Σύσταση Επιτροπής πρόληψης Νοσημάτων και Εφαρμογής Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού ελέγχου

Δωρεάν 19.000 ιατρικές εξετάσεις

Η σύσταση εννεαμελούς Επιτροπής Πρόληψης Νοσημάτων και Εφαρμογής Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενόψει της επικείμενης συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός επεσήμανε ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την ανίχνευση πιθανών παθήσεων σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά οφέλη στο άτομο, εφόσον υφίσταται θεραπεία για τη βελτίωση της πρόγνωσής του, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο εν γένει αν η πρόγνωση μπορεί να οδηγήσει σε πρωτογενή πρόληψη και στην αποφυγή περισσότερων κρουσμάτων.

Συμμετοχή δύο συμβούλων από το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και τις σχετικές τάσεις, ώστε να καλύψει τα κενά αυτά στο χώρο της Δημόσιας Υγείας στηρίζοντας ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής μας καθιστά αναγκαία την υλοποίηση τέτοιων δράσεων και πρωτοβουλιών. Η αναφερόμενη επιτροπή θα αναλάβει τη διερεύνηση όλων των επιμέρους ζητημάτων (νομικά θέματα, φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) που σχετίζονται με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στην επιτροπή αυτή ορίζονται πέντε άτομα από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και συγκεκριμένα οι: Απόστολος Ευκαρπίδης, Υποδιευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Ιωάννα Καλαφάτη, Υποδιευθύντρια Διοικητικής Υπηρεσίας, Μιχάλης Ζόρπας, Τομεάρχης Παθολογικού, Ευάγγελος Πανοηλίας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και Θεόδωρος Σαραντόπουλος, Ιατρός Π.Ε.Δ.Υ.

Επίσης στην επιτροπή θα συμμετέχουν δύο άτομα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και δύο άτομα από το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης.

Αγαστή συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραγκός τόνισε πως μετά την ψήφιση σχετικού νόμου και την επακόλουθη μείωση των άμεσα απασχολούμενων στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, παρουσιάζονται προβλήματα πρόσβασης σε δωρεάν υπηρεσίες, ειδικότερα στην παροχή πρωτοβάθμιας υγείας.

Η έλλειψη πόρων και προσωπικού οδηγεί τις σύγχρονες κοινωνίες μακρυά από την θεραπεία και τις οδηγεί στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων. Για το λόγο αυτό, ο δήμος διατηρεί μέχρι και σήμερα αγαστή συνεργασία με το Νοσοκομείο. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, προωθείται η συνεργασία των επαγγελματιών υγείας με τους σχολικούς φορείς, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιούνται προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία όπως: το πρόγραμμα ανίχνευσης μαθησιακών δυσκολιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, το πρόγραμμα πρόληψης σκολίωσης και ατυχημάτων, ενημέρωση και εξέταση μαθητών γυμνασίου, το πρόγραμμα διατροφής “ατομική υγιεινή και στοματική υγιεινή σε μαθητές νηπιαγωγείου”, το πρόγραμμα “φροντίζω σωστά εμένα”, όπου εμπλέκεται μαι το προσωπικό του ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε παιδιά με αναπηρία, το πρόγραμμα “αξίζω σε μαθητές της 4ης Δημοτικού, και ομιλία για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ο δήμος έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το νοσοκομείο, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ημερίδων σε θέματα πρόληψης. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το τριήμερο συνέδριο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Μικρή οικονομική επιβάρυνση του δήμου

“Επιθυμία μας είναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να παράξουμε κοινωνικό έργο και κοινωνικές υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας προς του δημότες” ανέφερε ο κ. Μαραγκός, καθιστώντας γνωστό ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα είναι ο πρώτος δήμος, ο οποίος θα υλοποιήσει το πρωτότυπο και καινοτόμο αυτό πρόγραμμα σε επίπεδο επικράτειας. “Μετά το κλειστό φόρουμ που διεξάχθηκε προ ημερών στο δημαρχείο καταλήξαμε σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας , την υγειονομική περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την υποστήριξη τριών προγραμμάτων, τα οποία θα υποστηρίξουν δωρεάν την πραγματοποίηση 19.000 εξετάσεων περίπου. Το ένα αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το δεύτερο στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και το τρίτο στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων. Η επιτροπή καλείται να κάνει μια ανάλυση, και να διαστασιολογίσει τα προγράμματα. Παράλληλα θα μπορούσε να υπάρξει μια οικονομική συνεισφορά και από ιδιώτες. Πιστεύουμε ότι η οικονομική επιβάρυνση του δήμου για την διετία δεν θα υπερβεί τις 20.000 ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο πλαφόν”, κατέληξε ο κ. Πάπιτσης.

Ν. Καΐλης: “Το φέρετρο της δημόσιας υγείας”

Την αντίθεσή του στις πολιτικές οι οποίες επισκιάζουν και απειλούν τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης. Όπως τόνισε, η ανάπτυξη και προώθηση του τομέα της πρόληψης κρίνεται σημαντική, καθώς ο ρόλος του Νοσοκομείου δεν είναι να προλαμβάνει, αλλά να διορθώνει τη ζημιά, η οποία ήδη υπάρχει. Ωστόσο, εξήγησε ότι “στο υπάρχον πλαίσιο με τις συνεχείς ανατροπές στην υγεία, τα νοσοκομεία λειτουργούν ως υπηρεσίες με κριτήριο το ισοζύγιο κόστους κέρδους”. Τέλος, εκτιμώντας ότι τέτοιου είδους προγράμματα αποτελούν ένα “φέρετρο” σε αυτό που αποκαλούμε δημόσια υγεία, κατέστησε ο γνωστός ότι ο ίδιος είναι αναγκασμένος να καταψηφίσει την πρόταση. “Ήρθε η ώρα να παλέψουμε για αποκλειστικά δωρεάν και δημόσια υγεία χωρίς επιχειρηματίες μέσα, ανοιχτή και ελεύθερη προς όλους”, κατέληξε.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή πρόληψης Νοσημάτων και Εφαρμογής Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου θα συμμετέχουν από την πλευρά της πλειοψηφίας ο κ. Γιάννης Χαρίτος με αναπληρωματικό μέλος τον Αντιδήμαρχο Θάνο Φώσκολο και από τη μείζονα μειοψηφία ο κ. Γιάννης Μαραγκός.