Παρέμβαση για την τοποθέτηση του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού σχετικά με το πάρτι των φοιτητών

Σύριζα Σύρου: Δηλώσεις που προωθούν την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου

Να ανακαλέσει όσα δήλωσε σχετικά με τους φοιτητές με αφορμή το διήμερο πάρτι του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, καλούν τα μέλη του Σύριζα Σύρου, τον δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό μέσω ανακοίνωσής τους προς όλα τα μέσα ενημέρωσης. 

Αυτούσια η τοποθέτησή τους

Στις 20/10 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, τέθηκε από τον δήμαρχο κ. Μαραγκό, σαν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης το διήμερο φεστιβάλ που διοργανώθηκε από την μουσική ομάδα των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Οι χαρακτηρισμοί του Δημάρχου και η πρωτοφανής επίθεση εναντίων των φοιτητών, στην αρχή μάλιστα της θητείας του, μόνο απαράδεκτοι μπορούν να χαρακτηριστούν, ενώ η όχληση των κατοίκων από τη μουσική είναι μόνο η αφορμή για να ξεκινήσει ο "πόλεμος" προς τους φοιτητές.

Οι απειλές του κ. Μαραγκού για επέμβαση Εισαγγελέα και Αστυνομίας σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον, καθώς η συνομιλία του με την Αστυνομία για επέμβαση και ο υπερτονισμός της κατάργησης του Ασύλου του πανεπιστημίου δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις εφαρμογής πολιτικής - καρμπόν με αυτή της Κυβέρνησης με στόχο τον "εκφοβισμό" όσων μπορούν να αντιδράσουν. Παρόμοια περιστατικά όπως η επέμβαση στην Νομική με τις "ευλογίες" του Πρύτανη του ΕΚΠΑ, το επιβεβαιώνουν.

Εμείς θέλουμε πανεπιστήμια ανοιχτά στην κοινωνία και όχι κλειστά και απομονωμένα. Διεκδικούμε το δικαίωμα για αξιοπρεπείς σπουδές και φοιτητική μέριμνα. Θέλουμε πανεπιστήμια ανοιχτά που να μπορούν να φέρουν σε πέρας το ακαδημαϊκό έργο τους και να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Δήμαρχος όμως δεν έμεινε μόνο στις απειλές καταστολής, αλλά επεκτάθηκε στην καταγγελία λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου του Φοιτητικού Συλλόγου, δείχνοντας την πρόθεση να "πολεμήσει" κάθε είδους προσπάθεια αυτο-οργάνωσης και συλλογικής δραστηριότητας.

Τέλος η έκφραση του ότι "εκτός από φοιτητές παρεισφρύουν και αντιεξουσιαστικά στοιχεία" έρχεται να τονίσει την στάση της Δημοτικής Αρχής υπέρ της ουσιαστικής  κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και την διακοπή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών - με τις οποίες δεν είναι σύμφωνος και συναινετικός.

Ο κ. Μαραγκός οφείλει να ανακαλέσει τις αυτές τις δηλώσεις του, αλλά και να σταματήσει τον πόλεμο που κήρυξε με το "καλημέρα" της νέας Δημοτικής Αρχής στους φοιτητές και κατ’ επέκταση στη νεολαία του νησιού.