Νέα προσπάθεια για την παραχώρηση χώρου του στρατοπέδου στο Δήμο Σύρου

Μπαίνει στην τελική ευθεία;

Θέμα που κρατά χρόνια και έχει μετατραπεί πολλές φορές σε ένα παιχνίδι για επικοινωνιακούς και άλλους λόγους

Προσπάθειες ώστε να λυθεί ο “γόρδιος δεσμός” έγιναν στην Αθήνα, μεταξύ του Δημάρχου Σύρου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο λόγος για την παραχώρηση του στρατοπέδου Σύρου στο Δήμο, μία υπόθεση που εκκρεμεί πολλά πολλά χρόνια.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΘΑ, το αποτέλεσμα της οποίας θα έχει έχει κατά πάσα πιθανότητα, θετικό πρόσημο για το Δήμο.

Προσπάθειες να ξεμπλοκαριστεί

Ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με την “Αξιοποίηση – Πολεοδόμηση Στρατοπέδου “Ζαφείρη” στην Ερμούπολη Σύρου, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ των αρμοδίων φορέων του ΥΠΕΘΑ, Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου και του Γιάννη Δαρζέντα, καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στη σύσκεψη έλαβε μέρος και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.

Ο κ. Δεκαβάλλας ανέπτυξε τα προβλήματα που έχουν προκύψει και η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα που έχει θέσει το υπουργείο Άμυνας με τη διαφωνία του με την Πράξη Εφαρμογής με το αιτιολογικό ότι πρέπει να γίνει νέα κατανομή του χώρου, διότι από την Πολεοδομική Μελέτη, το υπουργείο λαμβάνει πολύ λιγότερο εμβαδόν σε σχέση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και γενικότερα σε σχέση με αυτό που του αναλογεί.

Το θέμα αυτό “έκλεισε” θετικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Δήμος, αφού το υπουργείο δεν πρόκειται να αξιώσει να λάβει περισσότερο εμβαδόν από τα 26.927 τ.μ. που προβλέπονται στη μελέτη, ενώ ο Δήμος θα λάβει 47.669,24 τ.μ. (το υπόλοιπο εμβαδόν γίνεται χώρος πρασίνου).

Στη συνέχεια ο Δήμος πρότεινε να γίνει η μεταβίβαση της κυριότητας με διαλυτική αίρεση. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου επέμειναν στην άποψη να γίνει η σύμβαση παραχώρησης κυριότητας από το υπουργείο προς το Δήμο με αναβλητική αίρεση. Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να δοθεί λύση με αναβλητική αίρεση και με μεταβίβαση της κυριότητας προς το Δήμο μόνο στην περίπτωση που ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και εκτελέσει τις εργασίες (κυρίως περιτοίχισης), που θα αναλάβει υποχρέωση να εκτελέσει.

Προϋπόθεση όμως που ζητήθηκε από την πλευρά της Σύρου είναι να παραχωρηθεί για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και μέχρι την ολοκληρωτική παραχώρηση της κυριότητας προς το Δήμο, – έστω και προσωρινά –, η χρήση του χώρου, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες ο Δήμος.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την τοιχοποιία που θα διαχωρίσει τις δύο ιδιοκτησίες (Υπουργείου και Δήμου), το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητάει να γίνουν από το Δήμο και διάφορες άλλες διευθετήσεις(ομβρίων υδάτων, κ.λ.π.), καθώς και να καταβληθεί το ποσόν των 75.000 ευρώ προς το ΥΠΕΘΑ, που αφορά στην μεταφορά των μαγειρείων του Στρατοπέδου, εργασία που έχει πραγματοποιηθεί ήδη σε προγενέστερο χρόνο.

Σε σχέση με την τελευταία αυτή υποχρέωση του Δήμου ο δήμαρχος πρότεινε να καταβληθεί σε δόσεις και όχι άμεσα, πράγμα που έγινε αποδεκτό από την πλευρά του υπουργείου.

Στις προσεχείς ημέρες θα λάβουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι φορείς της Σύρου το Πρακτικό της σύσκεψης, το οποίο ανέλαβαν να συντάξουν οι επιτελείς του υπουργείου, προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Επόμενο βήμα θα είναι να εισαχθεί το θέμα σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο για την αποδοχή ή όχι των προτάσεων του υπουργείου και γενικότερα όσων κατ' αρχήν συμφωνήθηκαν στην ανωτέρω σύσκεψη.

Κρατάει χρόνια αυτή η “κολόνια”

Το ζήτημα της παραχώρησης χώρου του στρατοπέδου στο Δήμο, έχει ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια και ακόμη δεν έχει λυθεί.

Αν κάνει κάποιος μία αναδρομή στο παρελθόν θα ανακαλύψει πολλά σχετικά άρθρα, αλλά και ανακοινώσεις από την πλευρά του πρώην Δήμου Ερμούπολης, για το συγκεκριμένο.

Ενδεικτικά, σε πρωτοσέλιδο της “Κοινής Γνώμης” στις 15 Μαΐου του 2007, διαβάζουμε τις διαβεβαιώσεις του Δήμου Ερμούπολης για παραχώρηση 25 στρεμμάτων στο χώρο του στρατοπέδου. Αυτό το 2007 και σήμερα αισίως έχουμε φτάσει στο 2013 και ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το πρόβλημα.

Όπως και να έχει, είναι ένα θέμα που όπως και πολλά άλλα, βλέπε μαρίνα στα Λαζαρέτα, το οποίο έχει μετατραπεί ως σημαία στις εκλογικές αναμετρήσεις και όχι μόνο. Χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για λόγους επικοινωνιακούς και όχι μόνο, ενώ ήταν και θέμα το οποίο είχε δημιουργήσει πάμπολλες αντιπαραθέσεις στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Η παραχώρηση του στρατοπέδου είχε μεταβληθεί σε ένα παιχνίδι, που ο καθ΄ ένας που είχε συμφέρον το μεταχειριζόταν όπως τον βόλευε. Είχαν ακουστεί πολλά, όπως να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο χώρο ένα νέο νοσοκομείο, να γίνει διοικητικό κέντρο και να μεταφερθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες και πολλά άλλα.

Το τελευταίο που επικράτησε και παραμένει ως βασικό ζητούμενο, είναι ο χώρος που θα παραχωρηθεί να παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.