Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το κληροδότημα “Άννης Κουτσοδόντη” στην Ερμούπολη

Λίγο πριν την κατάρρευση

Κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων

Με κατάρρευση κινδυνεύει το Κληροδότημα “Άννης Κουτσοδόντη” επί της Πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη, καθώς τα σημάδια της φθοράς του χρόνου είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσοψη του κτηρίου έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, με αποτέλεσμα η αλλοτινή απροσπέλαστη λάμψη του να ανήκει πλέον στο παρελθόν. Καθίσταται μάλιστα γνωστό ότι μέρος του κτηρίου κατέρρευσε το μεσημέρι της Τετάρτης επί της οδού Ανδρέα Συγγρού, η οποία είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη από τους πολίτες οι οποίοι επιλέγουν τα δρομάκια του κέντρου, προκειμένου να φτάσουν συντομότερα στον προορισμό τους.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό για το αν θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί η εκτέλεση όλων των απαιτούμενων οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης του κτηρίου πριν κάνουν την εμφάνισή τους σοβαρότερα προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην πρόκληση ατυχήματος. Πέρα από την προσβασιμότητα των δημοτών, στο συγκεκριμένο δρόμο λειτουργούν επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το κληροδότημα.

“Θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί”

Την ανησυχία της εκφράζει στην “Κοινή Γνώμη” επιχειρηματίας της περιοχής, η οποία εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο δρόμο για να κλείσει το κατάστημά της. “Θα μπορούσα να είχα σκοτωθεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα κομμάτια του τοίχου έφτασαν μέχρι την πόρτα της. Επιπλέον εξηγεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το κτήριο εμφάνισε προβλήματα στατικότητας, καθώς πριν από τρία χρόνια είχε αποκολληθεί το επάνω μέρος ενός παραθύρου το οποίο προσγειώθηκε με δύναμη στο έδαφος. Προσθέτει μάλιστα ότι η αδιαφορία των υπευθύνων την οδήγησε στην υποβολή σχετικής καταγγελίας στον Εισαγγελέα, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Δεν παραλείπει βέβαια να τονίσει ότι αυτή τη φορά υπήρξε μία μεγαλύτερη κινητοποίηση των αρχών, οι οποίες την επόμενη ημέρα έσπευσαν στο σημείο για να εντοπίσουν τη φύση του προβλήματος.

Εκτός από την Πολεοδομία του δήμου, η οποία επιλαμβάνεται του θέματος μετά από καταγγελία κάποιου δημότη ή όταν υποπέσει στην αντίληψή της πρόβλημα σε ένα από τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια της Ερμούπολης, στην περιοχή βρέθηκε και η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Αδαμαντία Συμεοπούλου.

Σημειώνεται ότι αρμόδια για τη συντήρηση και επισκευή του κτηρίου είναι η Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος, πρόεδρος της οποίας είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος.

“Αναμένουμε την παρέμβαση των αρμοδίων”

Παρά το ενδιαφέρον των αρμοδίων, οι οποίοι έκλεισαν προληπτικά το δρόμο και δεσμεύτηκαν για την άμεση επίλυση του προβλήματος, η επιχειρηματίας εκφράζει το φόβο της μήπως η ιστορία επαναληφθεί, χωρίς να έχει γίνει κάποια ουσιαστική βελτιωτική κίνηση. Επιπλέον, εκτιμά ότι οι κορδέλες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί για τη συγκράτηση σημείων του κτηρίου τα οποία αυτή τη στιγμή κρίνονται ετοιμόρροπα, θα υποχωρήσουν με την πρώτη επιδείνωση του καιρού. Συνεπώς, υποστηρίζει ότι πέρα από μία προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα. Καταλήγοντας, τονίζει πως σε περίπτωση που το πρόβλημα παραμείνει άλυτο, η ίδια θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να κινηθεί ακόμα και δικαστικά προκειμένου να βρεθεί μία άκρη και κυρίως για να εξασφαλίσει την ασφάλεια τόσο τη δική της, όσο και των πολιτών που διασχίζουν το δρόμο.

Γ. Πουσσαίος: “Στοχεύουμε στην αποκατάσταση του κτηρίου”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Πουσσαίος σημειώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο του κληροδοτήματος, όπου προεδρεύει αναμένει την απαραίτητη αυτοψία από την Πολεοδομία του δήμου για να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες. Μέχρι τότε, ο δρόμος θα απαγορεύεται η διέλευση των πεζών από το σημείο αυτό, για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο εκτιμά ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται και πως οι εργασίες για την αποκατάστασή του, κατά πάσα πιθανότητα, θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προσθέτει ακόμα πως ο ίδιος είναι γνώστης των φθορών που είχαν σημειωθεί στο κτήριο και τα προηγούμενα χρόνια, εξηγώντας πως ο λόγος που δεν είχε γίνει κάποια παρέμβαση ήταν η προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση του κληροδοτήματος. Παράλληλα σημειώνει, ότι σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, η Διαχειριστική Επιτροπή προσπαθεί να επισκευάσει και να αποκαταστήσει το κτήριο, προκειμένου να αξιοποιηθεί και να μισθωθεί μελλοντικά.

Περισσότερα από 1000 τα εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Ερμούπολη

Αναφορικά με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Ερμούπολης, τα οποία κρύβουν κινδύνους ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Νίκος Αλμπανόπουλος καθιστά γνωστό ότι αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 1000. Παράλληλα εξηγεί ότι η Τεχνική Υπηρεσία πραγματοποιεί παρεμβάσεις στα κτήρια αυτά, από τη στιγμή που γίνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και χαρακτηριστούν επικίνδυνα. Υπογραμμίζεται ότι για τις επισκευές αυτές ο προϋπολογισμός δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσό δεν επαρκεί για την αποκατάσταση του συνόλου των κτηρίων. Μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες, η Υπηρεσία αναζητά τους ιδιοκτήτες των κτηρίων προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος. Σε πολλές όμως περιπτώσεις η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς ένα κτήριο μπορεί να ανήκει σε πλήθος κληρονόμων. Καταλήγοντας, εξηγεί ότι οι επισκευές δε διαρκούν παραπάνω από 60 ημέρες.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε ομόφωνα την απευθείας ανάθεση και διάθεση πίστωσης 3.993,30 ευρώ σε εργολάβο για το έργο: “Άρση επικινδυνότητας Ερμού- Κοτσοβίλη”. Σύμφωνα με τον κ. Αλμπανόπουλο επρόκειτο για μία επείγουσα διαδικασία, καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο βρίσκεται επίσης στο κέντρο της Ερμούπολης είχε φουσκώσει, με κίνδυνο να καταρρεύσει ένας ολόκληρος όροφος. Συνεπώς, ο δήμος προέβη στην απευθείας ανάθεση του έργου για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.