Αλλάζει το πρόσωπο του προσήνεμου μώλου του λιμένα Σύρου

Αέρας ανανέωσης

Ένα βήμα πριν την αποπεράτωση βρίσκεται το έργο “Ενίσχυση Θωράκισης Προσήνεμου Μώλου Λιμένα Σύρου” το οποίο είχε ενταχθεί με απόφαση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου”.

Τα αποτελέσματα των εργασιών κρίνονται θεαματικά, δεδομένου ότι μετά και από τη φωταγώγηση της συνολικής έκτασης του μώλου, η παραλιακή ζώνη έχει αποκτήσει μία τελείως διαφορετική εικόνα, δημιουργώντας θετικές εντυπώσεις τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες του νησιού.

Σημειώνεται πως κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού με την -από 15 Μαρτίου 2013- σύμβαση, το έργο ανατέθηκε στην εργοληπτική εταιρεία ΕΡΓΟΜΑΡΕ Α.Ε. με προβλεπόμενη προθεσμία για την ολοκλήρωσή του εννέα ημερολογιακούς μήνες.

Κατασκευή επιπλέον επιπέδου επί του πεζοδρομίου

Μεταξύ των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν επεμβάσεις κατά μήκος του υφιστάμενου πεζοδρομίου, παράλληλα και εν επαφή με το έργο, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η θέα των διερχόμενων προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια της μελέτης τα οποία συνοδεύουν την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κατά μήκος του υφιστάμενου πεζοδρομίου, προβλεπόταν η κατασκευή ενός επιπλέον επιπέδου στη στάθμη +1,60 μ. Με τον τρόπο αυτό, σε όλο το μήκος του έργου παράλληλα στην οδό Ακτής Καταδρομικού Έλλης, η ελάχιστη υψομετρική διαφορά μεταξύ της στέψης της λιθορριπής και του πεζοδρομίου περιορίζεται στα 1,40 μέτρα.

Κατόπιν της νέας τοπογραφικής αποτύπωσης και τη διαπίστωση σοβαρών αποκλίσεων στα υψόμετρα που είχαν ληφθεί κατά τη σύνταξη της αρχικής μελέτης και αναφέρονται στην τεχνική έκθεση του έργου το έργο επανασχεδιάστηκε και διαπιστώθηκε ότι στο μεγαλύτερο μήκος του το υφιστάμενο πεζοδρόμιο βρίσκεται ήδη σε στάθμη των 1,60 μ. επομένως η ανάγκη της κατασκευής του αρχικά προβλεπόμενου επί πλέον επιπέδου στο πεζοδρόμιο δεν ήταν απαραίτητη.

Σήμερα μετά την ολοκλήρωση των λιθορριπών, η μέγιστη υψομετρική διαφορά μεταξύ της επιφάνειας του πεζοδρομίου και της στέψης του έργου ανέρχεται σε 1,50 μέτρα. Προκειμένου το έργο να ανταποκρίνεται πλήρως στις αδειοδοτήσεις που έχει λάβει,μεταξύ των οποίων και του υπουργείου πολιτισμού, προτάθηκε η κατασκευή του επί πλέον επιπέδου επί του υφιστάμενου πεζοδρομίου και σε ύψος 0,15 μ. από την υφιστάμενη στάθμη, το οποίο θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θέα προς τη θάλασσα και τη συνολική εικόνα του έργου.

Παράδοση εντός δύο εβδομάδων

Για την εκτέλεση των εργασιών του 2ου Α.Π.Ε. και συνεπώς για το συμφέρον του έργου, χορηγήθηκε παράταση στην εργολήπτρια εταιρεία έως 15-5-2014.

Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η τοποθέτηση των πλακών κατά μήκος του πεζοδρομίου, ενώ με πληροφορίες, το έργο αναμένεται να παραδοθεί εντός δύο εβδομάδων.

Ετικέτες: