Ανοιχτή συνάντηση των πολιτών της Σύρου με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη

Το Ποτάμι... έφτασε στη Σύρο

Σε μια συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, πολίτες και εκπρόσωποι των φορέων της Σύρου, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σε ιδιαίτερα χαλαρό κλίμα, με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, πριν την έναρξη της συνάντησης στάθηκε στην πόρτα του Δημαρχιακού Μεγάρου, χαιρέτησε και συνομίλησε σε προσωπικό επίπεδο με σχεδόν όλους, όσοι παραβρέθηκαν στην συνάντηση, ενώ ξεκινώντας την συζήτηση, αρκέστηκε σε έναν πολύ σύντομο πρόλογο, δίνοντας αμέσως μετά τον λόγο στο κοινό, από το οποίο δέχτηκε ερωτήσεις εφ’όλης της ύλης.

Στον πρόλογό του, ο κ. Θεοδωράκης, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του νησιού για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, λέγοντας, πως «το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε, η Σύρος, να είναι πρωτεύουσα, όπως σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να υπάρχουν πολλές πρωτεύουσες στη χώρα, που να μειώσουν τη σημασία του τεράστιου κράτους των Αθηνών και οι σημαντικές αποφάσεις να παίρονται από την περιφέρεια». Στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι «πρέπει οι μικρές και μεγάλες κοινωνίες της χώρας να παίρνουν τις αποφάσεις, μακριά από την πλατεία Συντάγματος. Μια αποκεντρωτική λειτουργία τέτοια, η οποία, βέβαια, συνεπάγεται υπεύθυνους πολίτες, ενεργούς πολίτες, που θα συνοδεύουν τις αρχές και που έχουν την αίσθηση ότι αυτός ο τόπος είναι ευθύνη όλων και όχι κάποιων».

«Δεν θα γίνουμε Βουλγαρία»

Δίνοντας τον λόγο στο κοινό, η πρώτη ερώτηση αφορούσε στην στάση του κ. Θεοδωράκη, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία των ναυπηγείων, όπως το Νεώριο και την βοήθεια που μπορεί να παρέχει το κράτος σε αυτά, δεδομένου ότι η Ελληνική ναυτιλία θεωρείται από τις δυνατότερες στον κόσμο.

Στην απάντησή του, ο κ. Θεοδωράκης κατέστησε σαφές το γεγονός, το Ποτάμι είναι αντίθετο στην εμπλοκή του κράτους στην επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας, πως η κακή κατάσταση των ναυπηγικών μονάδων στη χώρα δεν είναι θέμα κρίσης στην Ελλάδα, αλλά θέμα γενικότερης κρίσης στην Ευρώπη, καθώς, όπως εξήγησε, οι πλοιοκτήτες απευθύνονται για τέτοιου είδους εργασίες, κυρίως σε ανταγωνίστριες στον τομέα χώρες με εξαιρετικά χαμηλά ημερομίσθια, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, ενώ ξεκαθάρισε, πως η Ελλάδα δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει μια χώρα με φθηνά μεροκάματα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, πως «δεν θα γίνουμε Βουλγαρία ποτέ. Δεν θα γίνουμε Βιετνάμ, με 100 δολάρια μηνιαίους μισθούς. Και δε θέλουμε να γίνουμε. Άρα, σε μερικούς τομείς δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Πού είμαστε ανταγωνιστικοί; Στην ομορφιά μας. Στον πολιτισμό μας, στο χώμα μας, στα προιόντα μας, στον ήλιο μας, στις θάλασσές μας. Μπορούμε, λοιπόν, να επιστρέψουμε σε αυτά που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι πάρα πολλών περιοχών του πλανήτη; Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας είναι αυτά τα πράγματα. Εκεί πρέπει να επιστρέψουμε, αν θέλουμε να παράγουμε τόσα, όσα θα μας επιτρέπουν να είμαστε ανεξάρτητοι και να μην αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε συνέχεια σε δανεικά», διευκρινίζοντας, πως έπειτα και από την κατ’ιδίαν συζήτησή του με τον δήμαρχο, κ. Μαραγκό, συμφώνησαν ότι η Σύρος δεν παίρνει το κομμάτι που της αναλογεί στον τουριστικό τομέα και ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να «υπάρξει μια πολυεπίπεδη πολιτική για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νησί. Από το να γίνουν περισσότερο προσβάσιμες οι παραλίες, οι οποίες τώρα είναι δύσκολο να φτάσει κανείς και χρειάζεται πλωτό μέσον, μέχρι ένα πρόγραμμα προβολής της ομορφιάς της Σύρου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα».

«Μεγαλύτερο ποσοστό, αν θέλουμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις»

Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον του κοινού στράφηκε σε θέματα εθνικού επιπέδου, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η πιθανότητα εκλογών, η στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι σε σχέση με τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ασφαλιστικό σύστημα και οι συγχωνεύσεις ταμείων, η είσοδος της Ελλάδας στο Ευρώ, ενώ έπειτα από καυστικές ερωτήσεις, δεν δίστασε να σχολιάσει το συνεχιζόμενο επί δεκαετίες «πλιάτσικο», όπως το χαρακτήρισε, στο δημόσιο χρήμα και τα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Θεοδωράκης τόνισε, πως η μετεκλογική συμπεριφορά του κόμματος, εξαρτάται άμεσα από την δύναμη, που θα του παράσχει ο λαός με την ψήφο του. «Αλλιώς θα συμπεριφερθεί ένα κόμμα του 6% και αλλιώς ένα κόμμα του 15%. Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή μας δίνουν ένα ποσοστό γύρω στο 10%, ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο όμως θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερο, αν θέλουμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις», ανέφερε, εξηγώντας, ότι με βάση το μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου, μόνο το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και το ποτάμι έχει ως βασική αρχή, ότι η χώρα οφείλει να κυβερνάται.

Αποσαφηνίζοντας το γεγονός, πως το κόμμα του είναι διατεθειμένο να μετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε, πως ένα δυναμικό ποσοστό θα δώσει την ευκαιρία στο κίνημα να ασκήσει καθοριστικές ενδοκυβερνητικές πιέσεις.

«Το Ποτάμι θα σεβαστεί την ψήφο του Ελληνικού λαού, και θα οδηγήσει τη χώρα σε μια διακυβέρνηση η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν, με τα ρουσφέτια τους, με τις παροχές τους, τις συντεχνίες, με τις παροχές τους στα συμφέροντα, αλλά το κατά πόσο θα τα καταφέρει, εξαρτάται από τη Σύρο. Εξαρτάται από τη Νάξο, εξαρτάται από τη Θεσσαλονίκη, εξαρτάται από την Αθήνα. Αν το ποτάμι είναι ένα κόμμα του 5%, θα είναι το «παιδί για τα τσιγάρα» στο πολιτικό σύστημα. Και έχω πει, ότι δεν θα γίνουμε «τσόντα» στο πολιτικό σύστημα. Αν το Ποτάμι, όμως, είναι ένα δυνατό κόμμα, με μεγάλο διψήφιο ποσοστό, καθαρά τρίτη δύναμη της χώρας, τότε θα υποχρεωθούν να κυβερνήσουν με τους όρους του Ποταμιού. Και όταν λέω θα υποχρεωθούν, το λέω μετά λόγου γνώσεως. Αν η κοινωνία μέσα σε ένα χρόνο από την ίδρυση ενός κόμματος δίνει σε αυτό το κόμμα ένα 12%, ένα 13%, ένα 15%, είναι ένα σαφές μήνυμα στο πολιτικό σύστημα, ότι έρχεται η ανατροπή. Και θα πρέπει να το κάνουν. Να σεβαστούν τις αρχές αυτού του κινήματος, οι οποίες ως προς το πλαίσιο της διακυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένες.»