απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, στο ΕΣΠΑ, πριν από περίπου ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 15 Ιουνίου του 2012.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τις λειτουργίες και την ποιότητα ζωής της Ερμούπολης, αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Συνοπτικά οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται είναι οι εξής:

- Κατασκευή παιδικής χαράς Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και WC στο οικόπεδο του

πρώην στρατοπέδου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

- Ανάπλαση πλατείας Πευκακίων, 80.000 ευρώ.

- Απομάκρυνση του υποσταθμού της ΔΕΗ που βρίσκεται στο χώρο του πρώην

στρατοπέδου, 56.000 ευρώ.

- Αναβάθμιση εξοπλισμού του θεάτρου Απόλλων, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

- Κατασκευή περίφραξης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΥΕΘΑ, προκειμένου να

καταστεί δυνατή η οριοθέτηση και αξιοποίηση της έκτασης που περιήλθε στο Δήμο

αλλά και εκείνης που θα παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο Αιγαίου και καθαίρεση της

υφιστάμενης περίφραξης, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

- Ανάπλαση παιδικής χαράς Μεταμόρφωση, 159.000 ευρώ.

- Ανάδειξη και προστασία όψεων μνημείου Δημαρχείου Σύρου-Ερμούπολης, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ.

- Ανακαίνιση μέρους διατηρητέου κτιρίου του πρώην Δημοτικού Παντοπωλείου

(Θερινός κινηματογράφος Παλλάς) για την ένταξη του στις λειτουργίες του αστικού

κέντρου, 87.000 ευρώ.

- Φωτεινή ανάδειξη επιλεγμένων κτηρίων και περιοχών του ιστορικού κέντρου της

Ερμούπολης, 220.000 ευρώ.

- Υπογείωση υποσταθμών ΔΕΗ στις περιοχές Αγίου Νικολάου, Βαπόρια, Πλατεία

Ηρώων, Κοίμησης, Μεταμόρφωσης, Βαρδάκα, 120.000 ευρώ.

- Επανέκθεση μόνιμης συλλογής Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης -ΚΕ.ΤΕ.ΠΟ στο κτήριο Κατσιμαντή, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Φυσικά δε πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια περίοδο εντάχθηκε οριστικά η Πράξη

«Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο Ιστορικό Κέντρο της Ερμούπολης», συνολικού προϋπολογισμού 1.267.000 ευρώ (με ΦΠΑ), η οποία αποτελείται από τα παρακάτω υποέργα:

- Κατασκευή ανοιχτού χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο του πρώην στρατόπεδο και

διαμόρφωση κόμβου εισόδου-εξόδου οχημάτων, προϋπολογισμού 222.000 ευρώ.

- Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ενοικίασης ποδηλάτων μαζί

με δίκτυο σταθμών και παράλληλη προμήθεια ενός αριθμού δημοτικών ποδηλάτων

για την ενθάρρυνση της δράσης, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.

- Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Ερμούπολης, 480.000 ευρώ.

Και τα δύο αυτά έργα ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 2,3 εκατ. Ευρώ.

Στοιχεία που “αδειάζουν”

“Προχωρά το έργο, όπως και τα άλλα 18 υποέργα”, είχε δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Νικος Αλμπανόπουλος, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ της εφημερίδας. Μάλιστα είχε δηλώσει ότι “είναι 18 έργα. Άλλα έχουν ξεκινήσει και έχουν ανατεθεί σε εργολάβο, σε άλλα ωριμάζουν οι μελέτες, κάποια άλλα έργα βρίσκονται στο στάδιο των διαγωνισμών, άλλα βρίσκονται στην υπογραφή σύμβασης. Το κάθε ένα έχει την τύχη και τη μοίρα του. Είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση”.

Για να δούμε όμως κατά πόσο ευσταθούν αυτά που είχε δηλώσει πριν ένα μήνα ο κ. Αλμπανόπουλος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αδιάψευστα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η “Κοινή Γνώμη”,

το έργο “Κατασκευή ανοιχτού χώρου στάθμευσης στο οικόπεδο του πρώην στρατόπεδο και διαμόρφωση κόμβου εισόδου-εξόδου οχημάτων”, προϋπολογισμού 222.000 ευρώ, ας το ξεχάσουμε προς το παρόν. Το μέλλον θα δείξει. Αιτία η καθυστέρηση της μεταβίβασης του στρατοπέδου στο Δήμο. Μάλιστα η δημοτική αρχή, προσανατολίζεται στην κατάθεση αιτήματος στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, για τροποποίηση του προγράμματος και ένταξη άλλων έργων, άγνωστων μέχρι στιγμής.

Η ίδια σκέψη γίνεται και για την απένταξη του έργου που αφορά την ανακαίνιση μέρους διατηρητέου κτιρίου του πρώην Δημοτικού Παντοπωλείου, (Θερινός κινηματογράφος Παλλάς), προϋπολογισμού 87.000 ευρώ.

Και ο κατάλογος των έργων που θα απενταχθούν συνεχίζεται με το έργο που αφορά την ανάπλαση παραλιακής ζώνης Ερμούπολης, 480.000 ευρώ.

Τα παραπάνω είναι έργα που τα διαγράφουμε οριστικώς. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, με σημαντικότερο όλων, να χάσουμε και αυτά τα έργα.

Έχουμε λοιπόν μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή ποδηλατοδρόμου, στην ανάπλαση της παιδικής χαράς στα Πευκάκια, 80.000 ευρώ, στην ανάδειξη και προστασία όψεων μνημείου Δημαρχείου Σύρου-Ερμούπολης, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, στη φωτεινή ανάδειξη επιλεγμένων κτηρίων και περιοχών του ιστορικού κέντρου της

Ερμούπολης, 220.000 ευρώ. Τέλος, μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και το έργο “επανέκθεση μόνιμης συλλογής Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης -ΚΕ.ΤΕ.ΠΟ στο κτήριο Κατσιμαντή”, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.

Αρνητικό το πρόσημο

Αν κάποιος προσεκτικά εξετάσει σε ποια έργα θα ζητηθεί η απένταξή τους, σε ποια έργα υπάρχουν καθυστερήσεις, θα καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι τελικά το πρόσημο είναι αρνητικό.

Από ένα ολόκληρο πακέτο “Δράσεις αναβάθμισης φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος Ερμούπολης”, προϋπολογισμού 2,3 εκατ. Ευρώ, θα απομείνουν κάποιες χιλιάδες ευρώ να απορροφήσει ο Δήμος.

Τελικά η δημοτική αρχή, δε κατέβαλλε τις προσπάθειες εκείνες που χρειαζόταν προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτό το έργο και να το φέρει εις πέρας.

Άρα κάτι ήξερε ο Δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας όταν δήλωνε στην “Κοινή Γνώμη” για το ίδιο θέμα “υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά παλεύεται το θέμα”.

Τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτές τις δράσεις είναι πολλά. Τα 2,3 εκατ. ευρώ είναι ένα μεγάλο ποσό που αν, λέμε αν αξιοποιούταν σωστά, θα άλλαζε σημαντικά την Ερμούπολη.

Όμως δυστυχώς, ο Δήμος βρίσκεται αρκετά πίσω και το έργο βρίσκεται στον αέρα.

Ετικέτες: