Ψήφισμα υπέρ της προάσπισης της ΔΕΥΑΣ και έγκριση του προϋπολογισμού του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για το 2014

Θετική ψήφος με πλήθος παρατηρήσεων

Διατυπώνοντας πολλές επισημάνσεις, οι αιρετοί του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προχώρησαν στην έκδοση – προληπτικά - ψηφίσματος υπέρ της διατήρησης της ΔΕΥΑΣ, καθώς και στη στήριξη της εισήγησης του προϋπολογισμού για το 2014 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Πρόκειται για δύο θέματα που συμπεριελήφθησαν εντός της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αλλά και να υπάρξει απόφαση για το τί μέλλει γενέσθαι με το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στο “Νησάκι” και την πλήρη τήρηση του κώδικα ISPS.

“ΔΕΥΑΣ - Δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό”

Ως προς το ζήτημα της ΔΕΥΑΣ, ο κ. Δεκαβάλλας, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως, “η περαιτέρω κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και λοιπών υπηρεσιών των δήμων οδηγεί στο στραγγαλισμό και τον αφανισμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης”, προσθέτοντας ότι η εν λόγω δημοτική επιχείρηση είναι “αυτοδιοικούμενη, δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν τον επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ”. Τα λειτουργικά έξοδά της και τα έξοδα για τα έργα υποδομής, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, καλύπτονται από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες και ως εκ τούτου, απαιτείται η ενεργοποίηση όλων ώστε να μην απειληθεί η ύπαρξή της.

Παράλληλα, ο κ. Δεκαβάλλας σημείωσε ότι “εδώ και 35 χρόνια συνολικά οι ΔΕΥΑ λειτουργούν με επιτυχία, κυρίως στο νησιωτικό χώρο που η έλλειψη υδάτινων πόρων οδήγησε στην κατασκευή μονάδων εργοστασίων αφαλάτωσης, λιμνοδεξαμενών κλπ” ενώ υπογράμμισε την αποτελεσματική δουλειά που παράγουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΣ, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά και στη δημιουργία και λειτουργία αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών.

Ο κ. Δεκαβάλλας, ζήτησε τη θετική ψήφο των μελών του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως “το έργο που προσφέρουν οι ΔΕΥΑ είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο για τις τοπικές κοινωνίες μας”. Υπενθυμίζεται, ότι πριν την έκδοση του ψηφίσματος, είχε προηγηθεί η παρέμβαση της ΚΕΔΕ προς την κυβέρνηση, ωστόσο ο δήμαρχος θεώρησε πως πρέπει να υπάρξει διαμαρτυρία, όπως δήλωσε - και από την πλευρά του δημοτικού συμβουλίου.

Έθιξαν αδυναμίες

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους ως προς τον τρόπο που θα δείξουν την αντίθεσή τους στο φημολογούμενο σενάριο. Ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης”, Γιώργος Πάπιτσης, ψήφισε “παρών”, λέγοντας πως “πρέπει να απεμπολήσει η ΔΕΥΑΣ τα βάρη που έχει φορτωθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και να γίνει υπηρεσία στο δήμο, ώστε να έχει ο δημότης της Σύρου νερό σε λογική τιμή και με ποιότητα”, υποστηρίζοντας ακόμη, ότι δεν αρκεί η έκδοση ενός ψηφίσματος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της “Ενωμένης Σύρας”, Κώστας Απέργης, ανάμεσα σε όσα έθιξε, τόνισε ιδιαίτερα ότι θετικό γεγονός στην πορεία της δημοτικής Αρχής είναι ότι κατοχύρωσε τις χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των αφαλατώσεων αφού το νερό στο νησί είναι βιομηχανικό προϊόν. Όσον αφορά στα κακώς κείμενα των τελευταίων ετών ωστόσο, ο κ. Απέργης, αναφέρθηκε στον “υπερδανεισμό” της ΔΕΥΑΣ και σε έργα που εκτελέστηκαν εν μέρει ή δεν εκτελέστηκαν καθώς και στα ανείσπρακτα της δημοτικής επιχείρησης, “τα οποία αφήνονται ανεξέλεγκτα” ενώ τέλος εστίασε και στα προβλήματα που παρατηρούνται “κάθε καλοκαίρι στον βιολογικό του Κινίου”. Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Σύρα με λογισμό και όνειρο”, Ανδρέας Τζίνης, στήριξε το ψήφισμα, υπογραμμίζοντας όμως, πως δεν πρέπει επ΄ ουδενί να ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση του νερού αφού “θα μείνει ο κόσμος χωρίς το δημόσιο αγαθό”. Επεσήμανε ταυτόχρονα, ότι ως παράταξη, “είμαστε υπέρ να παραμείνει η δημοτική η επιχείρηση” αφού είναι προς όφελος του δημότη.

Εν κατακλείδι, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΥΑΣ, Αντώνης Βεκρής, αιτήθηκε την έγκριση του ψηφίσματος, προκειμένου να προασπιστούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι παροχές προς τους δημότες.

Ναι μεν... αλλά...

Ζήτημα στο οποίο επικέντρωσαν την κριτική τους οι περισσότεροι εκ των δημοτικών συμβούλων αποτελεί η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στην περιοχή “Νησάκι”, αφού στους προϋπολογισμούς του Λιμενικού Ταμείου και τα προηγούμενα έτη, έχουν υπολογισθεί έσοδα, τα οποία δεν έρχονται στα ταμεία του, αφού ο χώρος στάθμευσης είναι ελεύθερος.

Το ανωτέρω ζήτημα έθεσε επί τάπητος ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Βρούτσης και η δημοτική σύμβουλος, Αγγελική Πρίντεζη που ζήτησε να λειτουργήσουν πρωτίστως τα περιφερειακά parking ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Πάπιτσης, υπενθύμισε τη θέση του όσον αφορά στον υπεύθυνο ασφάλειας λιμένα, για τον οποίο υποστηρίζει, πως πρέπει να ζει στη Σύρο για να έχει σαφή εικόνα του λιμανιού.

Ο κ. Πάπιτσης δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, ενώ από την πλευρά της η Αγγελική Πρίντεζη, παραχώρησε τη θετική ψήφο της, διαφοροποιούμενη αποκλειστικά ως προς τις ανωτέρω παρατηρήσεις και τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι προχωρά μία σειρά από μελέτες, απαραίτητες για την πραγματοποίηση έργων ζωτικής σημασίας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τις μελέτες λιμενικών έργων στα χωριά Αζόλιμνος, Κίνι και Φοίνικα ενώ σημείωσε ότι το έργο του προσήνεμου μόλου χαρακτηρίζεται από επιτυχία. Εξήρε δε, τη λειτουργία και του επιβατικού σταθμού στο λιμάνι.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε, ότι ο δήμαρχος, δήλωσε πως από τη νέα χρονιά πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, αφού το Λιμενικό Ταμείο είναι έτοιμο για την εφαρμογή του, ενημερώνοντας το σώμα επιπλέον, πως στο ζήτημα του χώρου στάθμευσης της Αζολίμνου, αναζητείται λύση και μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα, θα αιτηθεί ο δήμος την παράταση της σύμβασης για τη χρήση του οικοπέδου από την ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ.

“Κοντόφθαλμη κι εσφαλμένη πολιτική”

Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη, μιλώντας για το θέμα, άσκησε κριτική στην πολιτική που εφαρμόζεται από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “Δεν είναι αυτή που έπρεπε να είναι” αλλά είναι “κοντόφθαλμη κι εσφαλμένη”. Αναπτύσσοντας τη θέση της, υποστήριξε ότι υπάρχει ένας αυξημένος κωδικός που σχετίζεται με μελέτες για έργα “που θα γίνουν”, σε αόριστο χρονικό διάστημα, εξηγώντας παράλληλα, ότι το ζητούμενο είναι οι μελέτες να μη μείνουν στο συρτάρι. Τάχθηκε μάλιστα, αντίθετη στο ποσόν των 200 χιλιάδων ευρώ που προϋπολογίζεται για τη φύλαξη του λιμένα, με δεδομένο πως δεν εφαρμόζεται μία σειρά από υποχρεωτικές παραμέτρους, που επιβάλλει ο κώδικας ασφάλειας ISPS ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή της σχετικά με τα έσοδα από την κρουαζιέρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, επεσήμανε ο Κώστας Απέργης πως οι μελέτες για το λιμάνι, λόγω αντιδράσεων που καταγράφηκαν στη διαβούλευση, δεν πρέπει να μείνουν στον αέρα, αλλά μετουσιωθούν σε έργα.

Εν κατακλείδι, απαντώντας στην κ. Καζαντζάκη, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, εξήγησε ότι για να γίνουν τα έργα απαιτείται εγρήγορση και συστηματική προώθηση των απαραίτητων μελετών ώστε να κατοχυρωθούν οι χρηματοδοτήσεις.