Συνεχίζονται οι εργασίες ενίσχυσης του προσήνεμου μόλου Ερμούπολης Σύρου

Ξεπερνά τα κύματα

Γ. Βελισσαρίου: “Μας ενδιαφέρει να προχωρήσει επί της ουσίας το έργο”

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες στον προσήνεμο μόλο στο λιμάνι της Ερμούπολης, μετά από τα εμπόδια που είχαν παρουσιαστεί όσον αφορά στη μεταφορά ογκολίθων και είχαν προκαλέσει την προσωρινή παύση των εργασιών.

Η ανησυχία που είχε εκφρασθεί πριν μήνες από τον Περιφερειάρχη με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” σχετίζονταν με το γεγονός πως πρόκειται για ένα έργο που ξεπέρασε πλήθος γραφειοκρατικών “εμποδίων” που απαιτούνταν ώστε να κατοχυρωθεί η υψηλή χρηματοδότηση του και να ενισχυθεί η σημαντική υποδομή του νησιού.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Βελισσαρίου, σημείωσε πως είναι επιτακτική η ανάγκη να υλοποιηθεί το έργο και να κάμπτονται τα “κύματα” που υψώνονται, ευθύνη η οποία πέφτει στις “πλάτες” της εταιρείας “ΕΡΓΟΜΑΡΕ ΑΕ” που το διεκπεραιώνει.

Ξεπεράστηκε η αρχική ανησυχία

Πρωτίστως, σημειώνουμε ότι, το εν λόγω έργο συνεχίζει την πορεία του σχεδόν μετά από έναν μήνα παύσης των εργασιών. Ειδικότερα, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου είχε δει το φως της δημοσιότητας η είδηση που αφορούσε στην προσφυγή που είχε καταθέσει κάτοικος της Τήνου κατά της εταιρείας, με αφορμή το χώρο από τον οποίον γινόταν η φόρτωση των απαραίτητων ογκολίθων, οι οποίοι προέρχονταν από το λατομείο του νησιού, με το οποίο είχε συνεργασία ο ανάδοχος. Για τον προσφεύγοντα το πρόβλημα εστιαζόταν αποκλειστικά και μόνο στο σημείο που ήταν σε παραλιακή ζώνη ενώ η εταιρεία είχε δεχθεί πρόστιμο από το Λιμεναρχείο. Τα προαναφερθέντα γεγονότα ενεργοποίησαν εκ νέου τη γραφειοκρατία και με σχετική απόφαση το έργο είχε έρθει αντιμέτωπο με την... αναστολή, προκαλώντας την έντονη ανησυχία για την πορεία του καθώς ο χρόνος υλοποίησής του δεν ξεπερνά τους εννέα μήνες. Ο κ. Βελισσαρίου μάλιστα, τότε, είχε επισημάνει ότι “έπρεπε αφού το αίτημα μεταφέρθηκε στην Κτηματική υπηρεσία να φθάσουμε μέχρι το αρμόδιο υπουργείο για να βρούμε λύση για τρεις μήνες σχετικά με το χώρο από όπου θα μεταφέρονται οι ογκόλιθοι”.

“Ο εργολάβος ήταν υποχρεωμένος να βρει λύση”

Σήμερα είναι θετικό το γεγονός πως οι εργασίες συνεχίζονται, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, αφού πρόκειται για έργο που θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του συγκεκριμένου τμήματος, το οποίο το χειμώνα “υποδέχεται” έντονα χτυπήματα από τους κυματισμούς.

Ο κ. Βελισσαρίου, παραχωρώντας σήμερα τη δήλωσή του, τόνισε, “Το έργο συνεχίζεται κανονικά” εξηγώντας πως ο εργολάβος έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί πέτρωμα κι από άλλο λατομείο. “Έχει κι άλλες επιλογές ο εργολάβος και πιστεύω ότι λύθηκε το πρόβλημα. Αυτό που μας ενδιαφέρει άλλωστε είναι επί της ουσίας να προχωρήσει το έργο” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι “Από που θα φέρει την πέτρα είναι δική του ευθύνη. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ευθύνη να εξετάσουμε αν το πέτρωμα που θα φέρει είναι πιστοποιημένο. Μπορεί να φέρει και από άλλα μέρη”.

Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία και κληθείς να αναφέρει αν έχει καμφθεί το πρόβλημα που συνδέεται με όσα υποστήριζε στην προσφυγή του ο κάτοικος της Τήνου, σημείωσε, “Απ΄ ό,τι είδα χθες και προχθές ο εργολάβος έφερε πέτρες και από την επικοινωνία μαζί του, νομίζω βρήκαν λύση” διευκρινίζοντας πως κατά πάσα πιθανότητα “Δεν αδειάζουν τους ογκόλιθους από το φορτηγό που τους μεταφέρει” αλλά γίνεται η φόρτωση απευθείας, “χωρίς να χρησιμοποιείται ο αιγιαλός”. Εν κατακλείδι, τόνισε πως, “Επειδή προέκυψε αυτό το θέμα, δε σημαίνει πως θα σταματούσε το έργο. Ο εργολάβος ήταν υποχρεωμένος να βρει άλλη λύση”.

Ετικέτες: