Πραγματικότητα η εκτέλεση του έργου “Θωράκιση προσήνεμου μώλου Λιμένα Ερμούπολης”

“Μία και σήμερα”

Κλειστή από αύριο η οδός “Ακτή Καταδρομικού Έλλης” λόγω εργασιών

Αύριο ξεκινά η εκτέλεση του έργου “Θωράκιση προσήνεμου μώλου Λιμένα Ερμούπολης και εφαρμογής των μέτρων ISPS”, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στο δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα και την ανάδοχο εταιρία “Εργομάρε Α.Ε”.

Υπενθυμίζεται ότι ο εργολάβος υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο εντός εννέα μηνών και στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, θα του επιβληθούν ποινικές ρήτρες και κυρώσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών, η οδός “Ακτή Καταδρομικού Έλλης” θα παραμείνει κλειστή και η διέλευση των οχημάτων, τα οποία θα εισέρχονται στην περιοχή “Νησάκι” θα πραγματοποιείται από την οδό Παπαδάμ.

Η ενίσχυση του προσήνεμου μώλου θα προστατεύσει την περιοχή, αλλά και το λιμάνι της Σύρου, το οποίο θεωρείται το μοναδικό στην Ελλάδα με ανατολική κατεύθυνση που κατά τους χειμερινούς μήνες πλήττεται από τους έντονους κυματισμούς. “Οι καταστροφές που είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν ξεκινούσαν από το λιμάνι και έφθαναν μέχρι τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και την Πλατεία Κανάρη.

Περιορισμός των προβλημάτων

Με αυτή τη θωράκιση θα εξασφαλισθεί και το λιμάνι και το σύνολο των κτισμάτων”, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο Δαυίδ Διακοδημητρίου, Πολιτικός Μηχανικός στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Ωστόσο, εξήγησε ότι το έργο ουσιαστικά θα συμβάλει στον περιορισμό των προβλημάτων και όχι στην πλήρη εξάλειψή τους, δεδομένου του μεγάλου ύψους των κυμάτων. “Πρόκειται για φυσικά στοιχεία. Αν έπρεπε να το εμποδίσουμε εντελώς, θα έπρεπε να υψώσουμε έναν τοίχο δέκα μέτρων” είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι τα σημάδια βελτίωσης θα γίνουν αντιληπτά από την πρώτη κιόλας στιγμής.“Ο κυματισμός δεν θα είναι τόσο έντονος όσο τώρα. Εξάλλου, η μελέτη είχε λάβει υπόψη κάθε πτυχή του θέματος”, σημείωσε.

Απασχόληση συριανών εργατών

Αναφορικά με την προ μηνών πρόταση του κ. Δεκαβάλλα να απασχοληθεί ανθρώπινο δυναμικό από τη Σύρο για την εκτέλεση του έργου, με στόχο την καταπολέμηση σε έναν βαθμό της ανεργίας που πλήττει τον κλάδο της οικοδομής, ο κ. Διακοδημητρίου υπογράμμισε ότι ο ανάδοχος προτίθεται να εντάξει στην ομάδα του εργάτες από το νησί.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ο υπεργολάβος, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις πρώτες εκσκαφές στην περιοχή είναι συριανός, ενώ αναμένεται να απασχοληθεί ντόπιος κόσμος σε πόστα όπως ο χειρισμός μηχανημάτων και φορτηγών ή σε χειρωνακτικές εργασίες. “Οι θέσεις αυτές δεν χρειάζονται εξειδίκευση. Επιπλέον, δεν συμφέρει κανέναν να φέρει προσωπικό από κάπου αλλού” τόνισε. Ολοκληρώνοντας, κατέστησε γνωστό ότι δεν έχει επισημανθεί στην Τεχνική Υπηρεσία η ανάγκη για παρόμοιες και απαραίτητες παρεμβάσεις σε άλλα σημεία του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι το έργο είναι ιδιαίτερα μεγάλο και απαιτητικό, καθώς περιλαμβάνει τη θωράκιση ενός μώλου 500 μέτρων.