Αυξάνονται οι αιτήσεις απόρων για οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Πληγή που μεγαλώνει

Για τις ανάγκες του νησιού, μιλάει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου, Ευθύμης Κουκής

Απότομη αύξηση σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στον αριθμό των άπορων πολιτών οι οποίοι, μη έχοντας άλλη επιλογή, καταφεύγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Σύρου – Ερμούπολης για οικονομική ενίσχυση, ύψους 100-200 ευρώ ετησίίως.

Το γεγονός ότι καταγράφεται μεγάλη ζήτηση για τη χορήγηση ενός ποσού, που σε άλλες εποχές θα χαρακτηριζόταν ακόμη και ευτελές, αντικατοπτρίζει τη δραματική κατάσταση στην οποία η σφοδρή οικονομική κρίση έχει καταδικάσει σήμερα αρκετές οικογένειες, που δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωσή τους.

Επιχορήγηση ύψους 100-200 ευρώ ετησίως

Οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις, που ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πολίτη που υποβάλλει σχετική αίτηση, διανέμονται μέσω της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου. Κατόπιν εισηγήσεώς της στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, το θέμα της πίστωσης για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών παραπέμπεται στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο λαμβάνει απόφαση για το τελικό ποσό.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα την αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου, καθώς το υπάρχον κονδύλι που είχε προβλεφθεί για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άπορους δημότες, δεν επαρκούσε για όλες τις περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, εκκρεμούσε μία τελευταία πληρωμή από τον περασμένο Αύγουστο και μία ακόμη, κατόπιν αιτήσεως που υποβλήθηκε πριν από ένα μήνα.

Μετά από παρέμβαση του δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα, αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου σε θέματα κοινωνικής μέριμνας Δημήτρη Ρούσσου, το κονδύλι της επιτροπής ενισχύθηκε πολύ περισσότερο από το ζητηθέν ποσό, προκειμένου να μην υπάρξει καμία ανοιχτή τρύπα.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης μία φορά το χρόνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό δίνεται μία φορά το χρόνο και οι δημότες που το έχουν ήδη λάβει και επιθυμούν να τους χορηγηθεί ξανά, καλούνται να υποβάλουν εκ νέου τα χαρτιά τους το επόμενο ακριβώς έτος, προκειμένου να εξεταστεί από την Επιτροπή το αν πληρούν ακόμα τις ίδιες προϋποθέσεις.

Τα ποσά κυμαίνονται κυρίως στα 150-200 ευρώ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πολιτών διαφέρουν λόγω της επιτακτικής ανάγκης τους για μεγαλύτερη βοήθεια. “Όταν έρχεται κάποιος που εκτός από ανεργία, έχει και επιβαρυμένη οικογενειακή κατάσταση ή προβλήματα υγείας, δεν μπορούμε να μην του δώσουμε κάτι παραπάνω” αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου Ευθύμης Κουκής, δηλώνοντας ότι όλα τα μέλη της αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά με ιδιαίτερη ευαισθησία.

15 άποροι πολίτες ζητούν τη βοήθεια του δήμου

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν οικονομική ενίσχυση έχει σκαμπανεβάσματα, ανάλογα τη χρονική περίοδο που διανύουμε. Παρόλα αυτά δε λείπουν και οι φορές που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το βαθμό της ένδειας, η οποία μαστίζει πλέον μεγάλο μέρος του κόσμου. Όπως τονίζει “από την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής μέχρι και σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση 15 άποροι”, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι “το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων συγκεντρώθηκε εντός ενός εικοσαημέρου”.

Επιπλέον καθιστά γνωστό ότι οι άποροι που απευθύνθηκαν πρόσφατα στο δήμο και περιλαμβάνονται στα άτομα αυτά θα λάβουν την ανάλογη οικονομική ενίσχυση εντός του προσεχούς διαστήματος, ενώ όσοι θα υποβάλουν από δω και πέρα τις αιτήσεις τους προορίζονται για το νέο οικονομικό έτος, εκτός κι αν προκύψουν επείγουσες περιπτώσεις.

Επιδείνωση της κατάστασης λόγω της κρίσης

Ερωτηθείς για το αν παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης με την πάροδο του χρόνου, ο κ. Κουκής επισημαίνει ότι περίπου τα ίδια άτομα υποβάλλουν κάθε χρόνο αίτηση, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται και νέες περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης συνδρομής. “Ο καθένας που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες είναι εξαθλιωμένος” υπογραμμίζει, εξηγώντας όμως ότι “δεν είναι ντροπή να ζητήσεις βοήθεια. Εύχομαι ο Θεός να τα βάλει σε τέτοια τάξη ώστε να μη βρίσκονται συνεχώς κι άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες”. Ωστόσο εκτιμά ότι λόγω της γενικότερης δυσπραγίας που πλήττει τον τόπο μας, ενδεχομένως να υπάρξει έξαρση του φαινομένου μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ανεπαρκές το προβλεπόμενο ποσό

Αναφερόμενος στο ύψος της επιχορήγησης, ο κ. Κουκής αποδέχεται το γεγονός ότι το ποσό που λαμβάνουν σήμερα οι άποροι του νησιού είναι αρκετά μικρό και δεν είναι ικανό να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του. Από την άλλη όμως, υπογραμμίζει ότι οι πόροι της Επιτροπής είναι ιδιαιτέρως περιορισμένοι και θα πρέπει να διανέμονται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παραγκωνίζεται κανένας δημότης που θα απευθυνθεί σε αυτή.

Παράλληλα, εξηγεί ότι η Επιτροπή εξετάζει λεπτομερώς όλες τις αιτήσεις που θα λάβει στα χέρια της προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα άτομα αυτά πληρούν τις προδιαγραφές για οικονομική ενίσχυση. “Κατά καιρούς, έχουμε απορρίψει κάποιους δημότες οι οποίοι δεν έπρεπε να έχουν υποβάλει αίτηση” δηλώνει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ζητήσει κάποιος βοήθεια από το δήμο είναι η φορολογική του δήλωση να μην υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ. Όπως σημειώνει, υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που ζητούν ενίσχυση, παρόλο που το εισόδημά τους ξεπερνά το καθορισμένο όριο. “Παρ' όλη την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τα μέλη μας, μοιραία απορρίπτονται οι αιτήσεις αυτές”, υπογραμμίζει.

“Δεν παρακάμπτουμε το νόμο”

Προσθέτει μάλιστα ότι αν και κάποιες φορές, η πίεση που δέχονται τόσο ο ίδιος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη είναι μεγάλη από κάποια άτομα που ζητούν διακαώς τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το δήμο, οι ίδιοι δεν μπορούν να παρακάμψουν το νόμο. “Αν δώσουμε σε κάποιον φέτος, μπορεί να πάρει θάρρος και να το επαναλάβει και του χρόνου. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα”, εξηγεί.

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η Επιτροπή προσπαθεί όσο μπορεί να επιτελεί διακριτικά το έργο της, χωρίς να διατυμπανίζει τη βοήθεια που προσφέρει στο κοινωνικό όφελος. Το μόνο “αγκάθι” που εντοπίζει ο ίδιος στη διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης μέχρι τη χορήγηση του προβλεπόμενου ποσού. “Ίσως θα πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος, για να παίρνει τα χρήματα γρηγορότερα. Γιατί κάποιος που έχει ανάγκη έστω και 10 ευρώ, δεν μπορεί να περιμένει”, υπογραμμίζει.

Ετικέτες: