Η δημοτική παράταξη "Σύρα με λογισμό και μ' όνειρο" για το επίδομα των 176 ευρώ

Οι προσπάθειες ενάντια στην παραγραφή

Τις θέσεις, τις ενέργειες, αλλά και τις προτάσεις για το επίδομα 176 ευρώ που διεκδικούν οι εργαζόμενοι του Δήμου, καταθέτει η δημοτική παράταξη “Σύρα με λογισμό και μ’ όνειρο», μέλος της οποίας είναι και ο Ανδρέας Τζίνης, ο οποίος συμμετείχε στην 3μελή επιτροπή που είχε συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Η παράταξη καταγράφει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το Νοέμβριο του 2012 έως και σήμερα, σημειώνοντας τα λάθη, τις παραλείψεις, αλλά και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν τον χρόνο αυτό, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο και την καταβολή του επιδόματος ένα βήμα πριν από την παραγραφή.

Από το Φεβρουάριο του 2013 έως και σήμερα

Όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη, η ελπίδα να λάβουν οι 250 περίπου εργαζόμενοι του Δήμου το επίδομα των 176 ευρώ για τα έτη 2010-2011, παρέμενε “ζωντανή” χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε το μέλος της, δημοτικός σύμβουλος, Ανδρέας Τζίνης, ο οποίος συμμετείχε και στην 3μελή Επιτροπή που είχε συσταθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Η παράταξη “Σύρα με λογισμό και μ’ όνειρο» κάνει μία ιστορική αναδρομή από το Νοέμβριο του 2012 έως και στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το Νοέμβριο του 2012 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τίθεται το θέμα του επιδόματος, ο Δήμαρχος εισηγείται θετικά για την καταβολή του επιδόματος, μία εισήγηση όμως που διαδέχεται τον αρνητισμό του Αντιδημάρχου Οικονομικών, ο οποίος θεωρεί ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα. “Ένα από τα θέματα είναι το αίτημα (από Νοεμβ. 2012) των εργαζομένων Δήμου να λάβουν το επίδομα. Ο κ. Δήμαρχος –με την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας Δήμου μας ότι, αφού υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων περί της καταβολής του επιδόματος, μπορεί να δοθεί με συμφωνία εξωδικαστική Δήμου-εργαζομένων- εισηγείται θετικά αλλά και «χλιαρά»… Ο κ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών εισηγείται αρνητικά με το επιχείρημα ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα… Ο αναπληρών τον απόντα κ. Γ. Πάπιτση αρνητικά κι αυτός με το επιχείρημα ότι «Θα το ζητούν, αν δοθεί, κι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ, όπου έχουμε πει, ως Δ.Σ, όχι».. (Για την ιστορία, οι κ. κ. Κ. Απέργης, Γ. Δεναξάς είχαν αποχωρήσει). Ο Δημοτικός μας Σύμβουλος αντιδρά έντονα και με διάφορα επιχειρήματα ανατρέπει την προοιωνιζομένη, μάλλον αρνητική, απόφαση του Συμβουλίου για την καταβολή -το συνολικό ποσόν της οποίας θα μοιραζόταν λ.χ. σε 3-4 έτη στο μέλλον και συμφωνεί, για ν’ ανοίξει η δυνατότητα καταβολής του και προτείνει να συσταθεί Επιτροπή, για να εισηγηθεί στο μέλλον συγκεκριμένα και το Συμβούλιο ν’ αποφασίσει και ότι ο ίδιος διατίθεται να είναι ένα μέλος της. Ο κ. Δήμαρχος το αποδέχεται και συστήνεται 3μελής Επιτροπή από τον κ. Αντιδήμαρχο Οικονομικών, την κ. Διευθύντρια Οικονομικών Δήμου και το Σύμβουλό μας. Συμπεράσμα: Αν τότε υπήρχε έτοιμη εισήγηση από την Οικονομική Υπηρεσία, θα είχε αποφασισθεί ίσως η αποδοχή –αυτό όμως είναι υποθετικό. Ήλθε, χωρίς εισήγηση, το θέμα, γιατί μάλλον θα καταψηφιζόταν από Δημοτική Αρχή και μείζονα μειοψηφία –ή θα απορριπτόταν ελλείψει επαρκούς αριθμού θετικών ψήφων Συμβούλων. Η ουσία ήταν ότι, χάρη στη στάση μας, γεννήθηκε η ελπίδα καταβολής του”.

Μετά από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση ακολούθησε μία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία ο κ. Τζίνης ως μέλος της 3μελής Επιτροπής αναμένει από την Οικονομική Υπηρεσία να φτιάξει τους καταλόγους για το τι δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος και τα χρήματα υπάρχουν, ώστε να συνεδριάσει η Επιτροπή και ν’ αποφασίσει αν θα πει «ναι» ή «όχι» για το επίδομα προς το συμβούλιο. Οι κατάλογοι τελικώς γράφονται ή καλύτερα δημιουργούνται από εργαζόμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί.

Ακολουθεί σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου, κατά την οποία συμμετέχουν η 3μελής Επιτροπή, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Δήμου, καθώς και οι δικηγόροι τους.

Ενώ στην αρχή η εκπρόσωπος Οικονομικής Υπηρεσίας ήταν αρνητική, η Επιτροπή μετά από την επίμονη στάση του κ. Τζίνη, όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη, αποφασίζει κατ’ αρχήν ομοφώνως θετικά για την καταβολή του επιδόματος και συμφωνείται να ελέγξει η Οικονομική Υπηρεσία την ορθότητα των καταλόγων, να τους επικυρώσει, να συνεδριάσει έτσι –τυπικά επί της ουσίας- κατόπιν η Επιτροπή και ν’ αποφασίσει (ομόφωνα) να φέρει, με θετική εισήγηση, το θέμα στο συμβούλιο.

Όμως, σύμφωνα με την δημοτική παράταξη, η Οικονομική Υπηρεσία και πάλι καθυστερεί να υλοποιήσει τ’ ανωτέρω και μάλιστα σ’ επισκέψεις και «ενοχλήσεις προς αυτήν απ’ το σύμβουλο κ. Τζίνη ταλαντευόταν ή άλλαζε θέση. “Άλλοτε ότι θα δοθεί η α΄ δόση το 2014, άλλοτε ότι υπάρχει άλλη δικαστική Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετη απόφαση πρόσφατη, και γι’ αυτήν της είπαν (Σύμβουλός μας, κ. Αντιδήμαρχος) να προχωρήσει. Στην τελευταία επίσκεψη του Συμβούλου μας η Οικονομική Υπηρεσία (αρχές Οκτωβρίου 2013) απαντά ότι θα μπει στο επόμενο Συμβούλιο, το θέμα προχωρεί. Σύμφωνα μ’ αυτήν υπάρχουν πλέον 2, αντίθετες, νομικές απόψεις. Η πρώτη ότι οι εργαζόμενοι -λόγω των πολλών, πλέον, αντιφατικών αποφάσεων Αρείου Πάγου- δε δικαιούνται πλέον το επίδομα. Η δεύτερη ότι το δικαιούνται, πλέον, ένα μέρος του επιδόματος. Αν, πάντως, η Οικονομική Υπηρεσία είχε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της γρήγορα, μετά τη Σύσκεψη θέρους, οι εργαζόμενοι θα είχαν λάβει μάλλον, έστω, την α΄ δόση/έτους 2013 –σύμφωνα και με την α΄ έστω, άποψη, ως άνω.

Είναι απλό: Γιατί η Οικονομική Υπηρεσία καθυστερούσε, ταλαντευόταν, αναδιπλωνόταν; Δεν είχε το προσωπικό προς διεκπεραίωση ή είχε εντολή να καθυστερεί;

Ο Σύμβουλός μας πολλές φορές ενημέρωσε εργαζομένους ατομικώς, διότι τον ερωτούσαν. Επίσης τους ενημέρωσε -για όλα τ’ανωτέρω- στη Συνέλευσή τους στο Δημαρχείο (1-11-2013) και υποσχέθηκε να ζητήσει, αν δεν είναι εντός Ημερησίας Διατάξεως, το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8/11/2013, εγγράφως να συζητηθεί ως επείγον (: εκτός Ημερησίας) σ’ αυτό.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται

Οι προσπάθειες της δημοτική παράταξης συνεχίζονται και στις 4 Νοεμβρίου καταθέτει έγγραφο στο γραφείο κ. Δημάρχου, ώστε εκείνος ν’ απευθύνει ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου και βάσει της γνωμοδότησής της, να τεθεί το θέμα σ’ αυτό στο δημοτικό συμβούλιο της 8/11. Δύο ημέρες μετά κατατίθεται νέο έγγραφο με τις εξής προτάσεις:

“Επειδή οι εργαζόμενοι –δια του δικηγόρου τους- θεωρούν ότι δικαιούνται, ακόμα, μέρους του επιδόματος και χρειάζεται, έστω και απορριπτική για την καταβολή του, Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν, στη συνέχεια, να το διεκδικήσουν, ως «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο», έως τις 8-11-2013, τα εξής επείγοντα:

α΄. Ο κ. Δήμαρχος ν’ απευθύνει, τελικώς, ερώτημα προς Νομική Υπηρεσία Δήμου

β΄. Μ’ αρνητική –αν τέτοια είναι-, για την καταβολή του επιδόματος, γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, να τεθεί το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση ότι δεν μπορεί ο Δήμος να το καταβάλει –απορριπτική, και, ας προηγηθεί, όσο έχει πλέον νόημα (…), και Συνεδρία της 3μελούς Επιτροπής με την ίδια απορριπτική απόφαση, γιατί, εξάλλου, αν περάσει το 2013, χωρίς τέτοια απόφαση, χάνεται οριστικά η δυνατότητα (παραγραφή).

Στο δημοτικό συμβούλιο (της 8-11-2013), χάρη και στη δική μας επιμονή αλλά και των εργαζομένων Δήμου, τέθηκε τελικώς το θέμα εκτός Ημερησίας Διατάξεως και αποφασίστηκε αυτό που ακριβώς προτείναμε, το οποίο ήταν ίδιο μ’ ό,τι πρότειναν οι εργαζόμενοι, δηλαδή μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου –έστω κι αρνητική- (:μόνο τέτοια μπορεί να ήταν βάσει της πρόσφατης διαφορετικής Απόφασης, η οποία έγινε γνωστή σ’ όλους μόλις πριν λίγες ημέρες, Αρείου Πάγου), ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν μέρος επιδόματος και να μην παραγραφεί, όπως πρότειναν. Το κρίσιμο ήταν να προϋπήρχε στο Συμβούλιο 8-11-2013 γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να δύναται αυτό να αποφασιστεί. Κι αυτή πλέον –χάρη στην ανωτέρω, κυρίως, δική μας στάση- υπήρξε”, αναφέρει η δημοτική παράταξη “Σύρα με λογισμό και μ’ όνειρο”.

Ετικέτες: