Συνέντευξη με προεκλογικό ενδιαφέρον του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης Γ. Δεκαβάλλα

Υπέρ τη συνεργασίας δυνάμεων

Ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, σε μία συνέντευξη με καθαρά προεκλογικό ενδιαφέρον, μίλησε για την ανάγκη συνένωσης πολιτικών δυνάμεων σε κοινό ψηφοδέλτιο, προδικάζοντας ακυβερνησία του Δήμου σε αντίθετη περίπτωση, με οδυνηρές συνέπειες.

Με τον νέο εκλογικό νόμο διευκολύνεται η εκλογή διαδικασία ή θα δυσκολέψει;

Είτε με το νέο νόμο είτε με τον παλιό, με την εμπειρία που έχω, τα προβλήματα του Δήμου και με τον κόσμο στα «κεραμίδια» δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσει η κατάσταση.

Ένας Δήμαρχος όταν δεν θα έχει την υποστήριξη των δημοτικών του συμβούλων, γιατί με τα νέα δεδομένα κανείς δεν του εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, τότε τι γίνεται;

Εάν ο Δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, τότε θα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να «πέσει» από τους δικούς του συμβούλους. Εάν δεν του ψηφίσουνε προϋπολογισμό στο Δήμο ή στα Νομικά πρόσωπα, ισολογισμούς κ.λ.π. τότε προφανώς θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο Δήμαρχος. Παρά του ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά σίγουρα η πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν μπορείς να βγεις δήμαρχος εάν δεν εξασφαλίσεις την πλειοψηφία σου, δηλαδή δεν μπορείς να πας με απλή αναλογική γιατί αν θέλουν να σε ρίξουν, σε ρίχνουν την άλλη μέρα.

Εάν αυτό το σενάριο ισχύσει και με την πολιτική εμπειρία τόσων χρόνων πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

 

Εάν ισχύσει αυτό και δεν εξασφαλίζεται η πλειοψηφία, προφανώς θα είναι ένας επιπλέον αποτρεπτικός παράγοντας για να μην είμαι υποψήφιος.

Τα μηνύματα που φτάνουν προς εσάς από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, όσον αφορά στον τρόπο εκλογής τους;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι βλέπω ότι περισσότερο ικανοποιημένοι είναι από τη συζήτηση για το νέο νόμο γιατί τους ενδιαφέρει να μην είναι εγκλωβισμένοι σε ένα ψηφοδέλτιο, να μπορούν να εισπράττουν σταυρούς από εδώ και από εκεί. Αυτό όμως δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια στον ψηφοφόρο να ψηφίζει ελεύθερα από τη μία και την άλλη πλευρά. Αυτό που είναι προβληματικό σε αυτή την περίπτωση είναι για τους υποψήφιους δημάρχους, στην περίπτωση που εκλεγούν εάν υπάρξει πλειοψηφία σε αυτούς. Αυτό το σημείο αν δεν ρυθμιστεί θα δημιουργήσει προβλήματα σίγουρα διότι δεν μπορεί αν σταθεί μία πλειοψηφία με ασφάλεια για μία πενταετία με αυτό τον τρόπο.

Με δεδομένο τον αμφίρροπο αυτό εκλογικό νόμο, κατά πόσον έχουν ξεκινήσει οι επαφές και οι συνομιλίες εκ μέρους σας για πολιτικές συνεργασίες, όπως άλλωστε δημοσιοποιήθηκαν και κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχετε κάνει;

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο που αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο site και αφορά στα 2,5 και 2,5 χρόνια μοίρασμα της δημαρχιακής θητείας. Αυτό το διαψεύδω κατηγορηματικά. Και σε ένα μωρό παιδί να το είχες υποσχεθεί αυτό θα σου έλεγε «μας πως μπορείς να το εγγυηθείς αυτό χωρίς να ξέρεις ποιοι θα απαρτίζουν τη δημοτική πλειοψηφία και πως, αφού ο επόμενος δήμαρχος, σε κάποια περίπτωση κάποιας παραίτησης ή αποχώρησης εκλέγεται από τη δημοτική πλειοψηφία». Δεν στέκει κάτι τέτοιο. Φυσικά και συζητήσεις έχω κάνει, στις οποίες εκθέτω τους προβληματισμούς μου. Να ξεκινήσω να κάνω συνδυασμό δεν έχω κάνει.

Ποιοι είναι αυτοί οι προβληματισμοί;

Οι προβληματισμοί μου εδράζονται κυρίως στο ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο Δήμος. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν πριν να είναι αργά γιατί θα είναι οδυνηρές οι συνέπειες για το δήμο. Ήδη οι αποχωρήσεις και οι συνταξιοδοτήσεις πέφτουν βροχή, τα έσοδα διαρκώς μειώνονται, οι αρμοδιότητες έρχονται με απλοχεριά από την κεντρική εξουσία, η αυτοδιοίκηση μπαίνει συνεχώς στο μάτι του κυκλώνα, η γραφειοκρατία αυξάνεται αντί αν μειώνεται, το έργο μέρα με τη μέρα δυσχεραίνεται. Εάν ο νέος δήμαρχος δεν θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων, θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι αν δεν γίνει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση, με μία παράταξη που θα διοικεί και πέντε-έξι παρατάξεις απέναντι να πετροβολάνε. Αν δεν μαζευτεί η κατάσταση θα έρθουν πολύ δύσκολές μέρες. Θα το καταλάβουν στην πορεία ορισμένοι βέβαια, αλλά θα είναι αργά.

Άρα τίθεστε ευθέως κατά της πολυδιάσπασης υποψηφιοτήτων και υπέρ ενός ενιαίου ψηφοδελτίου

Εάν δεν γίνει αυτό το μάζεμα, μπορώ να πω από τώρα ότι δεν βρίσκω το λόγο να συνεχίσω να κάνω την προσπάθεια μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι σκέφτομαι μια πιθανή αποτυχία. Αντίθετα, αν το πάμε συγκριτικά, μάλλον θα έπρεπε να ενθαρρύνομαι να είμαι και πάλι υποψήφιος, όμως με τέτοιους όρους που επικρατούν αυτή τη στιγμή, θα είναι παρά πολύ δύσκολα τα πράγματα και θα την πληρώσει ο Δήμος και κατά συνέπεια ο τόπος. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα το στήριζα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρισκόταν ένας κατάλληλος για δήμαρχος, σύμφωνα και με τη δική μου άποψη, χωρίς να είμαι εγώ επικεφαλής. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είμαι εγώ επικεφαλής, αλλά είναι προϋπόθεση να προχωρήσει το ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο βαθμό που μπορεί να είναι ενιαίο, καθώς υπάρχουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις που δεν θα θελήσουν να συμφωνήσουν.

Άρα τάσσεστε ευθέως υπέρ μια πολιτικής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, την οποία και επιδιώκετε;

Εάν δεν υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία και εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, νομίζω ότι πέραν του να καμαρώσει κάποιος επειδή βγήκε δήμαρχος, η κατάσταση δεν θα μπορέσει να πάει μπροστά.

Εάν δεν μαζευτεί αυτή η πολυδιάσπαση που υπάρχει, ο επόμενος Δήμαρχος που θα εκλεγεί θα είναι Δήμαρχος της μειοψηφίας και της ανοχής. Δεν θα στηρίζεται στην ευρεία πλειοψηφία και αποδοχή από τον κόσμο. Αυτό πρέπει να προβληματίσει όλους τους υποψήφιους, γιατί δεν μπορεί με ένα 35 με 40% του κόσμου που δεν αποδέχεται τίποτε και κανένα και να τίθεται εναντίον των θεσμών και των προσώπων που τους εκπροσωπούν, δεν μπορεί να διοικήσει κανένας με τόσο μικρό ποσοστό νομιμοποίησης. Σε αυτό η καλύτερη απάντηση είναι η συνεργασία, η συναίνεση και η συνεννόηση. Είναι σημαντικό η Δημοτική αρχή που θα εκλεγεί να έχει ευρύτερη νομιμοποίηση, γιατί πέρα από το σταθερό ποσοστό αυτών που αντιδρούν εναντίον των πάντων, θα έχει αναγκαστικά και την εσωτερική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να βγει η πενταετία. Τότε η φθορά της νέας Δημοτικής αρχής θα είναι ραγδαία και με πολύ μικρό ανοχής. Θεωρώ ότι αυτά που προβληματίζουν εμένα θα πρέπει να προβληματίσουν όλους.

Καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες για το Δήμο της Σύρου, με τις υπάρχουσες φήμες, ποιόν θεωρείται ως πιο επικίνδυνο αντίπαλο;

Νομίζω ότι η δημοσκόπηση έδειξε πως είναι τα πράγματα.

Πέραν όσων που έδειξε η δημοσκόπηση, την πιθανότητα να έρθετε δεύτερος πως θα την αντιμετωπίσετε;

Θεωρώ ότι δεν θα παίξει αυτό το ενδεχόμενο. Προφανώς εάν αυτή τη στιγμή έχω ένα ισχυρό προβάδισμα, αν κατέβω στις εκλογές θα έχω εξασφαλίσει την εκλογή μου. Δεν έχω καμία ερωτική σχέση με το αξίωμα. Δεν έχω πρεμούρα να παραμείνω Δήμαρχος και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Παράλληλα επειδή πολλές φορές απαξιώνονται αυτά που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, είτε θεσμοί είτε δραστηριότητες που είναι σημαντικές για την ποιότητα ζωή των πολιτών, δεν είναι αυτονόητα και δεν γίνονται με τον αυτόματο πιλότο, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να συνεχιστούν. Με αυτή την έννοια με ενδιαφέρει πάρα πολύ το αύριο του Δήμου, γιατί πέρα από τις ολιγωρίες, τις παραλήψεις, τα λάθη μας, για τα οποία εμείς είμαστε πρώτοι που κάνουμε σκληρή κριτική στον εαυτό μας, υπάρχουν και όσα έχουν επιτευχθεί και δεν είναι δύσκολο να τιναχθούν στον αέρα.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η κατάρτιση του ψηφοδελτίου σας;

Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα να φτιάχνω ψηφοδέλτιο και όσα γράφονται και διαδίδονται είναι αναληθή. Αντίθετα με έχουν πλησιάσει και καινούργιοι υποψήφιοι που μου ζήτησαν να τους έχω υπόψιν μου, όμως είναι στην αναμονή γιατί ακόμα δεν έχω πάρει τις αποφάσεις μου.

Ο χαρακτηρισμός που όλα τα χρόνια σας ακολουθούσε ήταν ότι εκλέγεστε ως «το καλό παιδί», όμως τα τελευταία χρόνια, ακούγεται όλο και περισσότερο ότι σας «τρώνε οι κακοί σύμβουλοι», κάτι που σίγουρα το έχετε ακούσει κι εσείς.

Μπορεί τα πρώτα χρόνια να εκλεγόμουν ως «το καλό παιδί», όμως στη συνέχεια αν δεν δείξεις έργο δεν μπορείς να επανεκλεγείς και να στέκεσαι σε τόσο μεγάλη διάρκεια.

Όσον αφορά στους συμβούλους ίσως να συμβαίνει γιατί ο κόσμος θέλει να είναι πιο επιεικής με τον Δήμαρχο και τις όποιες πλημμέλειες ή τα λάθη να τα ρίχνει σε άλλους. Νομίζω ότι η ευθύνη είναι συλλογική. Είναι τόσο πολλά και δαιδαλώδη τα ζητήματα καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια και από τους συνεργάτες μου, ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν διοικητικές θέσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν. Παρότι είναι έμπειροι αυτοδιοικητικοί και έχουν κάνει σε θέση δημάρχου οι δύο, αν τους ρωτήσετε σήμερα θα σας πουν ότι αυτές οι δυσκολίες που συναντούν σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με ότι αντιμετώπιζαν ως δήμαρχοι. Είναι ασύλληπτα τα προβλήματα και το εύρος των αρμοδιοτήτων, οι ευθύνες αλλά και οι στόχοι που θέτεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απόλυτη ανταπόκριση σε ένα τόσο τεράστιο έργο.

Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στο Δήμο και θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή, ποιες είναι άμεσης προτεραιότητας;

Το πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι το πώς ο Δήμος θα εξακολουθήσει να διοικείται. Είναι κάτι που δεν απασχολεί την κοινή γνώμη, αλλά όταν παραλύσει η διοίκηση του Δήμου τότε θα το καταλάβουν. Ήδη βγαίνουν συνεχώς στη σύνταξη έμπειροι υπάλληλοι, ενώ δεν διανοείσαι αυτή τη στιγμή, στην κατάσταση που είναι το δημόσιο να ζητήσεις αντικατάσταση τους και πρόσληψη νέων υπαλλήλων και διαρκώς, επειδή έρχονται κατά εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες, έπρεπε παράλληλα ο Δήμος να ομαλοποιήσει τη λειτουργία του και να σταματήσουν οι κλυδωνισμοί που προήλθαν από τη συνένωση των τριών Δήμων. Έτσι πέρα από τη συρρίκνωση του προσωπικού αλλά και των οικονομικών των υπαλλήλων, που έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία όλων και την επίδοση τους, υπάρχει , παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται, ένα θέμα ανταγωνισμού και προστριβών μεταξύ των υπηρεσιών, γιατί σε σχέση με το παρελθόν όλες οι υπηρεσίες έχουν λιγότερο προσωπικό δημιουργώντας μια μιζέρια, η οποία θα διογκώνεται και θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει ομαλά ο Δήμος στην πορεία. Αυτό συμβαίνει γιατί η αυτοδιοίκηση ζητούσε αρμοδιότητες συνοδευόμενες με πόρους και αυτό που συνέβη είναι ότι σήμερα είναι φορτωμένη με αρμοδιότητες χωρίς να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που έχει. Εδώ κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή, όταν υπάρχει μία αρμοδιότητα που δεν την ασκείς, είτε είσαι αιρετός είτε είσαι υπάλληλος, να παραπεμφθείς για παράβαση καθήκοντος, που αυτό σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα ή απόλυση αν είσαι υπάλληλος, αποδεικνύοντας ότι η κατάσταση είναι φοβερά δύσκολη με πολλούς κινδύνους.

Σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα βλέπουμε, πολύ στοχευμένα, να φθίνουν σιγά-σιγά δομές, με αποτέλεσμα να δοθούν στους ιδιώτες ως η πανάκεια του προβλήματος. Αντιστοίχως φθίνει και η αυτοδιοίκηση. Μήπως τη δούμε τελικά να κατακερματίζεται και να καταλήγει τμηματικά σε ιδιώτες;

Πάγια θέση των Δημάρχων είναι να μην συρρικνωθεί και να μην ιδιωτικοποιηθεί έστω και κομμάτι της αυτοδιοίκησης. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτό. Οι αρμοδιότητες της ασκούνται αποτελεσματικά από την αυτοδιοίκηση και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μπούμε καν στη σκέψη, ούτε στη διαπραγμάτευση για παραχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις όποιες αντιδράσεις κατά καιρούς έχουν εκφραστεί από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, στο τέλος βλέπουμε να μην εισακούγονται.

Δεν εισακούγεται κανένας όχι μόνο η αυτοδιοίκηση. Όποιος συνδικαλιστικός φορέας έχει θέσει στόχο να ανατρέψει οτιδήποτε σε σχέση με τη συγκεκριμένη πολιτική έχει αποτύχει. Το ίδιο συμβαίνει και με την αυτοδιοίκηση. Η γκρίνια που εκφράζεται κατά καιρούς για μη αντίδραση των αιρετών, πληροφορώ ότι πρώτη φορά σε τακτά χρονικά διαστήματα οι δήμαρχοι βρίσκονται έξω από τη Βουλή και να είναι στα κάγκελα παλεύοντας για την αυτοδιοίκηση.

Μήπως τελικά οι αυτοδιοικητικοί θα έπρεπε, πέρα από κάποιες στρογγυλευμένες αντιδράσεις, να είναι πιο κάθετοι, πιο απαιτητικοί και πιο ακραίοι στις διεκδικήσεις τους;

Με την κατάσταση αυτή είναι γεγονός ότι οι Δήμαρχοι θεωρούν πως έχουν γίνει σάκος του μποξ, με έντεχνο τρόπο από την πλευρά της κυβέρνησης και υπάρχει πολύ μεγάλος προβληματισμός για το εάν θα συνεχίσουν ή όχι την προσπάθεια τους στην αυτοδιοίκηση.

Αυτό φάνηκε και από το ότι για πρώτη φορά, ένα τέτοιο κύμα φυγής εκδηλώθηκε με την πρόθεση να υποβληθούν μαζικές παραιτήσεις και αποχωρήσεις από την αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα, κάνοντας ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην αυτοδιοίκηση. Οι Δήμαρχοι βλέπουν, σε μεγάλο βαθμό, ως λύτρωση τους την αποχώρηση.