Πιλοτική εφαρμογή και λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς στη Σύρο

Ικανοποιούνται μερικώς

- Γ. Φρέρης: “Θα συμμετέχουμε. Πάγιο αίτημά μας όμως, η καθημερινή λειτουργία της Αγοράς”- Φ. Ξαγοράρης: “Αν ανταποκριθούν οι αγρότες, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητα έργα”

Πράσινο φως άναψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο αίτημα του δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη συμμετοχή του νησιού στο πιλοτικό πρόγραμμα της λειτουργίας Αγροτικής Αγοράς στο νησί.

Με σχετικό έγγραφο, η δημοτική αρχή καλεί όσους αγρότες επιθυμούν να επισκεφθούν το δήμο προκειμένου να πάρουν την άδεια που απαιτείται για να μπορέσουν μέσω της Αγροτικής Αγοράς να διαθέτουν δύο ημέρες την εβδομάδα τα προϊόντα τους στο χώρο στάθμευσης του Κολυμβητηρίου.

Τη θέση αρκετών παραγωγών για την εν λόγω εξέλιξη εκφράζει το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Σύρου, Γιάννης Φρέρης, ο οποίος υπενθυμίζει ότι σταθερή πρόταση των ίδιων είναι η διεκδίκηση δυνατότητας καθημερινής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, παραχωρεί τη θέση του δήμου σχετικά με την αποδοχή του αιτήματος από το υπουργείο και δηλώνει πως πρόκειται για ένα θετικό βήμα, που “απλοποιεί σε σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες συμμετοχής των αγροτών”. Σημειώνεται ότι, η Αγροτική Αγορά θα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Σάββατο από τις 7 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι.

Καθημερινά, φρέσκα και στην πόλη

“Σε συνέλευσή μας, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου έχουμε ψηφίσει και διατηρούμε ένα πάγιο αίτημα”, αναφέρει αρχικά ο κ. Φρέρης, εξηγώντας πως, “Επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας καθημερινά. Τα λαχανικά πρέπει και θέλουμε να τα προσφέρουμε φρέσκα και φθηνά. Το υπουργείο δε δέχτηκε την πρόταση για τρεις ημέρες και εγκρίθηκε η συμμετοχή της Σύρου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με δύο ημέρες λειτουργίας”, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως, οι αγρότες “θα προτιμούσαν να βρίσκονται σε σημείο κοντά στην πόλη”, επαναφέροντας εκ νέου στην πρώτη γραμμή την πρόταση για “την παραχώρηση χώρου στην περιοχή Καρνάγιο”. Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε πως, “Θεωρώ ότι οι αγρότες θα συμμετάσχουν στην Αγροτική Αγορά”, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο “να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και να καθιερωθεί σε μόνιμη βάση και όχι πιλοτικά”.

“Να επανεξετασθεί το αίτημά μας”

Θίγοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην καθημερινότητά τους, επεσήμανε ότι, “Όταν δραστηριοποιείται κάποιος παραγωγός σε νησιωτική περιοχή πρακτικά είναι δύσκολο να παρέχει τα προϊόντα του και σε άλλο μέρος. Όσα και να υποστηρίζουν όλοι εκείνοι που κάθονται σε μία καρέκλα και δεν περνούν να πουν ούτε μία καλημέρα, δεν κατανοούν ότι στην πράξη δεν γίνεται να εξυπηρετηθούμε οι αγρότες μόνο με δύο ημέρες λειτουργίας”.

Συμπληρώνοντας τα προαναφερθέντα, ο κ. Φρέρης αναφέρθηκε και το ζήτημα της πραγματοποίησης συγκεκριμένων έργων σύμφωνα με τον κανονισμό του ευρωπαϊκού προγράμματος προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά η Αγορά στο χώρο στάθμευσης του Κολυμβητηρίου. “Πρέπει να υπάρχουν πάγκοι, τουαλέτες και δημοτική συγκοινωνία”, εξήγησε, “για να καλύπτουν τις ανάγκες τους οι αγρότες και οι καταναλωτές”. Σημασία για τον ίδιο έχει η ικανοποίηση των αιτημάτων τους καθώς και “η έμπρακτη στήριξη από την πλευρά του δήμου προς τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή του τόπου”. Στην περίπτωση που “ο κόσμος συνεχίσει να μας στηρίζει”, τότε ο κ, Φρέρης, εξέφρασε την ακόλουθη επιθυμία, “Πιστεύω να επανεξετάσει ο δήμος τη θέση μας και να κατανοήσουν ότι μετά την πιλοτική εφαρμογή είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες προς όφελος των δημοτών. Δεν αρκούν μόνο τα λόγια αν δεν εξυπηρετούνται οι δημότες”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην άκρη ο ανταγωνισμός

Επιπρόσθετα, ο κ. Φρέρης, διευκρίνισε ότι σε έναν μικρό τόπο όπως η Σύρος, “οφείλουν όλοι να καταλάβουν πως μπορούμε να συνυπάρξουμε”. Μιλώντας αναλυτικότερα για τον “ανταγωνισμό” παραγωγών και επαγγελματιών του κλάδου που διατηρούν επιχειρήσεις, τόνισε, “Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι οι περισσότεροι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα διάθεσης μεγαλύτερης ποικιλίας προϊόντων, κάτι που θα καλύπτει όλο και περισσότερους καταναλωτές. Αυτό άλλωστε έχει σημασία”, σημειώνοντας ωστόσο πως, “η λειτουργία της Αγροτικής Αγοράς”, ενδεχομένως να εντείνει “τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους αγρότες και τους επαγγελματίες”, καθώς όπως προσθέτει, “ήδη υπάρχουν επιχειρηματίες που “δίνουν τέλος” στη συνεργασία με όσους αγρότες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να ασχοληθούν με την Αγροτική Αγορά ή παλαιότερα είχαν ζητήσει τη λειτουργία Λαϊκής Αγοράς”. Ο ίδιος όπως επισημαίνει, έχοντας διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων, τονίζει πως, “πρέπει και μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι. Οι αγρότες δεν είμαστε ευκαιριακοί ή αρπακτικά. Θέλουμε να δουλέψουμε”.

Φ. Ξαγοράρης: Διεκδικήσαμε ακόμη μία ημέρα

Από την πλευρά του δήμου, για το ζήτημα μίλησε στην εφημερίδα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φώτης Ξαγοράρης. “Είναι μία θετική εξέλιξη και δίνεται η δυνατότητα με πολύ εύκολες διαδικασίες οι αγρότες να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους”, σημείωσε εξ αρχής ο κ. Ξαγοράρης, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο είχε προτείνει μία ημέρα, ωστόσο τελικά ορίστηκαν δύο ημέρες. “Προσπαθήσαμε να λειτουργεί η Αγροτική Αγορά τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημα”. Σημαντικό όπως πρόσθεσε ωστόσο είναι να γίνει κατανοητό πως, “θα μπορούν όσοι είναι αποκλειστικά αγρότες να διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα τους χωρίς ταλαιπωρία”.

Κληθείς να παραχωρήσει τη δήλωσή του σχετικά με το αν υπάρχει εξέλιξη για τη χρήση του χώρου στο Καρνάγιο, ο κ. Ξαγοράρης σημείωσε, “Θέλω να γίνει κατανοητό ότι είναι διαφορετικό το πλανόδιο εμπόριο από την Αγροτική Αγορά και τη Λαϊκή Αγορά. Εμείς συμμετέχουμε πιλοτικά στο πρόγραμμα και αν υπάρξει ανταπόκριση θα το καθιερώσουμε. Αλλά αυτό που προωθείται είναι η αποκλειστική διάθεση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα από τους παραγωγούς”. Σημείωσε δε, ότι “προς το παρόν ο καθένας θα έχει τον δικό του πάγκο και αν καταγράψουμε θετικά αποτελέσματα και πρέπει να προχωρήσει ο δήμος σε κάποια έργα, θα το πράξει”. Αναφορικά με το χώρο λειτουργίας της Αγροτικής Αγοράς τέλος, ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε, “είναι χώρος περιφραγμένος, δίπλα σε αφετηρία mini bus και έχει τις τουαλέτες του παλαιού γηπέδου” ενώ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε πως, “δεν μπορούμε όλα αυτά να τα φτιάξουμε όμως, ούτε να τα εισηγηθούμε στο δημοτικό συμβούλιο αν δεν ανταποκριθούν οι αγρότες”.