Έπεσαν οι υπογραφές για την υλοποίηση του έργου “Ενίσχυση θωράκισης προσήνεμου μόλου λιμένα Σύρου”

Τέλος στις εικόνες καταστροφής

Πέρα από την προστασία της περιοχής, το έργο θα συμβάλει κατά ένα μέρος και στην καταπολέμηση της ανεργίας, που πλήττει τον τομέα της οικοδομής

Υπογράφηκε η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Ενίσχυση θωράκισης προσήνεμου μόλου λιμένα Σύρου”, έναντι συνολικού ποσού 1.003.818,20 ευρώ, μεταξύ του δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα, ως εκπροσώπου του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, και της εταιρίας “ Εργομάρε Α.Ε.” Όπως σημειώνεται, ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου είχε διενεργηθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2012 και το αποτέλεσμα της δημοπρασίας κατακυρώθηκε στην ανωτέρω ανάδοχο με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η ανάδοχος εταιρία υποχρεούται να ολοκληρώσει το έργο μέσα σε εννέα μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της και στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, θα του επιβληθούν ποινικές ρήτρες και κυρώσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία.

Ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας εμφανίστηκε ικανοποιημένος που η υλοποίηση ενός ακόμη σημαντικού έργου του ΕΣΠΑ δρομολογήθηκε, επισημαίνοντας ότι το έργο της ενίσχυσης του προσήνεμου μόλου θα προστατεύσει από τα άσχημα καιρικά φαινόμενα την περιοχή αλλά και το λιμάνι της Σύρου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές οι οποίες απαιτούσαν την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

“Χρονοβόρες οι διαδικασίες ωρίμανσης του έργου”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Δεκαβάλλας εξήγησε ότι οι διαδικασίες προετοιμασίας και ωρίμανσης όλου του πακέτου των μελετών που απαιτούνται για την εκτέλεση ενός τέτοιου πολυσήμαντου έργου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Γεγονός που δεν επέτρεψε την έγκαιρη δρομολόγησή του.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει διαβεβαίωση για το εάν ο εργολάβος καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο μέσα στην προθεσμία που έχει οριστεί, καθώς παρατηρείται ιδιαίτερο πρόβλημα στην αναζήτηση των απαραίτητων για την εκτέλεση του έργου ογκόλιθων.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι το έργο θα συνεισφέρει σε ένα βαθμό στην καταπολέμηση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τον τομέα της οικοδομής, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτό και αρκετές εργασίες στη στεριά. “Έφερα ήδη σε επαφή τον εργολάβο με το σωματείο των οικοδόμων προκειμένου να απασχοληθούν και ντόπιοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, να αναφερθεί ότι πρόκειται για μία ευκαιριακή απασχόληση με ημερομηνία λήξης η οποία θα λειτουργήσει ως μία μικρή “ανάσα” στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί εργαζόμενοι του κλάδου που πασχίζουν για ένα μικρό μεροκάματο.

Κλείνοντας, ο κ. Δεκαβάλλας κατέστησε γνωστό ότι το έργο εκτελείται από το δήμο, δεδομένου ότι το Λιμενικό Ταμείο δε διαθέτει δική του Τεχνική Υπηρεσία ώστε να προχωρήσει στην υλοποίησή του. Παράλληλα ανέφερε, ότι πέρα από την “Ενίσχυση θωράκισης προσήνεμου μόλου λιμένα Σύρου” η δημοτική αρχή έχει ήδη δημοπρατήσει το έργο δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου, ενώ, προχωράει και στη δρομολόγηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης, όπου περιλαμβάνονται 18 υποέργα.

Τέλος, το ίδιο συντονισμένες είναι και οι ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη δημιουργία παρακαμπτηρίου δρόμου, που θα διευκολύνει την πρόσβαση των οχημάτων στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.