Ερωτηματικά

Ανάθεση έργου που αφήνει εκτεθειμένο τον Δήμο

Σε ένα σύστημα που καταρρέει, με πολιτικές συμπεριφορές που ευτελίζουν το νόημα της χρηστής διοίκησης από όλους αυτούς που εξελέγησαν να υπηρετήσουν το γενικό καλό και το συμφέρον του τόπου, με αυξανόμενο το ποσοστό απαξίωσης εκ μέρους των πολιτών προς τους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους, αποτελούν στοιχεία που λίγο φαίνεται να ενδιαφέρουν και να απασχολούν τους αιρετούς αυτού του τόπου, οι οποίοι συνεχίζουν να διοικούν με λογικές και τακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν σε αυτή την παρακμή.

Παρά τις μεγαλοστομίες των διοικούντων για διαφανείς διαδικασίες και ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, έρχονται οι πράξεις, οι συμφωνίες και αποφάσεις τους που αποτελούν την περί του αντιθέτου επιβεβαίωση.

Στον πολιτικό μικρόκοσμο των Δήμων, όπως και του δικού μας, τείνουν να αποτελούν βασικό κριτήριο αποφάσεων οι εξυπηρετήσεις των ημετέρων, των προθύμων και των εκλεκτών, καθώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες χρηματοδοτήσεων και αναθέσεων προς τα «δικά τους παιδιά», με τα χρήματα των δημοτών.

Έγγραφα που δεν πείθουν

Σε επιχείρηση της Σύρου, η οποία μειοδότησε στην αντίστοιχη προκήρυξη του Δήμου, ανατέθηκε η έκδοση των ημερολογίων του 2014, με σημαντικές όμως παραβλέψεις, που προκαλούν απορίες ως προς τη σκοπιμότητα τους, καθώς δεν δικαιολογούνται από την πολύχρονη, υποτίθεται, εμπειρία των αρμοδίων αιρετών.

Η παραγωγή του εν λόγω έργου που αφορούσε στην έκδοση των ημερολογίων, στα σχετικά έγγραφα της Δημοτικής αρχής, της απόφασης (30057), της απόφασης ανάθεσης (30213) αλλά και του ιδιωτικού συμφωνητικού που υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου και εκπροσώπου της επιχείρησης (30539), τα οποία υπογράφει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Δ. Ρούσσος, δεν αναγράφεται πουθενά η ποσότητα των αντιτύπων, παρά του ότι όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην έκδοση αναγράφονται αναλυτικά.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος όταν ερωτήθηκε σχετικά εμφανίστηκε να μην το γνωρίζει, αν και τα έγγραφα φέρουν την υπογραφή του και κατόπιν επικοινωνίας του με τον αρμόδιο υπάλληλο του γραφείου προμηθειών του Δήμου ενημερώθηκε πως ο αριθμός των αντιτύπων που θα παραλάβει ο Δήμος προκύπτει από την προσφορά της προκήρυξης και αρμόδιο είναι το γραφείο προμηθειών του Δήμου.

Το αιτιολογικό ότι από αβλεψία δεν έγινε η συγκεκριμένη αναφορά, δεν είναι δυνατόν να γίνει πιστευτό, καθώς η παράλειψη δεν ήταν σε ένα έγγραφο, αλλά και στα τρία έγγραφα και κυρίως στο ιδιωτικό συμφωνητικό όπου οφειλόταν να αναφέρεται ως βασική προϋπόθεση.

Να σημειωθεί δε πως αυτό που θα νομιμοποιούσε την παράλειψη αναφοράς των αντιτύπων θα ήταν η επισύναψη, στα άνωθεν αναφερόμενα έγγραφα, τουλάχιστον της προκήρυξης, που όμως ούτε αυτό έγινε.

Ο επιβλέπων την έκδοση, επίτιμος πρ. Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμουπόλεως, Α. Μαρκουλής, ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με την υπογραφή των αποφάσεων αυτών, χαρακτήρισε το γεγονός ντροπή των αρμοδίων.

Περιθώρια αμφιβολιών αφήνουν τέτοιου είδους κενά, ακόμα και στο εάν και με πόση χαλαρότητα θα τηρηθούν οι προδιαγραφές παρακολούθησης των εργασιών.

Σε μία κλειστή κοινωνία που τα περισσότερα πρόσωπα είναι λίγο έως πολύ γνωστά είναι απορίας άξιο το πώς προτιμώνται επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους ή δημοσίους υπαλλήλους που επισήμως δεν εμφανίζονται πουθενά ως απασχολούμενοι, αλλά με περίσσιο θράσος πλέκεται το εγκώμιο της εργασιακής τους απόδοσης σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της ιδιοκτήτριας της εταιρείας!

Νομιμότητα εξ ανάγκης

Κατόπιν αυτής της δημοσιοποίησης του θέματος, είναι σίγουρο πως η αρμόδια επιτροπή του Δήμου θα λειτουργήσει νομίμως και θα απαιτήσει να παραλάβει τον αριθμό των αντιτύπων που συμφωνήθηκαν στην μειοδοσία της προκήρυξης, ανεξαρτήτως που θα τυπωθούν αυτά.

Εάν όμως το θέμα είχε αποσιωπηθεί κανείς δεν εγγυάται πως το ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο της προσφοράς, που δεν άφηνε περιθώρια κέρδους δεν θα οδηγούσε στην παράδοση λιγότερων αντιτύπων και με το πρόσχημα της ανατύπωσης έως τον αριθμό των απαιτούμενων, θα μπορούσε να απαιτηθεί επιπλέον αμοιβή, γεγονός που θα μπορούσε να περάσει έως και απαρατήρητο, καθώς εκ μέρους του Δήμου έχει προϋπολογισθεί συνολικά ποσό διπλάσιο, οπότε θα κινούταν στα όρια της νομιμότητας.