Κίνδυνος κατάρρευσης της ιστορικής “οικίας Βαφία” στην Κίμωλο

“Θα θρηνήσουμε θύματα”

Τη συνδρομή του υπουργείου Πολιτισμού για την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου κατάρρευσης της ιστορικής αρχοντικής “οικίας Βαφία” στο κέντρο Κιμώλου, ζητά ο δήμαρχος, Γεράσιμος Μαγκανιώτης.

Σε σχετική επιστολή του, αναφέρεται στο χρόνιο πρόβλημα του νησιού, που αποτελεί μία “θηλιά” στο λαιμό του δήμου, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική λύση.

Η επικίνδυνη κλίση του ετοιμόρροπου κτιρίου, το οποίο βρίσκεται στο πλέον κεντρικό, πολυσύχναστο εμπορικό και τουριστικό σταυροδρόμι του νησιού προκαλεί έντονη ανησυχία σε κατοίκους και επισκέπτες.

Δεδομένης της κρισιμότητας του παραπάνω προβλήματος ο δήμος έχει απευθυνθεί επανειλημμένως είτε εγγράφως είτε μέσω προφορικών οχλήσεων τόσο στο Υπουργείο, όσο και στην 2η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην οποία υπάγεται.

Στο κενό οι προτάσεις της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Όπως υπογραμμίζεται “η 2η ΕΒΑ απάντησε όψιμα με το υπ’ αριθ. πρωτ. 4887/10.12.2012 έγγραφό της, με το οποίο προτείνονται ουσιαστικές και βιώσιμες για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής λύσεις οι οποίες αποσκοπούν στην κατ’ ελάχιστον προστασία του Ενετικού Κάστρου Κιμώλου”.

Ως εκ τούτου, η δημοτική αρχή παρακαλεί τον αρμόδιο υπουργό να ζητήσει υπεύθυνη ενημέρωση από την 2η Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων για το θέμα αυτό και ακολούθως, να προχωρήσει στην υλοποίηση των προτεινόμενων από την Υπηρεσία αυτή λύσεων.

Προσθέτει μάλιστα πως “όταν θα θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα κατοίκων και επισκεπτών του Νησιού μας, δυστυχώς θα είναι πολύ αργά για όλους μας”.

Δήμαρχος Κιμώλου: “Ο Θεός να φυλάει”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μαγκανιώτης εξηγεί ότι η αποστολή διαμαρτυρίας για τη μη λήψη μέτρων από την κεντρική διοίκηση αποτελεί πλέον για τον δήμο “ρουτίνα”. Καθιστά δε γνωστό, ότι οι προτάσεις της 2ης ΕΒΑ πέφτουν στο κενό, λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείται για την υλοποίησή τους.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι ο δήμος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενες απειλές. “Αυτή τη στιγμή έχουμε βάλει κάποια υποστυλώματα, αλλά ο όγκος είναι μεγάλος” αναφέρει χαρακτηριστικά, ευχόμενος “ο Θεός να φυλάει να μη γίνει κανένα κακό”.

Κληθείς να προσδιορίσει τις απαιτούμενες για τη διάσωση της ιστορικής οικίας ενέργειες, ο δήμαρχος εκτιμά ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Παράλληλα, σημειώνει ότι “είναι δύσκολο να μείνει στη σημερινή της μορφή”, εξηγώντας ότι “θα πρέπει να γίνει ένα σταδιακό “κούρεμα” από πάνω, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος του κτιρίου”.