Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης στο 5ο Φόρουμ του Συνδέσμου Χαναανικών

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκαν το 5ο Φόρουμ και οι παράλληλες εκδηλώσεις, με θέμα «Ο Δρόμος της Αλφαβήτου: Πολιτιστική Κληρονομιά και Προκλήσεις στη Μεσόγειο», που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και τον Πειραιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, καθώς και με την πολύτιμη συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

Το Φόρουμ διοργάνωσε το Ίδρυμα Tyre και ο Σύνδεσμος Χαναανικών, Φοινικικών και Καρχηδονιακών Πόλεων (LCCPP), δίκτυο μεσογειακών πόλεων, όπου συμμετέχουν ήδη ως μέλη 6 πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Έλαβαν μέρος Δημοτικές αρχές από το Λίβανο (Τρίπολη, Baalbeck, Βύβλος), την Ισπανία (Cádiz), την Ιταλία (Cabras, Σαρδηνία) και την Ελλάδα, ακαδημαϊκοί κι επιστήμονες από τη χώρα μας και άλλες χώρες της Μεσογείου (Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Λίβανος, Τυνησία). Η θεματολογία ήταν βασισμένη στους τέσσερις άξονες δράσης του Συνδέσμου: Πολιτισμός & Εκπαίδευση, Πολιτιστικός Τουρισμός, Παραδοσιακές Τέχνες και Θαλάσσιο Περιβάλλον.

 

Την έναρξη του Φόρουμ έκανε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κα. Ρόδη Κράτσα, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου, την ανάγκη για μελέτη και διατήρηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την ανάγκη συνεργασίας και εξωστρέφειας της χώρας μας με εταίρους της Μεσογείου, στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής πολιτικής.

Ανάμεσα στους έλληνες εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαν ενεργή συμμετοχή, ήταν και ο Αντιδήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Αθανάσιος Φώσκολος.

Το Φόρουμ έκλεισε με την υπογραφή Χάρτας Αξιών από τους εκπροσώπους των Δήμων, ενώ το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κας Α. Γκερέκου και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλα, και η απονομή των βραβείων Elissa/Didon.

Ο Αντιδήμαρχος συμμετείχε και στο Κολλέγιο των Δημάρχων, όπου μετά τη συνάντηση γνωριμίας με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση των μελών και της Προέδρου του Ιδρύματος Tyre, του Συνδέσμου, του Πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Hervé de Charette και των εκπροσώπων των Δήμων.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος Tyre κα. Maha El-Khalil Chalabi τόνισε την ικανοποίησή της για την διοργάνωση του φετινού Φόρουμ στην Ελλάδα, γενέτειρα της δημοκρατίας, και υπογράμμισε τη διάθεση συνεργασίας με τους ελληνικούς Δήμους και την ακαδημαϊκή κοινότητα για την έρευνα και την προώθηση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, από τα προϊστορικά χρόνια έως το σύγχρονο τοπικό πολιτισμό κάθε περιοχής.

Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον προσδιορισμό των μελλοντικών ενεργειών του Δικτύου των πόλεων μελών και τις δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν μελλοντικά, ενώ όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τη μελλοντική στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου και μεγιστοποίησης των οφελών των συμμετεχόντων, σε όλους τους τομείς που προαναφέρθηκαν.

Ετικέτες: